Αρνείται όλες τις κατηγορίες ο βομβιστής της Βοστώνης

Αρνήθηκε και τις 30 κατηγορίες εις βάρος του, ο Τσετσένος Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο μόνος εν ζωή βασικός ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστώνης.  Ο Τσαρνάεφ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πρησμένο το πρόσωπο και το χέρι του σε γύψο, αντιμετωπίζει ακόμη και τη θανατική ποινή εάν κριθεί ένοχος για τις συνολικά 30 κατηγορίες που τον βαρύνουν. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται η χρήση «όπλου που προκάλεσε μαζική καταστροφή και ανθρωποκτονίες», επίθεση «σε δημόσιο χώρο που προκάλεσε θάνατο», «οπλοχρησία που προκάλεσε θάνατο» αλλά και κλοπή οχήματος.

Ο κατηγορούμενος έφτασε δικαστήριο για τη σύντομη -περίπου επτάλεπτη- διαδικασία ενώ το κτίριο είχε περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί στην επίθεση. Φτάνοντας, χαιρέτισε τις αδερφές του που τον περίμεναν για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψή του. Όταν ο δικαστής του ζητούσε να τοποθετηθεί για τις κατηγορίες, έγερνε στο μικρόφωνο και δήλωνε «αθώος» σε κάθε μία που του απαγγέλλεται.

Οι γονείς του Τσαρνάεφ απουσίαζαν από την διαδικασία καθώς βρίσκονταν στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο αδελφός του, Ταμερλάν, σκοτώθηκε από τα πυρά αστυνομικών, λίγες μέρες μετά τον μαραθώνιο.

Στο δικαστήριο της Βοστόνης παρέστησαν περίπου 30 θύματα και συγγενείς ανθρώπων που τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους στην διπλή βομβιστική επίθεση. Ωστόσο εξω από το κτίριο, βρισκόταν μία ομάδα υποστηρικτών του Τσαρνάεφ που τον επευφημούσε κατά την άφιξή του κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.

Η πρώτη ανεπίσημη συζήτηση ανάμεσα στον δικαστή, την κατηγορούσα αρχή και τον κατηγορούμενο ορίστηκε να γίνει την 23η Σεπτεμβρίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα