Υποκλοπές

Μάζευε υπογραφές
Το ρόλο της μάνας του λόχου ανέλαβε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δάνης Τζαμτζής συγκεντρώνοντας υπογραφές για την απόσυρση του άρθρου 108 του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους της ΕΡΤ. Και η συγκέντρωση των υπογραφών ήταν αθρόα γιατί είχε ένα λογικό σκεπτικό. Αφού η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων θα επαναπροσληφθούν πως είναι δυνατόν να αποζημιωθούν; Να ξεκαθαρίσει το τοπίο και μετά να πάρουν οι εργαζόμενοι τις όποιες αποζημιώσεις τους αναλογούν.

Ήταν κρυμμένοι
Η εικόνα του καφενείου της Βουλής ήταν αποκαρδιωτική το διήμερο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ λες και είχαν κρυφτεί. Εξαφανισμένοι, κρυμμένοι στο εντευκτήριο της Βουλής. Αντιθέτως οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλώνιζαν λες και περίμεναν το θύμα τους. Μόνο κάποιοι θαρραλέοι Νεοδημοκράτες που δεν κατείχαν ποτέ κυβερνητικές θέσεις έκαναν την εμφάνιση τους, εμφανώς, προβληματισμένοι έως απογοητευμένοι.

Δεν το περίμεναν
Ο Πάρις τους την έκανε από κει που δεν την περίμεναν. Στάθηκε άκαμπτος στις θέσεις τους θυσιάζοντας ακόμα και τα Κοινοβουλευτικά του οφίτσια. Και για όσους γνωρίζουν την ιστορία του πρώην προέδρου της -πάλαι ποτέ ΚΕΔΚΕ- δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάζονται. Ήταν κάτι το φυσιολογικό. Ο Κουκουλόπουλος δεν θα μπορούσε να κουκουλώσει τους αγώνες του για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή με αρμοδιότητες και πόρους. Άρα προς τι η έκπληξη; Δεν την περίμεναν; Τότε υπάρχει πρόβλημα με κάποιους από τους συνεργάτες του Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ.

Τράπεζες-ζόμπι
Σε επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, υπογράμμισε χωρίς περιστροφές στους συνομιλητές του ότι η Ευρώπη έχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις τράπεζές της. Κατά τον Γάλλο οικονομολόγο, η Ευρώπη –όπως και η Ιαπωνία στο παρελθόν– διατρέχει τον κίνδυνο να δει «τράπεζες-ζόμπι» να καρκινοβατούν επί χρόνια και τελικά να δημιουργούν προβληματικές επιχειρήσεις από αδυναμία να τις πιστοδοτήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ Στρος-Καν επεσήμανε ότι, για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο λόγος τιμής προς καταχωρημένη λογιστική αξία είναι κάτω από την μονάδα «με άμεση συνέπεια οι επενδυτές να πιστεύουν ότι οι δανειστές είναι πιο αποδοτικοί νεκροί παρά ζωντανοί». Επισημαίνουμε ότι στην Αμερική, όπου υπήρξε ταχύτατη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο σχετικός δείκτης ξεπερνά αισθητά την μονάδα.

Εναλλάσσονται
Εντυπωσιακή καμπάνια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων εκτελεί για λογαριασμό του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, Μάρτιν Σουλτζ, ο οποίος φιλοδοξεί να βρεθεί στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό είναι πολύ πιθανόν να συμβεί, καθ’ όσον είθισται στην θέση αυτή να εναλλάσσονται κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί. Έτσι, ο Πορτογάλος Μ. Μπαρόζο είχε διαδεχθεί τον Ιταλό Ρ. Πρόντι, ο οποίος με την σειρά του είχε αναλάβει καθήκοντα μετά την παραίτηση του Λουξεμβούργιου χριστιανοδημοκράτη Ζακ Σαντέρ. Παρόμοιοι συσχετισμοί ισχύουν και για τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αποταμιευτές
«Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους από τον Απρίλιο του 2014 και μετά», υποστηρίζουν κορυφαίοι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στηρίζουν δε την εκτίμησή τους στο γεγονός ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, η Ελλάδα στερείται πειστικής διακυβέρνησης, αλλά και επιχειρήσεων που να παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι τεχνοκράτες θέτουν το ερώτημα γιατί να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές όταν ο Έλληνες μεγαλοαποταμιευτές στέλνουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμάται ότι η κρίση ρευστότητας στην ελληνική αγορά έχει και σοβαρά ενδογενή αίτια. Αυτά βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόϊμπλε αναφορικά με την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Περιττεύει, βεβαίως, να επισημάνουμε ότι η δημιουργία της τράπεζας αυτής δεν θα είναι άμοιρη των γερμανικών προβλέψεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Λιτοδίαιτος
Μοσχάρι φιλέτο συνοδευόμενο από σαλάτα με προσούτο περιελάμβανε το μενού για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας γευμάτισε πριν από την ομιλία του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο. Φυσικά ο Σόιμπλε δεν είχε όχι μόνο τον χρόνο, αλλά και την άνεση που έχει ο Φούχτελ, για να τους δείξει τις λιχουδιές που γεύεται στις ελληνικές ταβέρνες, αλλά και το κρασί που πίνει αυτός και οι συνεργάτες του.

Δεν μίλησαν για το πόρισμα
Σε πολύ καλό κλίμα μαθαίνουμε ότι έγινε η συνάντηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου. Με ατζέντα την εξωτερική πολιτική οι δυο τους είχαν μια «εγκάρδια» συνομιλία και δεν φαίνεται να άγγιξαν ανοιχτούς λογαριασμούς του παρελθόντος. Σύμφωνα με πληροφορίες όταν τέθηκε ερώτημα για το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ που κρατείται σφραγισμένο σε συρτάρι της Ιπποκράτους, κύκλοι του κόμματος έλεγαν: « ας δουν τα οικονομικά τους και τα άλλα κόμματα και βλέπουμε»…

Επιμένουν
Ως «τεράστιο λάθος» του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου περιγράφουν στο ΠΑΣΟΚ την επιλογή του να «κρατά επί έναν χρόνο στα συρτάρια» το νομοσχέδιο που είχε αφήσει έτοιμο η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου και αφορούσε μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του Τεχνικού Λυκείου. «Θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από αυτό για να αναβαθμίσει την τεχνική εκπαίδευση, το έκανε ανάποδα κι έχει γίνει όλο αυτό που έχει γίνει σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως σημειώνουν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο δεν διαλύεται η τεχνική εκπαίδευση. Αντίθετα, αναβαθμίζεται, δεδομένου ότι οι ειδικότητες που καταργούνται ανήκουν πια στα δημόσια ΙΕΚ ή τις σχολές του ΟΑΕΔ που συνιστούν ανώτερη του Λυκείου εκπαίδευση.

Το παραδέχθηκε
Η παραδοχή ανήκει στον Κώστα Σκανδαλίδη και μάλλον δεν έγινε ελαφρά την καρδία, δεδομένου ότι έχει συνδέσει απολύτως το όνομά του με το ΠΑΣΟΚ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και στις περισσότερες εκ των κυβερνήσεών του τα πολλά τελευταία χρόνια τουλάχιστον. «Αγωνιζόμαστε να πείσουμε ότι θα αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό όντως έχει αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα, «αλλά έχει ξεπεραστεί στην πράξη»… Και ας έλεγε πριν από δύο μέρες στη Βουλή ο Πάρις Κουκουλόπουλος, με το βλέμμα προφανώς στραμμένο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι όσοι θέλουν να γίνουν «ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ», δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι όρθιο…

Διαφοροποιήθηκε ανοιχτά
Λίγο η «αστική» πολιτική του παιδεία, κάτι περισσότερο η πικρία του για τη μεγάλη «σφαγή» των ΠΑΣΟΚογενών στην εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελε πολύ ο Αλέξης Μητρόπουλος προκειμένου να δείξει πόσο διαφωνεί από τοποθετήσεις ορισμένων συναδέλφων του. Έτσι, μιλώντας στη Βουλή, κράτησε σαφείς αποστάσεις και από το βουλευτή Καστοριάς, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, που είχε δώσει… «ραντεβού στα γουναράδικα», αλλά και από τη Σοφία Σακοράφα που είχε κάνει λόγο για «κυβέρνηση χαφιέδων της χούντας». «Αυτές οι φράσεις πρέπει να απεύχονται και να αποφεύγονται από το κοινοβούλιο», παρατήρησε ο άτυπος επικεφαλής των ΠΑΣΟΚογενών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τη διαφωνία του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα