Λύση βλέπει το Μαξίμου, συμφωνούν οι Βρυξέλλες, διαφωνεί ο Σόιμπλε

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μέσα στο Μάιο, εξέφρασε υπουργός ο οποίος μετέχει στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος υπουργός ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι παραμένουν ανοικτά το ασφαλιστικό και το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ έχει υπάρξει προσέγγιση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι “έχει λυθεί” το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Στο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, γίνεται ενημέρωση για τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup, καθώς και συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης προσήλθε και ο υπουργός Οικοομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος ήταν στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, ο Β. Σόιμπλε για μια ακόμα φορά τορπιλίζει το κλίμα σημειώνοντας πως η χθεσινή δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα δεν χαιρετίζει την πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων, αλλά την πρόοδο στη διαδικασία.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των θεσμών, ο Σόιμπλε τόνισε ότι έχει σπαταληθεί πολύς χρόνος, χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Παρατήρησε, δε, ότι συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, το γεγονός ότι οι Έλληνες υπουργοί θέλουν να μιλούν μόνο με υπουργούς και όχι με τεχνικά κλιμάκια. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόοδο που διαπιστώθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διόρθωσε απλώς ένα πισωγύρισμα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκταμίευσης σε μικρές δόσεις, των χρημάτων που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, ο Σόιμπλε είπε ότι αν το Eurogroup αποφάσιζε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να ζητήσει την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου.

Αντίθετη είναι η άποψη που έχουν στις Βρυξέλλες καθώς θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι κυρίαρχος στόχος της Κομισιόν είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία καταγράφονται αποκλίσεις.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις η Κομισιόν γνωρίζει την περιπλοκότητα της κατάστασης στην Ελλάδα σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας και είναι ένα από τα θέματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Όπως είπε ο Ντομπρόβσκις στις διαπραγματεύσεις, «καλύφθηκε πολύ έδαφος.
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι εργασίες του Brussels Group θα συνεχιστούν θα εντατικοποιηθούν σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο με στόχο να προχωρήσουν τα ανοιχτά θέματα και να υπάρξει γρήγορη πρόοδος.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup αποτελούσε εξαρχής στόχο της Κομισιόν ενώ ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής προόδου που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα