Τα σκουπίδια επί τάπητος

Χρυσωρυχείο και πυλώνα ανάπτυξης χαρακτήρισε τα απορρίμματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης ξεκινώντας το χαιρετισμό του στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής.

Επεσήμανε το γεγονός πως μέχρι σήμερα ως χώρα τα αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα εξηγώντας ότι «τα απορρίμματα εμπεριέχουν σημαντικό πλούτο με διπλή αξία: την πρώτη ύλη και την προστιθέμενη αξία της εργασίας. Δυστυχώς, η οικονομία μας τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήθελε να δει αυτήν την αξία και τον πλούτο, γιατί είχε μια μονεταριστική λογική του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στη χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έχουμε συμμάχους όμως σε αυτή τη μάχη που ξεκινάμε και αυτοί είναι η τεχνογνωσία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ηλικιωμένοι που έχουν την εμπειρία και τη νοοτροπία του δεν πετάμε τίποτα, αλλά και τα νέα παιδιά που είναι πολύ ευαισθητοποιημένα. Επίσης, σύμμαχοί μας είναι οι μεγάλοι καταναλωτές». Τέλος, επεσήμανε τη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στους Δημάρχους και κλείνοντας τόνισε: «Πρέπει να δούμε τα απορρίμματα ως περιουσιακό στοιχείο και όχι ως απόρριμμα».
Επίσης, σημείωσε ότι οι μεγάλοι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστή την πρόθεσή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να σταθεί αρωγός στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο σχεδιασμών.
Μάλιστα, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στα περιθώρια του συνεδρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες που θα προβλέπουν μειούμενες και σε καμία περίπτωση αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων. «Να πάψουμε να βλέπουμε το απόρριμμα ως απόρριμμα, αλλά ως περιουσιακό μας στοιχείο» είπε.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος Πολιτικής – Διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων, κ. Michel Sponar, τόνισε ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, ενώ πρόσθεσε: «Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την ιδέα των χωματερών. Δεν απαιτούνται φαραωνικά έργα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους Δήμους θα πρέπει να αποφασισθεί το καλύτερο μοντέλο». Σχετικά με τη στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας σημείωσε: «Όλα τα υλικά θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναχρησιμοποιούνται. Βασικός άξονας επιτυχίας είναι η βοήθεια των πολιτών, η ευαισθητοποίησή και η συμμετοχή τους. Είναι ευκαιρία να κινητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Οι στόχοι που έχουν τεθεί αφορούν σε ανακύκλωση της τάξης του 70%, κάτι που είναι πολύ φιλόδοξο. Καλωσορίζουμε θετικά τα προγράμματα που θα ενστερνιστούν τη φιλοσοφία αυτή. Θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την εμπειρία που υπάρχει σε άλλα Κράτη, μαθαίνοντας και από τα λάθη των άλλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εδώ για να σας στηρίξει. Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε».
Η καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου, ως αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και είναι εκείνη, η οποία, με το ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέρει λύσεις. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής βούλησης σε σχέση με τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το θέμα δεν είναι να πεις όχι στην ανάπτυξη για να προστατεύσεις το περιβάλλον, καθώς μόνο με ανάπτυξη προστατεύεται το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Μωροπούλου, προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία και μόνον αυτή μπορεί να είναι αειφόρα, αλλά απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό». Τέλος, έθεσε το ΤΕΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας σε επίπεδο ενημέρωσης για την έξυπνη και αειφόρο εξειδίκευση, με βάση το νέο ΕΣΠΑ 2015- 2020.
Η πρόεδρος του παρατηρητηρίου πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους και να μπορούν, ήδη, να παρουσιάζουν αποτελέσματα, ενώ έθεσε προ των ευθυνών τούς πολίτες ως ιδιοκτήτες των απορριμμάτων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ΦΟΔΣΑ, τις περιφέρειες, καθώς επίσης και την κεντρική διοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα