Πολύ σκληρός για να «πεθάνει»…

Το ερώτημα αν ολοκλήρωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης την αποστολή του πλανάται ακόμα. Ο πρόσφατος «ανασχηματισμός» της ομάδας διαπραγμάτευσης έδωσε τροφή σε εκείνους που θέλουν να έχει τελειώσει ο χρόνος για τον υπουργό Οικονομικών. Κανείς όμως δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει, και όλα θα κριθούν στο επόμενο Eurogroup. Όποιος εκπροσωπήσει τη χώρα θα είναι και ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης. Μέχρι τότε, ο Γ. Βαρουφάκης καλείται να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πολύ σκληρός για να «πεθάνει» αποδεικνύεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μετά την γκάφα ολκής, όπου ο υπουργός Οικονομικών επέλεξε να μην παρευρεθεί στο δείπνο με τους ομολόγους του μετά το Eurogroup στη Ρήγα, καθώς… περνάει καλύτερα με τους φίλους του, ακολούθησε ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας. Οι συζητήσεις άναψαν για τα καλά, με κάποιους να υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» το πουλέν του και πως πλέον μετρά αντίστροφα για την οριστική απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Μόνο που οι εξελίξεις δείχνουν πως ο Γ. Βαρουφάκης μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, πάντα στην ίδια λογική. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταλαβαίνουν πως τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και επιθυμούν διακαώς μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει μια κάποια ρευστότητα τόσο μέσω της ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων όσο και με την καταβολή της παρακρατημένης δόσης προς την Ελλάδα. Για να γίνει όμως αυτό, οι τόνοι πρέπει να πέσουν, να βρεθεί η πολυπόθητη σύγκλιση και να πέσουν οι υπογραφές.

Και εκείνη τη στιγμή ακριβώς είναι που θα αναλάβει δράση ο υπουργός με το σκληρό προφίλ, που σχεδόν θεοποιήθηκε τόσο από μερίδα των Ελλήνων όσο και από ΜΜΕ του εξωτερικού. Ο άνδρας για τις δύσκολες αποστολές είχε και την ευκαιρία να αποδείξει πως δεν μασάει στα δύσκολα, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με ομάδα «αγανακτισμένων» στα Εξάρχεια, καταφέρνοντας όχι μόνο να τους ηρεμήσει αλλά και να συνομιλήσει μαζί τους ώστε να χωρίσουν στη συνέχεια ως παλιοί φίλοι.

Ο ρόλος της «ασπίδας»
Με το προφίλ αυτό, ο άνθρωπος που για κάποιους αντιμετώπισε στα ίσια τους δανειστές, αποκατέστησε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων «σκοτώνοντας» την τρόικα, «αποκαθηλώνοντας» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και ξηλώνοντας τα «πρέπει», θα κληθεί να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές υποχωρήσεις.

Ουδείς έχει την ψευδαίσθηση πως η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα. Άλλωστε, μια πρώτη γεύση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, σηκώνοντας το βάρος να ανακοινώσει προσωπικά τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ γιατί… δεν γίνεται αλλιώς. Ακόμα λοιπόν και αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποφύγει τις μειώσεις στις συντάξεις –όπως υποστηρίζουν άλλωστε πολλά στελέχη της–, δεν θα μπορέσει να αποφύγει επιβαρύνσεις στη φορολογία αλλά κυρίως να μεταθέσει για το (άγνωστο) μέλλον πολλές από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Μάλιστα, την Τετάρτη το βράδυ κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος διέρρευσε μέτρα μεταξύ των οποίων η μη καταβολή της 13ης σύνταξης, υποχρεώνοντας τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε επίσημη διάψευση αρκετά μετά τα μεσάνυχτα ώστε να προλάβουν τις πρωινές εκπομπές. Το ποιος από τους δύο όμως έχει δίκιο, θα φανεί στο χειροκρότημα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι το πρόσωπο που θα κοινωνικοποιήσει τα σκληρά μέτρα, εξαργυρώνοντας έτσι τη δημοφιλία του αλλά προστατεύοντας και τα κυβερνητικά στελέχη στα οποία έχει επιμεριστεί το βάρος της διοίκησης. Διόλου τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός πως ένα από τα πλέον παραγωγικά κυβερνητικά στελέχη είναι η υφισταμένη του Νάντια Βαλαβάνη, η οποία μένει μακριά από δηλώσεις και περιορίζεται στα καθήκοντά της.

Οι δηλώσεις του άλλωστε για τον ΕΝΦΙΑ, όπου τον απέρριψε ως λογική αλλά τον αποδέχθηκε ως ανάγκη, είναι μόνο μια μικρή γεύση των όσων θα ακολουθήσουν. Το παιχνίδι των παιγνίων θα συνεχιστεί με άλλα λόγια στο εσωτερικό της χώρας, με τον ίδιο να σηκώνει όλο το βάρος της φθοράς, προστατεύοντας εκτός των άλλων και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, η δική του θητεία είναι με ημερομηνία λήξης και αυτή δεν είναι άλλη από την οριστική συμφωνία η οποία θα οδηγήσει και στο 3ο Μνημόνιο. Με την ελπίδα όμως πως αυτό θα περιλαμβάνει και θετικά μέτρα, όπως ίσως μια μερική διαγραφή χρέους ή έστω την επιμήκυνσή του, ώστε το βάρος για την ελληνική κοινωνία να περιοριστεί.

Μένει να φανεί βέβαια αν ο Γιάνης θα καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας να σφίξει τα δόντια της και να δείξει ανοχή στην κυβέρνηση, όπως έκανε με τους «αντιπάλους» του στα Εξάρχεια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα