Ποιους αφορά η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις, με το οποίο «επιχειρεί να επιλύσει επείγοντα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας που αφορούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, καθώς και σε ρυθμίσεις ασφαλιστικών θεμάτων».

Η ρύθμιση τελικά αφορά όλες τις οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.
Πλέον οι 100 δόσεις χορηγούνται σε κάθε ύψος οφειλής και όχι μόνο για οφειλές έως 5.000 ευρώ. Σημαντικό είναι πως άτοκα ρυθμίζεται οφειλή έως 5.000 ευρώ , ενώ το επιτόκιο για οφειλές πάνω από 5.000 μειώνεται στο 3% από περίπου 4,5% που ήταν. Φυσικά αποσύρθηκε το «κούρεμα» οφειλών που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Καθυστέρηση καταβολής συνεπάγεται προσαύξηση 0,25%.

– Μπορούν να ενταχθούν με αίτηση του οφειλέτη ακόμη και οφειλές που είναι ήδη ρυθμισμένες ή τελούν σε αναστολή είσπραξης.

– Η ρύθμιση χάνεται αν δεν πληρωθούν δυο συνεχόμενες δόσεις στο πρώτο οκτάμηνο ή τρεις μετά το οκτάμηνο. Επίσης, η ρύθμιση χάνεται αν εντός 3 μηνών από την ένταξη της ρύθμισης ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

– Αίρονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στον οφειλέτη αν αποπληρώσει το 25% της οφειλής.

– Έως τις 27 Απριλίου ο φορολογούμενος μπορεί να αποπληρώσει κεφάλαιο τουλάχιστον δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης, δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ και να διαγράψει ισόποσες προσαυξήσεις.

– Καταργούνται τα πρόστιμα 10,20 και 30% για εκπρόθεσμη καταβολή φόρων.

– Καταργείται το διαρκές αυτόφωρο για οφειλές προς το δημόσιο.

– Αυξάνεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη προς τον οφειλέτη από τις 5.000 στις 50.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα