Face control στο κόμμα Παπανδρέου

Παρουσιολόγιο για όσους θα εμφανιστούν στη σημερινή εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ετοιμάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρώην πρωθυπουργός ανακοινώνει το νέο του κόμμα και στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν με κομμένη την ανάσα…

«Γη και ύδωρ» προσέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον προκάτοχό του με αντάλλαγμα να μη δημιουργήσει νέο κόμμα. Δεν του προσέφερε όμως το ένα και μοναδικό που εκείνος ζητούσε: την παραίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη ξέθαψε μέχρι και τους «σκελετούς» από την ντουλάπα, με τον Κώστα Λαλιώτη να παρεμβαίνει μετά από σειρά ετών στο παρασκήνιο, στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωση έκανε ακόμα και ο Γιάννης Καψής, προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Όσο όμως η επιχείρηση της Χαρ. Τρικούπη εξελισσόταν, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός πείσμωνε και έκανε σαφές πως πλέον υπάρχει δρόμος μόνο για μπροστά. Η ανακοίνωση του νέου κόμματος έχει ιδιαίτερη σημασία για το ΠΑΣΟΚ και ειδικά για δύο λόγους: αφενός για να δουν ποιοι θα πάνε με τον Γιώργο Παπανδρέου ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να καταλήξουν στα ψηφοδέλτια και αφετέρου για να εκτιμήσουν τις απώλειες που είναι δεδομένο πως θα έχουν. Οι πλέον πεσιμιστές ήδη κάνουν λόγο για συντριβή του κόμματος της συγκυβέρνησης, εκτιμώντας πως στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει το 4%, ενώ και οι πιο αισιόδοξοι δεν τολμούν να αναφερθούν σε ποσοστό πάνω του 6%, συνυπολογίζοντας και τις απώλειες προς το Ποτάμι.

Το μόνο παρήγορο, όπως υποστηρίζουν, είναι πως το νέο κόμμα θα περιορίσει και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κρατώντας το πιο χαμηλά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Απώλειες αλλά μικρές εκτιμάται πως θα έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλχημείες
Εν τω μεταξύ, ήδη στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να συμπληρώσουν το παζλ των ψηφοδελτίων και να διασώσουν τους σημαντικούς. Για παράδειγμα, πολύ δύσκολα το κόμμα θα μπορέσει να εκλέξει βουλευτή στην Α΄ Αθήνας, οπότε για να επανεκλεγεί η ψυχή της παράταξης, όπως είναι γνωστό, ο Κώστας Σκανδαλίδης, μεταφέρεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αντί άλλης περιφέρειας. Άλλωστε, ο άλλοτε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει στο σύντομο χρονικό διάστημα να κινητοποιηθεί υπέρ του κόμματος και όχι για την προσωπική του εκλογή.

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί και με τον Παντελή Καψή, εφόσον αυτός θα είναι υποψήφιος. Στη Β΄ Πειραιά, όπως όλα δείχνουν, έχει μικρές πιθανότητες εκλογής με δεδομένο ότι και ο πατέρας του έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την πολιτική αλλά και της μικρής επιρροής που είχε στο παρελθόν. Και στην Α΄ Αθήνας όμως το κόμμα μοιάζει απίθανο να εκλέξει βουλευτή. Η Β΄ Αθηνών είναι ήδη μοιρασμένη, οπότε ίσως να τοποθετηθεί στο Επικρατείας όπου και πάλι όμως δεν θα έχει πιθανότητα εκλογής.

Στα ψηφοδέλτια επιστρέφει και η Φώφη Γεννηματά, η οποία όμως εγκαταλείπει επίσης την Α΄ Αθηνών για μια καλύτερη τύχη στην Β΄ αν καταφέρει να επιβληθεί των νυν βουλευτών του κινήματος στην αχανή περιφέρεια. Η υπουργός θα έρθει αντιμέτωπη με τα ισχυρότερα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και ο Απόστολος Κακλαμάνης αν φυσικά αυτός είναι εκ νέου υποψήφιος.  Στην ίδια περιφέρεια θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Πύρρος Δήμας, ενώ  την τύχη του θα δοκιμάσει και ο Γιώργος Χειμωνάς.

Μόνο έκπληξη δεν μπορεί να είναι η συμμετοχή τού άλλοτε αντιμνημονιακού (είχε εμφανιστεί ακόμα και στην Ευρωβουλή με αλυσίδα και λουκέτο στον λαιμό) Γιώργου Χατζημαρκάκη. Μάλιστα, προ μηνών, ο υπουργός Εξωτερικών τον είχε ορίσει και Πρέσβη εκ Προσωπικοτήτων, ενώ είχε τονίσει τότε ότι ο Γιώργος Χατζημαρκάκης «με την εμπειρία του και τις γνωριμίες του μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στα ζητήματα ευρωπαϊκής στρατηγικής, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, με έμφαση φυσικά στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης». Οι πληροφορίες τον θέλουν για το Ηράκλειο, όπου επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ είναι αποδεκατισμένο.

Για να καλυφθούν τα κενά, από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει κηρυχθεί επιστράτευση μικρών και μεσαίων στελεχών, τα οποία ναι μεν δεν έχουν ελπίδες στην προεκλογική παλαίστρα αλλά τουλάχιστον θα καλύψουν τις απαραίτητες θέσεις στα ψηφοδέλτια. Πέραν αυτών και των ήδη βουλευτών τίποτε άλλο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο για το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τη σημερινή εξέλιξη όλα θα επανατοποθετηθούν σε μια νέα βάση χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η τακτική που θα ακολουθήσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έναντι του νέου κόμματος θα είναι σχεδόν μηδενική αντιπαράθεση, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θα επιδιώξει να συζητηθούν τα προβλήματα και οι λύσεις της ελληνικής οικονομίας και όχι η σύγκρουση με τον Γ. Παπανδρέου. Στο ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να σταματήσουν τις διαρροές ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. και λιγότερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα