Ο Κούμας, οι διαιτητές-εργαλεία και η αμαρτωλή συνεργασία με την ΕΠΟ

Βόμβα μεγατόνων και με προεκτάσεις στην Ελλάδα έσκασε στο κυπριακό ποδόσφαιρο, μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή περί οργανωμένου συστήματος ελέγχου της διαιτησίας! Ο εν λόγω ρέφερι, ο οποίος κατέθεσε όσα στοιχεία διαθέτει στον αρμόδιο εισαγγελέα στην Κύπρο, κατονόμασε ως επικεφαλής του συστήματος τον Γιώργο Κούμα(γνωστό από τη συνεργασία του με την ΕΠΟ,στην παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος, που στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στον ΟΤΕ TV), και κεντρικά πρόσωπα της οργάνωσης, τον πρόεδρο της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, και τον ξένο αρχιδιαιτητή, Χανς Ρέικβαρτ, τον οποίο κατηγόρησε ότι εντάχθηκε στο σύστημα μετά τη διαπίστωση όσων συνέβαιναν!

Ο Μάριος Παναγή παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην Κύπρο, αποκαλύπτοντας γεγονότα και δραστηριότητες, τα οποία άφησαν άφωνους τους 50 και πλέον παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Όσα ακούγονταν και λέγονταν κρυφά στους διαδρόμους, όσα ψιθυρίζονταν στα ποδοσφαιρικά στέκια, σενάρια που προκαλούσαν τη θυμηδία όσων αγαπούν πραγματικά το άθλημα, απέκτησαν «σάρκα και οστά», όνομα και ιεραρχία! Ο εν ενεργεία Κύπριος διαιτητής κατήγγειλε κύκλωμα ελέγχου της διαιτησίας, κατονομάζοντας ως ηγετικά στελέχη τον πρόεδρο της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τον αρχιδιαιτητή και τον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) Γιώργο Κούμα, ο οποίος έχει εμπλακεί με την off-shoreεταιρεία τουMediaGoalκαι στα τηλεοπτικά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για το Κύπελλο Ελλάδος, μέσω παράνομης απόφασης, όπως τονίζεται σε σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Γιώργος Κούμαςεμφανίζεται από τον Μάριο Παναγή ως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα και ελέγχει τόσο την Κυπριακή Ομοσπονδία, όσο και τη διαιτησία, αποφασίζοντας για όσα ενέχονται στην αρμοδιότητα της ΚΟΠ, πολύ δε περισσότερο για το ποιοι διαιτητές θα είναι διεθνείς, ποιοι θα σφυρίζουν στη μεγάλη κατηγορία και ποιοι στις μικρότερες!

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Κύπριος διαιτητής, όπως δημοσιεύθηκε στον κυπριακό Τύπο: «Ο Ρέικβαρτ στους πρώτους μήνες της θητείας του προσπάθησε, αλλά στη συνέχεια συμβιβάστηκε με τον αρχηγό του συστήματος. Το ίδιο θα κάνει και ο διάδοχός του. Κύριοι, αν δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη διαιτησία με τον Γιώργο Κούμα, σωτηρία δεν υπάρχει. Ο κύριος Κούμας είναι εδώ και χρόνια και προφανώς θα είναι όσο θέλει, ο άνθρωπος της Ομοσπονδίας για θέματα διαιτησίας. Δικαίωμά του και μπράβο του. Αφού κανένας δεν μπορεί να τον μετακινήσει από εκεί και εγώ λέω ότι για τα σωματεία μας ισχύει το ότι πάθουν, είναι από κκελλέ(σ.σ. κεφαλή) τους. Ο Παναγή δεν ήταν ποτέ αρεστός στον Κούμα και ποτέ δεν θα γίνει. Όπως και ο Κούμα δεν ήταν ποτέ αρεστός στον Παναγή και ούτε θα γίνει».

Ο Κύπριος διαιτητής, που προχώρησε στις συγκεκριμένες πολύ σοβαρές καταγγελίες, κατέθεσε ήδη τα στοιχεία που διαθέτει στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ κλήθηκε και από τη διεύθυνση της Αστυνομίας, προκειμένου να δώσει κατάθεση και εκεί. Ο Παναγή ενέπλεξε και πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το δείκτη σοβαρότητας και ενδιαφέροντος του όλου θέματος. Οι καταγγελίες του είχαν ως αποτέλεσμα την αντίδραση των κομμάτων της κυπριακής Βουλής, με το ΑΚΕΛ να υιοθετεί τις αποκαλύψεις και να ζητάει τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να επέλθει κάθαρση στο κυπριακό ποδόσφαιρο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Οι αποκαλύψεις του διαιτητή άνοιξαν τον Ασκό του Αιόλου για την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Παράγοντες, όπως ο πρόεδρος της Α.Ε. Λεμεσού, Ανδρέας Σοφοκλέους, απαίτησαν την παραίτηση της διοίκησης της ΚΟΠ και βέβαια του Γιώργου Κούμα, το όνομα του οποίου εμπλέκεται ως ο ενορχηστρωτής της όλης ιστορίας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε τη συνεργασία που είχε η εταιρεία του Γιώργου Κούμα, MediaGoal, με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, μέσω της προαναφερθείσας εταιρείας, είχεαγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει καταλήξει στα δικαστήρια, προκειμένου να κριθεί αν οι διεργασίες έγιναν νόμιμα, και η απόφαση του δικαστηρίου (Πρωτοδικείο Αθηνών) έκρινε ως απολύτως άκυρη την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για την κατακύρωση των δικαιωμάτων του Κυπέλλου στη MediaGoal. Παράλληλα, αναμένεται και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με σοβαρό ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Με άλλα λόγια, η ΕΠΟ παρουσιάζεται να έχει συνεργαστεί με έναν άνθρωπο που κατηγορείται επωνύμως στην Κύπρο για τη δράση του στο ποδόσφαιρο και για τον έλεγχο που φέρεται να ασκεί στην κυπριακή διαιτησία.

Η κυπριακή Δικαιοσύνη συγκεντρώνει τα στοιχεία και, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, πολύ σύντομα αναμένονται οι κλητεύσεις της Εισαγγελίας στους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα. Ο Κύπριος παράγοντας και αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», παραδέχθηκε με κυνισμό πως δεν υπάρχει άγιο ποδόσφαιρο πουθενά και κάλεσε τον Μάριο Παναγή να καταθέσει τα στοιχεία που έχει και να αποδείξει τα λεγόμενά του. Όσο για την ΚΟΠ, μετά τις καταγγελίες του διαιτητή, κάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα