Σκηνικό Ιμίων επιχειρεί να στήσει η Τουρκία

Σκηνικό Ιμίων επιχειρεί να στήσει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο η Τουρκία, καθώς με το «καλημέρα» του 2015 ετοιμάζει στρατιωτική κύκλωση του Καστελλόριζου –κυρίως από υποβρύχια– στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ελλάδα για τις προθέσεις της.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πριν από μερικά 24ωρα, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει μία θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο έως την ανατολική Κρήτη και δυτικά της Κύπρου, προκειμένου να διεξαγάγει από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου άσκηση με το σύνολο σχεδόν των υποβρυχίων του τουρκικού στόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στην άσκηση θα λάβουν μέρος περισσότερα από 5 υποβρύχια, ενώ δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και με πλοία επιφανείας, φρεγάτες ή κορβέτες, καθώς επίσης και με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Στέλεχος του Πενταγώνου μετέφερε την αγωνία του στην εφημερίδα μας, σχολιάζοντας πως «είναι από τις ελάχιστες φορές που δεσμεύεται μία τόσο μεγάλη περιοχή και μάλιστα για διάστημα ενός μήνα για άσκηση υποβρυχίων». Με το που έγιναν γνωστές οι προθέσεις των γειτόνων μας, σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο ΓΕΕΘΑ, καθώς οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν με μία άσκηση όλα τους τα σχέδια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Δείχνουν τις προθέσεις τους για το 2015», ήταν το σχόλιο του ίδιου ανώτατου αξιωματικού του Πενταγώνου, ο οποίος στέκεται και στην έντονη δραστηριότητα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου με την οποία έκλεισε το 2014. Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι και ο αριθμός παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και εμπλοκές αεροσκαφών στο Αιγαίο στην περιοχή που η Τουρκία δεσμεύει τώρα για την ναυτική άσκηση. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» επαναλαμβάνει την απειλή και το casus belli για την περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια – ένα θέμα που δεν βρίσκεται στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», έγινε σύσκεψη των υπουργείων Εξωτερικών – Άμυνας παρουσία όλης της στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου όπου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Άγκυρα. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ, ήταν παρόντες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος αλλά και οι αρχηγοί των τριών επιτελείων. Ο στρατηγός γνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για να αμφισβητηθούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στο «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και έχει δώσει εντολές το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μάλιστα, τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου, ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής άσκησης αεράμυνας, με ενεργοποίηση του συνόλου του δικτύου αεράμυνας της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, «σκοπός της άσκησης, ήταν η περαιτέρω βελτίωση των χρόνων αντίδρασης του συστήματος αεράμυνας της χώρας και δεν πραγματοποιήθηκαν μετακινήσεις μέσων». Μάλιστα, μερικά μόλις 24ωρα νωρίτερα, είχε διεξαχθεί άσκηση «Πυρπολητής» στην Κάρπαθο, όπου δοκιμάστηκε το σύστημα ταχείας αντίδρασης των ελληνικών Ε.Δ. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έρχεται να προστεθεί στο κλίμα των τελευταίων ημερών που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά.

Αεροπορικά γυμνάσια
Από την ερχόμενη Παρασκευή 16 του μήνα, η αδρεναλίνη στον ουρανό του Αιγαίου θα χτυπήσει κόκκινο. Έλληνες και Αμερικανοί πιλότοι θα σχεδιάζουν και θα εκτελούν από κοινού σύνθετες αποστολές. Βάση των αεροπορικών εξορμήσεων θα αποτελέσει για σχεδόν έναν μήνα (σ.σ. μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου) η 115 Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στη Σούδα. Εκεί θα μετασταθμεύσουν 18 αμερικανικά αεροσκάφη τύπου F-16 CM, τα οποία θα υποστηρίζονται από κλιμάκιο 300 ατόμων, τους οποίους στέλνει η Ουάσιγκτον από την αεροπορική βάση Spangdahlem της Γερμανίας. Από πλευράς Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα μετέχει το σύνολο σχεδόν των Μοιρών που διαθέτει και αναμένονται να συμμετάσχουν όλα τα αεροσκάφη που είναι διαθέσιμα.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα δεκάδων δισ. δολαρίων
Τα εσωτερικά προβλήματα δεν αγγίζουν το γιγάντιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η οποία με κάθε κόστος θέλει να αναβαθμιστεί σε στρατιωτική περιφερειακή υπερδύναμη.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων:
1) η παραγγελία 4 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, τεχνολογίας stealth. Το πρόγραμμα αφορά συνολικά την απόκτηση από τη γειτονική χώρα 100 αεροπλάνων 5ης γενιάς με συνολικό κόστος 16 δισ. δολάρια.
2) η παραγγελία 5 βαρέων μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου CH-47F. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία για την αγορά άλλων 6.
3) η ολοκλήρωση της σχεδίασης του νέου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.
4) η συνέχιση της παραγωγής του τουρκικού τυφεκίου μάχης MPT-76. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο δείχνει να καταλήγει στην επιλογή δικινητήριου αεροσκάφους αντί ενός κινητήρα με πιθανότερο τον F-414 που χρησιμοποιείται στα Gripen, F/A-18 Super Hornet και LCA της Ινδίας.
5) ο σχεδιασμός αμυντικού συστήματος αέρος και πυραύλων μακρού βεληνεκούς. Πρόκειται για το πρόγραμμα T-LORAMIDS για το οποίο η Τουρκία είχε αρχικά προκρίνει το κινεζικό σύστημα HQ-9, μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα