Σε αναμονή όλες οι… φυλές της Ν.Δ.

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά και η ΝΔ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης καλείται να βρει την περπατησιά της, αλλά το κυριότερο να ξεπεράσει τις γκρίνιες και Τα σποραδικά και άτακτα πυρά κατά της ηγεσίας και των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά.
Και λέμε σποραδικά και άτακτα, καθώς όλες οι φυλές του κόμματος αναμένουν την διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο Τσίπρας έχει καλά αποτελέσματα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί ανοικτά θέμα ηγεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για δικαίωση Σαμαρά και του σεναρίου περί αριστερής παρένθεσης, το οποίο έχει εκπονήσει πρώτος και καλύτερος ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Πάντως στο παρασκήνιο ήδη έχουν ξεκινήσει οι «εχθροπραξίες». Στο στόχαστρο της κριτικής πέραν του Λαζαρίδη βρίσκονται και οι Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Μουρούτης κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο οι Παπασταύρου, Πτωχός. Αυτή η αντιπαλότητα επιβαρύνει το κλίμα στην κομματική βάση και στις οργανώσεις που ακόμη δεν έχουν συμβιβαστεί µε την ιδέα ότι η Ν∆ έχασε, ενώ την ίδια στιγμή αντί να ακούν υπεύθυνο πολιτικό λόγο διαπιστώνουν μικροψυχία και μεμψιμοιρία, με διαρροές περί «αριστερής παρένθεσης» που ισοδυναμεί με ευχή ώστε να αποτύχει η κυβέρνηση και εσωκομματικές ίντριγκες και έριδες.
Σχεδιάζουν την στρατηγική τους
Επί της ουσίας η ΝΔ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και ο πρόεδρός της Αντ. Σαμαράς, υπό τη δυσπιστία της κομματικής βάσης, προσπαθεί να ισορροπήσει, ενώ ήδη βαρόνοι, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και νεοδελφίνοι, όπως οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάκης Βορίδης, χαράσσουν τη στρατηγική τους.
Όπως αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής αυτή η αναμονή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα εντός της Συγγρού. Το θέμα είναι κατά πόσο θα αντέξουν οι μεν και οι δε μέχρι το καλοκαίρι, καθώς στην κυβέρνηση προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, πάντως ήδη κάποια στελέχη στις μεταξύ τους συζητήσεις υποστηρίζουν πως και η ΝΔ πρέπει να δώσει τόπο στα νιάτα και να εκλέξει ένα σαραντάρη για νέο πρόεδρο του κόμματος ως αντιστάθμισμα στον Αλέξη Τσίπρα. Εάν οι φωνές αυτές γιγαντωθούν, τότε θα μιλάμε για μία νέα γενιά «δελφίνων», όπως είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κώστας Μπακογιάννης, ίσως και ο Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα