Τα φαλτσοσφυρίγματα μέρος της ζωής μας…

Στις μεγάλες διοργανώσεις του τένις έχει επιτραπεί η χρησιμοποίηση της σούπερ-κάμερας με την ονομασία Hawk-eye που σημαίνει «Αετίσιο βλέμμα». Οι παίκτες έχουν δικαίωμα δύο φορές ανά σετ να κάνουν χρήση της τεχνολογίας σε περίπτωση που αμφισβητούν την απόφαση του διαιτητή. Η υπερευαίσθητη κάμερα παρακολουθεί το μπαλάκι και φανερώνει αν τελικά ήταν εντός ή εκτός γραμμής. Έτσι, φεύγουν όλοι ικανοποιημένοι από το γήπεδο.

Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και στις καίριες φάσεις οι διαιτητές μπαίνουν μέσα σε ένα παραβάν και μελετούν μπροστά στο βίντεο τα τεκταινόμενα, ενώ εσχάτως το ίδιο συμβαίνει και στο NBA. Χρήση των υπολογιστών γίνεται και σε άλλα αθλήματα. Θεωρούμε πως πλέον ήρθε η ώρα να γίνει κάτι επαναστατικό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο…

Λάθη γίνονται παντού. Στην Αγγλία και στην Ιταλία πολλές φορές βλέπουμε πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία. Στα γήπεδα της Μεγάλης Βρετανίας έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να μην καταλογίζονται γκολ σε φάσεις που η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή ένα μέτρο, ενώ πρόσφατα αποβλήθηκε παίκτης για σκληρό μαρκάρισμα, ενώ δεν βρισκόταν καν στη φάση! Εντάξει, δεν έχουμε την πρωτοκαθεδρία στα σφάλματα, ίσως ούτε καν στα «παράξενα» σφυρίγματα, αλλά όπως και να το κάνουμε, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα το πράγμα έχει ξεφύγει.

Στην Καλαμάτα και στο Καυτανζόγλειο…

Στις 15 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στον αγώνα της τοπικής ομάδας με την Αχαϊκή για τη Football League 2, ο διαιτητής Κωνσταντίνος Κουντουριώτης υπέδειξε πέναλτι όταν ο επιθετικός της «μαύρης θύελλας» Χαρίτος παραπάτησε! Τη φάση μετέδωσαν με χαρά τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου.

Πριν από λίγες μέρες στο Καυτανζόγλειο είχαμε άλλη μία φάση που δημιούργησε πάταγο. Στις καθυστερήσεις του αγώνα Ηρακλής – ΑΕΛ ο διαιτητής Κωνσταντίνος Αντωνίου καταλόγισε πέναλτι σε φάση που υπήρχε υποψία επιθετικού φάουλ! Απόφαση-σκάνδαλο που είτε πρόκειται για ανθρώπινο λάθος είτε όχι, θα πρέπει να αποτελέσει το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Πάμε και στις μεγαλύτερες διοργανώσεις. Στους πρόσφατους αγώνες Κυπέλλου μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, οι βοηθοί καταλόγισαν τρία οφ σάιντ εις βάρος της «Ένωσης» σε φάσεις όπου δεν υπήρχε καν υποψία. Στο παιχνίδι Πανιώνιος – Παναιτωλικός το πρώτο γκολ των γηπεδούχων ήταν σχεδόν… παράνομο, ενώ στην αναμέτρηση Πλατανιάς – Βέροια ακυρώθηκε κανονικό γκολ της «Βασίλισσας». Προφανώς και αυτές είναι ελάχιστες φάσεις τις οποίες σχολιάζουμε, υπάρχουν πολλές περισσότερες.

Έχουν πάρει θάρρος οι ομάδες…

Όλα αυτά που συμβαίνουν σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο έχουν δώσει θάρρος στις ομάδες που νιώθουν ότι αδικούνται. Ο Πανιώνιος έβγαλε πρόσφατα ανακοίνωση πως είναι η πιο αδικημένη ομάδα του πρωταθλήματος, η Λάρισα έκανε καταγγελία για «εγκληματική οργάνωση», δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τη στάση του Παναθηναϊκού, ενώ τελευταία ανακοίνωση ήταν της Skoda που με χιούμορ έγραψε πως «Είναι καιρός να πάμε να βοσκήσουμε όλοι μαζί», υπονοώντας ότι ο διαιτητής Βοσκάκης αδίκησε την ομάδα στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.  Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Σε λίγο θα διαμαρτύρονται όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος παρέα…

Και δεν μιλάμε για πρόσωπα συγκεκριμένα πια! Δεν φταίει ο τάδε διαιτητής που ενδεχομένως να παίζει «μιλημένος» ή απλά «πιεσμένος», φταίει όλο το σύστημα που είναι σαθρό. Ένα σύστημα που συντηρείται από την αναξιόπιστη ΕΠΟ!

Γελάει ο κόσμος με τους Γιώργηδες…

Ας δούμε λίγο μία μικρή ιστορία έξω από τις γραμμές του γηπέδου για να διαπιστώσουμε την πηγή του προβλήματος. Επί θητείας Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ, πρόεδρος της ΚΕΔ ήταν ο κύριος Γιώργος Καραμελίδης. Η παρουσία του, ωστόσο, δεν αποτελούσε εχέγγυο καλής απόδοσης των διαιτητών, με αποτέλεσμα η μία ομάδα μετά την άλλη να εκφράζουν τα παράπονά τους στον κ. Σαρρή, ο οποίος τελικά, μετά από πολλές πιέσεις, αντικατέστησε τον Καραμελίδη με τον Γκιρτζίκη. Όταν λοιπόν, ο Γιώργος Γκιρτζίκης έγινε πρόεδρος της ΕΠΟ αντικαθιστώντας τον Γιώργο Σαρρή, ποιον λέτε να επανέφερε στην προεδρία της ΚΕΔ; Μα φυσικά τον Γιώργο Καραμελίδη! Έγραψε στο χιόνι τον πρότερο βίο του και έκανε το δικό του! Με τέτοια πείσματα δεν γίνεται δουλειά και δεν προάγεται η αξιοπιστία! Το αντίθετο θα λέγαμε…

Το να κάνει ένας διαιτητής δύο λάθη σε έναν αγώνα είναι φυσιολογικό. Για να κρίνονται αυτά τα λάθη ανθρώπινα, όμως, πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη βάση! Αν όχι, θα κυβερνάνε τον χώρο οι σκιές και οι υποψίες…

Η θέση του Σταύρου Κοντονή

Ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής μπήκε αμέσως στα βαθιά. Κι αν το υφυπουργείο έχει πολλές αρμοδιότητες, αυτός δείχνει να προλαβαίνει να ασχολείται ακόμη και με τα ενδότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαβάστε το πρόσφατο σχόλιό του περί διαιτησίας και δικαιοδοτικών αρχών της ΕΠΟ: «Εμείς με την ανάληψη της ευθύνης και στον τομέα του αθλητισμού είχαμε επισημάνει δύο σοβαρούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα ανυποληψίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ένας είναι η διαιτησία και ο άλλος ο τρόπος που απονέμεται η αθλητική δικαιοσύνη. Οι τελευταίες δικαστικές εξελίξεις, ξεπερνάνε και τους χειρότερους φόβους μου. Υπό την έννοια ότι οι πρώτοι που κλήθηκαν από τον ανακριτή να απολογηθούν, είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούσαν τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ. Εκείνοι που διορίζονταν από την ΕΠΟ για να απονέμουν δικαιοσύνη και δυστυχώς είναι συνταξιούχοι δικαστές και δικηγόροι. Εκεί που εντοπίσαμε το πρόβλημα, συγκυριακά μέσα σε διάστημα 60 ημερών, ήρθε η δικαιοσύνη για να πει ότι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Θέλω να τονίσω ότι σεβόμαστε απολύτως το τεκμήριο αθωότητας για τα πρόσωπα. Όμως, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο. Το γεγονός ότι σε αυτόν τον κύκλο εμπλεκομένων προσώπων βρίσκονται αυτοί που πρέπει να απονέμουν δικαιοσύνη, κάτι σημαίνει»

Κι αν υπάρχει κάποιος, στην Ελλάδα και στον κόσμο, ο οποίος θα μου πει “Αυτή η διάταξη δεν βοηθάει την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, αλλά αντίθετα λειτουργεί αρνητικά”, να μου το πει. Νομίζω δεν θα μου το πει κανείς! Κανένας! Ούτε κάποιος απ’ αυτούς που αντιδρούν έχει το κουράγιο και το σθένος να το πει δημόσια. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό λύνεται διά παντός.Όσον αφορά το θέμα διαιτησίας: Εντοπίσαμε το πρόβλημα. Το θέσαμε στην ΕΠΟ, στην UEFA και στη FIFA. Ιδίως στις διεθνείς Ομοσπονδίας είπαμε: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οργανώσουμε το κομμάτι της διαιτησίας στην Ελλάδα;  Περιμένουμε τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Απριλίου. Έπειτα η Κυβέρνηση, εφόσον τις λάβει, θα τις εξετάσει και θα νομοθετήσει. Εφόσον δεν τις λάβει, θα νομοθετήσει. Το πρόβλημα της διαιτησίας θα λυθεί στον νέο αθλητικό νόμο και το πρόβλημα της αθλητικής δικαιοσύνη θα λυθεί στο παρόν νομοσχέδιο».

Η διάθεση του Κοντονή είναι να φύγει η σαπίλα από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα βρει υποστηρικτές; Θα βρει συμμάχους εκ των έσω; Θα τον βοηθήσει ο Πλατινί; Υποτίθεται μέχρι τις 30 Απριλίου θα λάβουμε τα πρώτα δείγματα γραφής και σίγουρα αναμένουμε την ερχόμενη διοργάνωση, την πρώτη υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πραγματικά ανυπομονούμε…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα