Τα χτυπήματα των δελφίνων

Την ώρα που οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ομιλούν για δικαίωση του προέδρου της ΝΔ σχετικά με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οι γαλάζιοι δελφίνοι ετοιμάζονται για τη μάχη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Πολιτική Επιτροπή.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται δικαιωμένος από τις εξελίξεις, γεγονός που καταδεικνύεται και από την επιλογή του να εκδίδει ο ίδιος ανακοινώσεις, παίρνοντας πάνω του το βάρος της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επιδιώκοντας να πιστωθεί την αλήθεια όσων έλεγε προεκλογικώς. Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες που ψήφισαν πριν από ακριβώς έναν μήνα. Το βασικό του ακροατήριο μοιάζει να είναι το εσωκομματικό, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν με απόσταση τριών ημερών η κοινοβουλευτική ομάδα και η Πολιτικής Επιτροπή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και ο τέως Πρωθυπουργός θέλει να πάει με όπλο του την… πραγματικότητα της νέας κυβέρνησης σε αυτές τις αναμετρήσεις.
Μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος επικρατεί αναβρασμός, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι αργόσυρτες. Ωστόσο, δεν λείπουν οι ζυμώσεις ενώ ενισχύεται και η πεποίθηση, λόγω και της στάσης του Κ. Καραμανλή, ότι – σε αυτή τη συγκυρία τουλάχιστον – δεν υπάρχουν προοπτικές αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Όλοι «βλέπουν» στο διάστημα προς τις αρχές του καλοκαιριού όταν και θα επιδιωχθεί να συγκληθεί το Συνέδριο του κόμματος, κάτι πάντως που δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ο κ. Σαμαράς.
Η τακτική

Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, και μέχρι κάποιος –εάν βέβαια υπάρξει – να προχωρήσει σε αμφισβήτηση του αρχηγού, οι τακτικές «του αντάρτικου» δίνουν και παίρνουν.
Έτσι, ο Ευρ. Στυλιανίδης έβαλε εμμέσως πλην σαφώς κατά στελεχών που έχουν διακριτό δεξιό λόγο, όπως οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, επιχειρώντας και αυτός να τοποθετηθεί ιδεολογικά στην κούρσα της επόμενης ημέρας.
Από τη Βουλή, ο πρώην Πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης έπαιρνε πάνω του την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μία μεταβατική λύση μάχης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στους εξωκοινοβουλευτικούς, ο Ευ. Αντώναρος φρόντιζε να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Συγγρού, αφού όχι μόνον προεξόφλησε την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να είναι από την, πολύ, νέα γενιά του κόμματος.
Είναι σαφές ότι όσο ο κ. Σαμαράς θα χρησιμοποιεί τις εξελίξεις στην οικονομία ως βασικό του επιχείρημα, τόσο οι επικριτές του θα τον κτυπούν σχετικά με το πολιτικό στίγμα και το δημόσιο λόγο του κόμματος αλλά και θα προχωρούν σε αποδυνάμωση των στελεχών που έχει στο πλάι του. Πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς καθώς είναι σαφές ότι το απέναντι στρατόπεδο και πολυδιασπασμένο είναι και όχι έτοιμο, ακόμη, να δώσει τη μάχη. Εκτός κι αν, τελικά, είναι ο κ. Σαμαράς που εκπλήξει και πάλι, διαμορφώνοντας ο ίδιος τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα