Σαμποτάζ από την ΕΕ στο ταξίδι Δραγασάκη

Μπορεί ο Γιάννης Δραγασάκης να βρίσκεται στην Κίνα με την ελπίδα να επιστρέψει με σημαντικές οικονομικές συμφωνίες, όμως από τις Βρυξέλλες προειδοποιούν πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η Ευρώπη.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά πραγματοποιούν την πρώτη επίσημη επίσκεψη αξιωματούχων της νέας ελληνικής κυβέρνησης στη Λ.Δ της Κίνας, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδίως στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχουν προγραμματιστεί οι εξής συναντήσεις:
Την Τετάρτη 25 Μαρτίου μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομόλογού του Wang Yi.
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου μεταξύ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Κινέζου αναπληρωτή Πρωθυπουργού Ma Kai. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης του έτους «Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015».

Την επίσκεψη τορπιλίζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι θυμίζοντας αυτό που κατέστησε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ κατά τη συνάντηση της με τον Αλ. Τσίπρα: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει λύσεις εντός ευρωπαϊκών πλαισίων. Κίνα και Ρωσία δεν είναι στο τραπέζι για τους εταίρους καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα “παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο” τις φοροαπαλλαγές και τις λοιπές οικονομικές οικονομικές διευκολύνσεις που παρασχέθηκαν στην Cosco παγώνοντας επί της ουσίας την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ ο κινεζικός κρατικός όμιλος υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς του, που περιλάμβαναν μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές συνδυασμένων μεταφορών (σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων, logistics, σιδηροδρομικό δίκτυο κλπ).
Ενώ λοιπόν οι εταίροι-δανειστές πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες θεωρούν συστατικό και απαραίτητο μέρος μιας νέας συμφωνίας στήριξης, ταυτόχρονα υπονομεύουν επιλεκτικά κάποια εγχειρήματα, με βάση γεωπολιτικούς υπολογισμούς και υπό την πίεση ισχυρών ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για ΟΛΠ/Cosco ανακοινώθηκε την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναχωρούσαν για το Πεκίνο, την καταλληλότερη στιγμή με άλλα λόγια.
Η απόφαση της Κομισιόν που επιβάλει αναθεώρηση της σύμβασης με την Cosco και επιστροφή χρημάτων από την κινέζικη εταιρία προς το ελληνικό Δημόσιο, περιπλέκει την κατάσταση, δυσχεραίνοντας την ελληνοκινεζική προσέγγιση.

Με σχετική της ανακοίνωση, η Ευρωπαική Επιτροπή ζητά όχι μόνον να επιστρέψει η Cosco στο ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που “γλίτωσε” από φοροαπαλλαγές κλπ, αλλά να αναθεωρηθούν σχετικές νομοθετικές διατάξεις, καθώς και οι όροι της σύμβασης παραχώρησης, υποστηρίζοντας ότι συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι ομοειδών εταιρειών.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση της Κομισιόν αφορά τη σύμβαση παραχώρησης που κυρώθηκε με νόμο το 2009 επί ΝΔ και όχι την πρόσφατη τροποποίηση της.
Τα φορολογικά προνόμια της Cosco που εντόνισε η Κομισιόν, περιλαμβάνουν:

– Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί δεδουλευμένων τόκων
– Ευνοϊκές διατάξεις όσον αφορά την επιστροφή του πιστωθέντος ΦΠΑ
– Μεταφορά ζημιών εις νέον χωρίς χρονικό περιορισμό
– Επιλογή μεταξύ τριών μεθόδων απόσβεσης
– Απαλλαγή από τέλη χαρτοσήμου επί συμφωνιών δανειοδότησης, καθώς και οποιασδήποτε συμπληρωματικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου
– Επιλεκτικό φορολογικό καθεστώς για ξένες επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα