Υποκλοπές

Τι θυμήθηκε ο Μιχάλης
Τη δική του ρότα ακολουθεί ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος επί της ουσίας έχει αυτονομηθεί και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λες και βρίσκεται το κόμμα του στην αντιπολίτευση. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς τις αναρτήσεις του στα social media, όπως το σχόλιο του στο Facebook, όπου επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις αξιολογήσεις στο δημόσιο. Έτσι γράφει: «Κύριε Υπουργέ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν θέλετε επέκταση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων , όπως διαρρέετε, μέσω μεγάλων καναλιών, χωρίς να το λέτε ο ίδιος δημόσια, να προχωρήσετε την αξιολόγηση από το 1990 και όχι μόνο μετά …το 1994. Αυτό το διοχετεύετε, γιατί δεν επιθυμείτε να αξιολογηθούν, τα καραβάνια των αμέτρητων χιλιάδων της φαυλοεπέλασης στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της περιόδου 1990-1993. Παρ’ όλα αυτά, η θέση που έχω εκφράσει παραμένει σαφής, ότι δεν μπορούμε να εξαγγέλλουμε προγράμματα που θα ενισχύσουν την εργασία, θα καταπολεμήσουν την ανεργία! Και την ίδια ώρα να μιλάμε για απολύσεις. Αυτό αποτελεί πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό παράδοξο». Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Καρχιμάκης εξακολουθεί να είναι στο ΠΑΣΟΚ.

Πρωθυπουργοί στη θάλασσα
Για τέταρτη εβδομάδα συνεχίζει τις διακοπές του ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός άλλαξε προορισμό και συνοδευόμενος από την σύζυγό του Άντα, έπειτα από διακοπές που έκανε φιλοξενούμενος σε πολυτελέστατο σπίτι στη Σέριφο, αποφάσισε να συνεχίσει σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Κυλλήνη. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση 500 στεμμάτων, πάνω σε μια παραλία δύο χιλιομέτρων και εκεί ο πρώην πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα θαλάσσια σπορ με θέα τη Ζάκυνθο και το απέραντο Ιόνιο. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο και ο άλλος γόνος, που πέρασε από τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κ. Καραμανλής κι αυτός προτίμησε την θάλασσα και τις διακοπές μαζί με την οικογένεια παρά την κλεισούρα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.. Τι να κάνουμε; Επιλογές είναι αυτές… Και για εμάς που τους πιστέψαμε και γι’ αυτούς που προτιμούν τη θάλασσα.

«Επίθεση» στις ταβέρνες
Λάτρης της ελληνικής κουζίνας και συνολικότερα του ελληνικού τρόπου ζωής φαίνεται πως είναι ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Ο υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Ελλάδα, όταν τελειώσει η αποστολή του θα έχει γίνει από χοντρούλης υπέρβαρος. Διότι στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν αφήνει ταβέρνα για ταβέρνα ενώ στις προτιμήσεις του πρώτο έρχεται το χταποδάκι. Και φυσικά επειδή οίνος ευφραίνει καρδία ο Φούχτελ του δίνει και καταλαβαίνει. Χαρακτηριστικά, όπως επιβεβαιώνουν αυτόπτες μάρτυρες, την γερμανίδα βοηθό του την φωνάζει με το χαϊδευτικό Retsinoula. «Της αρέσει τόσο πολύ η ελληνική ρετσίνα που τη φωνάζουμε όλοι Retsinoula». Όπως γίνεται αντιληπτό πιο εύκολα μπορεί να σπάσει τα ρεκόρ χοληστερίνης ο Φούχτελ και να γίνει αλκοολική η βοηθός του, παρά να προχωρήσει η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Πυρ και μανία
Στα κάγκελα είναι τα στελέχη του στενού σαμαρικού πυρήνα με τα διαδοχικά «χτυπήματα» των καραμανλικών και τις δηλώσεις τους σχετικά με την σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Και μπορεί με τον Βλάχο και τους άλλους να μην ασχολούνται ιδιαίτερα σ’ αυτή την φάση, όμως ο Προκόπης Παυλόπουλος τους έχει βγάλει στην κυριολεξία από τα ρούχα τους. Βλέπετε ο πρώην υπερυπουργός του Καραμανλή, το έχει ρίξει εδώ και καιρό στο αντάρτικο, ενώ εσχάτως δεν παραλείπει να τα… χώνει -έστω και διακριτικά- στο Μαξίμου για την «αυξημένη» συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. «Καλά να μιλούν οι άλλοι. Αλλά να μιλάει κι ο Παυλόπουλος που η πρώτη του κίνηση ως υπουργού Εσωτερικών ήταν να νομιμοποιήσει 1.001 συμβασιούχους στην ΕΡΤ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο ραδιομέγαρο από την κυβέρνηση Σημίτη, είναι μάλλον… γελοίο», σχολίαζαν με νόημα γαλάζια στελέχη στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της περασμένης Κυριακής.

Πάγωσαν τα σχέδια
Οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στην «Νέα Ελλάδα» την τελευταία μέρα του συνεδρίου, ήταν τόσες πολλές που έμοιαζαν πιο πολύ με ιδρυτική διακήρυξη νέου κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός ανέφερε μία φορά το «Νέα Δημοκρατία» μία φορά και από εκεί και πέρα έκανε αναφορές μόνο στη «Νέα Ελλάδα» με φόντο και το αντίστοιχο σλόγκαν στις γιγαντοαφίσες του συνεδρίου. Όμως την προηγούμενη Κυριακή στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής, το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Οι αναφορές στη «Νέα Ελλάδα» ήταν σαφώς πιο λίγες και πιο ήπιες, ενώ το «Νέα Δημοκρατία» επανήλθε …δριμύτερο και μάλιστα πολύ μεγάλο. Χαρακτηριστικό δεν είναι μόνο το φόντο πίσω από τον πρωθυπουργό, αλλά και στο πόντιουμ που το όνομα του κόμματος έβγαζε… μάτι, «παγώνοντας» προς το παρόν τα σχέδια …μετεξέλιξης…

Εγεννήθη η Αριστερή Προοπτική
Σάρκα και οστά έλαβε η «Αριστερή Προοπτική», η οργάνωση που δημιουργήθηκε από στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έφυγαν νωρίς από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, διαφωνώντας με τη στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Συγκεκριμένα, 63 αντιπρόσωποι από 16 πόλεις ενέκριναν το περασμένο Σάββατο τις ιδρυτικές αρχές της κίνησης και εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα είπε, στην εισήγησή του, ο Στέφανος Μπαγεώργος, η «Αριστερή Προοπτική είναι μια πολιτική κίνηση που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των μορφών διαλόγου, επικοινωνίας και συνεργασίας στον χώρο της αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που φιλοδοξεί να δώσει τη δική της, μικρή ή μεγαλύτερη, συμβολή σε μια νέα αναγεννητική προσπάθεια για τη χώρα. Δεν επιδιώκει να είναι ένα ακόμη κόμμα στο χώρο της αριστεράς». Μ’ άλλα λόγια, τα στελέχη της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης θα μετάσχουν σε όλα τα fora διαλόγου για την ανασυγκρότηση του αριστερού και κεντροαριστερού χώρου και, όπως όλα δείχνουν, σε λίγο θα κληθούν να επιλέξουν αν θα κουβεντιάσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το κόμμα από το οποίο αποχώρησαν, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ. Εκτός, βεβαίως, και αν παίξουν ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ των δύο, οπότε τα πράγματα θα αλλάξουν…

Τον έδιωξαν
Είναι γνωστό ότι η παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε κινητοποιήσεις εργαζομένων βρίσκει πλήρη αντιστοιχία στην παροιμία «όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη», όπου γάμος και χαρά οι πορείες και οι απεργίες και Βασίλω… ο Λαφαζάνης. Έτσι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε καις τον τρίτο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών την Δευτέρα που μαζεύτηκαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ για να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, θέλησε να είναι παρών στη μάζωξη. Όμως, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμις Μπαλασόπουλος, καίτοι βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με την Κουμουνδούρου, έριξε… πόρτα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τού ζήτησε να βγει έξω από την αίθουσα.

Έχει μέλλον η συνεργασία
Αφού αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, λέγοντας ότι «φωτογραφίζεται με πολιτικούς μόνο όταν τους παντρεύεται» (σ.σ. αναφερόμενος στην πρώην σύζυγό του, επίτροπο της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη), στη συνέχεια φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η στήριξη του Γιώργου Κιμούλη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή, καθώς έχει μιλήσει ακόμη και σε εκδήλωση του κόμματος. Μάλιστα, ο Γιώργος Κιμούλης, μαζί με τους Νίκο Κωνσταντόπουλο και Λαοκράτη Βάσση θα είναι μεταξύ των προσωπικοτήτων στους οποίους η Κουμουνδούρου θα απονείμει την ιδιότητα του «αριστίνδην συνέδρου», ώστε να παρακολουθήσουν το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να περάσουν από τη διαδικασία της κάλπης μέσω τοπικών, κλαδικών και νομαρχιακών οργανώσεων. Και η παρουσία Κιμούλη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι το τέλος, αλλά ένα ακόμη επεισόδιο -από τα πολλά που… έρχονται- στη σχέση του γνωστού πρωταγωνιστή με την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα. Έχει μέλλον η συνεργασία λένε οι γνωρίζοντες.

Εκτός Συνεδρίου οι ΠΑΣΟΚογενείς
Χωρίς κορυφαίους εκπροσώπους του θα παραστεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, δηλαδή τους «ΠΑΣΟΚογενείς». Ο Αλέξης Μητρόπουλος, βεβαίως, θα είναι εκεί, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα στελέχη της Κουμουνδούρου που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν εκλεγεί σύνεδροι -είτε επειδή δεν έθεσαν υποψηφιότητα, είτε επειδή… «κόπηκαν». Για παράδειγμα, ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Τσουκαλάς δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η βουλευτής Σοφία Σακοράφα απέφυγαν να θέσουν υποψηφιότητα, βλέποντας ότι… οι λιστομαχίες ήταν σκληρές και υπήρχαν θύματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα