Δευτέρα και βλέπουμε…

Δευτέρα και… βλέπουμε, με όλα να δείχνουν πως η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες θα συνεχιστεί και σε νέο έκτακτο Eurogroup στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ε.Ε. καθησυχάζουν τις αγορές και δίνουν χρόνο μέχρι να βρεθεί η επιθυμητή λύση.

Σε παρτίδα πόκερ για σκληρά νεύρα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Έχοντας στο πλευρό της την… Ουκρανία πιέζει ασφυκτικά τους ετέρους που δεν επιθυμούν ακόμη μία «βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αιμορραγία της Ε.Ε. λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (οι ζημιές ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ) σε συνδυασμό με τη ρευστή κατάσταση στην Ουκρανία υποχρέωσαν τους εταίρους να κάνουν βήματα πίσω, ζητώντας όμως ακριβώς το ίδιο και από την ελληνική πλευρά. Οι ώρες από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας κυλούν γρήγορα και στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν βρει σημεία επαφής ώστε να τεθούν οι βάσεις ενός νέου προγράμματος, που όμως αυτή τη φορά θα φέρει ελληνική υπογραφή.

Πηγές από τις Βρυξέλλες δεν αναμένουν απόφαση τη Δευτέρα αλλά πρόοδο, με την ελπίδα να κλείσει οριστικά το θέμα μέσα στην εβδομάδα. Την ίδια ώρα όμως αποσαφηνίζεται πως η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό καθώς στις 28 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται επίσημα το τρέχον πρόγραμμα. οπότε η Ελλάδα θα μείνει ακάλυπτη, αν δεν αποφασιστεί είτε αντικατάστασή του είτε παράτασή του.

Το δεύτερο ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση και επιμένει σε ελαφρύνσεις και ρήτρες ανάπτυξης. Η απέναντι πλευρά φαίνεται να επιμένει σε πλεονάσματα του 3%, την ώρα που η Ελλάδα αντιπροτείνει ακριβώς τα μισά. Πάντως, οι συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης υπονοούν πως υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα δεν είναι Αγία Βίβλος αλλά πως και στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές αλλαγές.

Προτεραιότητες

Στόχος των δύο πλευρών σε πρώτη φάση είναι να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δανειστές θέλουν να γνωρίζουν την ακριβή οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Ως απάντηση στα ελλείμματα που έχουν καταγραφεί λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης και της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση θα ρίξει στο τραπέζι τις άμεσες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τον φορολογικό μηχανισμό, με στόχο να περιοριστεί η φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα. Ο ΟΟΣΑ είναι άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης, καθώς για τους εταίρους μας σημαίνει ξεκάθαρες θέσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Πονοκέφαλος τα ισοδύναμα

Ήδη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά για τη δημιουργία του νέου προγράμματος γέφυρας. Οι δανειστές δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως ο αρχικός σχεδιασμός δεν προέβλεπε ιδιωτικοποιήσεις αλλά… ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και όλα δείχνουν πως οι δυο πλευρές οδηγούνται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπου θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία αλλά και οι όροι με βάση τους οποίους θα γίνουν.

Μεγάλος πονοκέφαλος είναι τα ισοδύναμα. Η κυβέρνηση επιμένει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην απόσυρση «αντικοινωνικών» μνημονιακών μέτρων, όπως οι αλλαγές των συντελεστών του ΦΠΑ, οι μειώσεις στο ασφαλιστικό και οι απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων αλλά και σε περιορισμένες παροχές για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων.

Όσον αφορά τον ρόλο των ελεγκτών, αυτός περιορίζεται. Οι επαφές που θα έχουν θα είναι με συγκεκριμένα από την κυβέρνηση πρόσωπα με τα οποία θα διαπραγματεύονται. Οπότε οι επισκέψεις στα υπουργεία θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν.

Ενδεικτικές πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία με την Ελλάδα πριν τη Δευτέρα». Πρόσθεσε, δε, ότι «έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά».

«Μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης. Πρέπει να μας πουν ποιο είναι το 70% και ποιο το 30%», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες, η συζητούμενη συμφωνία θα εγγυάται τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού  συστήματος και την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας για τους επόμενους μήνες. Η συζητούμενη διάρκεια της μεταβατικής συμφωνίας θα κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την τελευταία εκδοχή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα