«Μαζί θα περάσουμε τον κάβο»

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν μαζί σε όλα τα ζητήματα και να διαχειριστούν την κρίση που έχει προκληθεί από τις απομακρύνσεις των δημοσιών υπαλλήλων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα και θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο και στο τέλος του έτους.

Αυτό προέκυψε από την σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εκτός των δύο πολιτικών αρχηγών μετείχαν τόσο ο Γ. Στουρνάρας, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι παρά την εξαιρετικά μεγάλη πίεση που δέχονται οι βουλευτές των δύο κομμάτων λόγω του πολυνομοσχεδίου «σκούπα», η κάλπη δεν θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη δικομματική κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι, πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο γενίκευσης των κοινωνικών αντιδράσεων από τον Σεπτέμβριο, αλλά και για την πορεία των δημοσιονομικών, τα οποία προοιωνίζονται έναν νέο, επώδυνο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας- τρόικας στις αρχές του φθινοπώρου και φυσικά θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου δεν καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές για τους χειρισμούς, τα σχεδιαγράμματα και τις κυβερνητικές δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος δεν διατύπωσε ενστάσεις καθ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της κινητικότητας από τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αρχηγοί συζήτησαν διεξοδικά για το κλίμα που επικρατείς τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά και τις δημόσιες διαφοροποιήσεις βουλευτών, όπως των Κακλαμάνη και Ταμήλου από το κυβερνών κόμμα, αλλά και των Ντόλιου-Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ.

Η άποψη που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η επιλογή των διαφορετικών άρθρων διευκολύνει την εκτόνωση των βουλευτών με επιμέρους διαφοροποιήσεις. Θεωρείται, ωστόσο, δεδομένο ότι πριν την εισαγωγή του στην Ολομέλεια θα αποσταλεί μήνυμα προς όλους ότι το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ορόσημο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και η υπερψήφισή του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Για τα οικονομικά
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του, Χρήστο Σταϊκούρα για την πορεία των δημοσιονομικών, στον απόηχο και της έκθεσης της τρόικας, η οποία εκφράζει αμφιβολίες ακόμη και για την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες-μεταρρυθμίσεις για την τόνωση των εσόδων και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εσόδων. Μάλιστα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, επιχείρησε να ξορκίσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τον τρόπο καταβολής της δόσης, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη την απόφαση του Eurogroup για την έστω τμηματική καταβολή των δόσεων, δεδομένων των πολιτικών δυσκολιών που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να αποσαφηνίσει αν έχει ήδη υπάρξει συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα δοθεί το πράσινο φως για την υλοποίησή του από την 1η Αυγούστου.

Τα ξένα μέσα
Πάντως όλοι κατανοούν, ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι εξαιρετικής σημασίας και για την κρισιμότητα των στιγμών αναφέρθηκαν εκτενώς τα ξένα μέσα. Βέβαια τόσο ο Economist, όσο και το Reuters εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν τελικά η Ελλάδα καταφέρει να ξεπεράσει τον κάβο.

Οι αναλυτές του Economist κάνουν λόγο για σκηνικό πολιτικής αστάθειας «με δεδομένη την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας». Η έκθεση εκτιμά ότι ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πιο «ομοιογενής» και άρα είναι μικρότερες οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική». Παρ’ όλα αυτά οι αναλυτές βλέπουν πολύ πιθανή τη διενέργεια πρόωρων εκλογών εντός του 2014, κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις ευρωεκλογές, ακόμη και μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Eurogroup της 8ης Ιουλίου. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι «υπάρχει ευρεία λαϊκή δυσαρέσκεια από τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τα συμφέροντα που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Οπότε, η εκτίμηση των αναλυτών του Economist είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, Θεωρούν, όμως, ότι θα εξακολουθήσει να κυβερνά η ΝΔ, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει κυβερνητικούς εταίρους.

Σε άρθρο του Reuters, αναφέρεται πως ακόμη και εάν η Ελλάδα περάσει με «ασφάλεια» από την επίσκεψη της Τρόικα τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση από το χρέος. Η Τρόικα, θα συζητήσει για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αποφύγει το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. «Η κατάσταση θα γίνει σίγουρα σκληρότερη και οικονομικά και πολιτικά», υποστηρίζει Φρέντρικ Ερικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτηρίζει «ουτοπικό» το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «σταθεί» στις απαιτήσεις που τις ζητούνται, «τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα», σημειώνει ο Ερικσον. Κλείνοντας, το Reuters αναφέρεται στις δηλώσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ πως δεν θα δεχθούν νέα μέτρα λιτότητας και στην αναγκαιότητα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα