Προ των πυλών η συμφωνία με την τρόικα

Θέμα χρόνου είναι η οριστική συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα, με το ζήτημα της κινητικότητας των12.500 δημοσίων υπαλλήλων να αποτελεί το τελευταίο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Οικονομικών από τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σημαντική σύγκλιση απόψεων.

Μοναδικό σημείο αιχμής είναι το Δημόσιο -και πιο συγκεκριμένα, κατά πόσον οι περίπου 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα μεταταγούν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. ή αν θα υπάρξει και ένα μικρό διάστημα διαθεσιμότητας, όπως ζητά η Τρόικα. Στη σύσκεψη έδωσε το «παρών», από τις 15:30 περίπου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο της συμφωνίας ίσως και μέχρι το βράδυ.

Την ίδια ώρα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε, έστω και ως ιδέα, τις «μετατάξεις». Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αρνήθηκαν να συνυπολογιστούν στο συνολικό αριθμό της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι στα σώματα ασφαλείας.

Ετσι, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα συμπληρωθεί από τη «δεξαμενή» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα επιλεγούν με οριζόντιο τρόπο ως υπεράριθμοι. Αν δεν βρεθούν όμως, τελικά, θέσεις γι’ αυτούς, θα απολυθούν. Να σημειώσουμε, τέλος, πως «κλειδωμένες» θεωρούνται οι αποφάσεις για τις συντάξεις των ενστόλων, τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και την υπαγωγή στον ΟΑΕΕ χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και άλλα ειδικά Ταμεία, ενώ υπάρχουν διαρροές για επικείμενες μεγάλες ανατροπές στη φορολογία, με την επιβολή Φόρων Πολυτελείας σε σκάφη και ΙΧ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα