Υποκλοπες

 

 

Αποτυχία Λαφαζάνη

Σε κατάσταση… σοκ βρίσκεται η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Από τις λιστομαχίες ενόψει συνεδρίου η Αριστερή Πλατφόρμα υφίσταται διαδοχικές ήττες. Καταρχάς, στην οργάνωση Δημοσιογράφων, πολύ γνωστός δημοσιογράφος, που έχει θητεύσει σε διευθυντικές θέσεις εδώ και 20 χρόνια, απέτυχε να εκλεγεί σύνεδρος, αν και όλοι το είχαν σίγουρο.

Παράλληλα, στην οργάνωση Γαλατσίου, το ίδιο έγινε με τη Σόφη Παπαδόγιαννη, που έχει την τιμή να είναι η «υπολοχαγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η Παπαδόγιαννη, προβεβλημένο στέλεχος της τάσης Λαφαζάνη εδώ και πολλά χρόνια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους απαραίτητους σταυρούς για να εκλεγεί, καίτοι για το Συνέδριο ισχύει και ποσόστωση 30%, κάτι που εξ αντικειμένου ευνοεί την εκλογή γυναικών συνέδρων.

 

 

Δύο αρνήσεις

Για το ότι ο Πάρις Κουκουλόπουλος είναι ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είναι γνωστό και δείχνει πως ο Βενιζέλος θέλει ένα δικό του άνθρωπο σε αυτή τη θέση. Όμως εντύπωση προκάλες ότι είναι μόνος του. Επισήμως ειπώθηκε πως θα αναπληρώνεται κατά περίπτωση από τους αρμόδιους εισηγητές του κόμματος. Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Λόγω της νέας άρνησης του Φίλιππου Σαχινίδη να αναλάβει θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου αυτή την φορά, η δεύτερη κατά σειρά σε πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου που νωρίτερα είχε συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο να υπουργοποιηθεί. Μετά την «πόρτα» Σαχινίδη, ακολούθησε μία ακόμα, από τον Γιώργο Ντόλιο. Κι έτσι, ο Πάρις έμεινε μόνος…

 

 

Κρατάει χρόνια η κόντρα

Νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιάννη Ραγκούση που μετρά πια χρόνια, πυροδοτεί καινούρια παρέμβαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Τα πάντα έχουν αλλάξει, πολιτικά είμαστε άσπρο-μαύρο, δεν μπορώ να συμφωνήσω σε τίποτα από αυτά που κάνει ο Βενιζέλος», είπε σε συνέντευξή του ο Παριανός πολιτικός, θέτοντας ένα «δύσκολο ερώτημα» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ : «Τι έργο άφησε πίσω». Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει πως δεν ξέρει τι θα απαντήσει ο κ. Βενιζέλος, αφού «αυτά που κάνουν οδηγούν στην πλήρη απαξίωση του ιστορικού αυτού κόμματος». Και ο κ. Ραγκούσης δεν σταμάτησε εκεί. Αντίθετα, επιτέθηκε στον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και για την υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. «Πέρυσι τέτοια εποχή εγώ είχα ετοιμάσει έναν νόμο για τον έλεγχο των οικονομικών όλων των κομμάτων. Ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε το νομικό καθεστώς για να μπορεί και ο ίδιος να διαχειρίζεται τα χρήματα του ΠΑΣΟΚ όπως οι προηγούμενοι», είπε, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «υπόλογο» γιατί δεν δέχθηκε να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Ο Βενιζέλος δεν έδωσε απάντηση. Αρκέστηκε στο ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης αποκάλεσε «φιρφιρίκο» τον Ραγκούση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

 

 

Ελπίζουν σε επιστροφή

Ορισμένα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ., από εκείνους που ουδέποτε «χώνεψαν» την απόφαση του Φώτη Κουβέλη για αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά, φαίνεται πως ήδη ονειρεύονται να γυρίσουν το χρόνο πίσω. Εξ ου και με δηλώσεις του στο κανάλι Action 24, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου υπονόησε ακόμη και επιστροφή της ΔΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «από το φθινόπωρο πολλοί θα νοσταλγήσουν την παρουσία της ΔΗΜ.ΑΡ. στο κυβερνητικό σχήμα» και όταν ρωτήθηκε αν θα ανοίξει συζήτηση για την επιστροφή του κόμματος Κουβέλη στο… προηγούμενο, κυβερνητικό καθεστώς, απάντησε μονολεκτικά και με σαφήνεια: «Σίγουρα». Πάντως, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κάθε άλλο παρά… «σίγουρος» είναι για ένα τέτοιο σενάριο.

 

 

Ο άξονας και ο Σόρος

 

Παρά αυτά που θέλουν να δείξουν προς τα έξω Γάλλοι και Γερμανοί πολιτικοί, ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) λειτουργεί καλά και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό είναι γερμανομαθής και με μεγάλη εμπειρία σε γερμανικά θέματα. Το πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών έγκειται σήμερα στην μειωμένη γαλλική ανταγωνιστικότητα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετές γερμανικές τράπεζες. Όμως, αναμένεται ότι αυτά τα δύο προβλήματα σταδιακά θα εξομαλυνθούν και, μετά τις γερμανικές εκλογές, ο άξονας θα λειτουργήσει εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό, εξάλλου, φοβούνται και ο Αμερικανοί, που όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα εμπορική και επενδυτική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ θα ήθελαν την Ευρώπη διαιρεμένη και πιο ασταθή. Εξ ου και οι «συμβουλές» του Σόρος να ζητήσει η Ελλάδα διαγραφή του χρέους της. Κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την ευρωζώνη και θα απέφερε στον ίδιο κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 

Χρυσώνουν το χάπι

 

 

Ενώ η Ευρώπη βιώνει έναν οδυνηρό φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας, οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτή, χρυσώνοντας το χάπι στους πολίτες. Γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ευάλωτο είναι στο σύνολό του το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και πόσο επικίνδυνη είναι για πολλές χώρες η θηλιά του δημόσιου χρέους τους.

Από την άλλη πλευρά, έγκυροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι ελάχιστα περιθώρια κινήσεων έχει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στην Γαλλία και στην Ιταλία έδειξαν ότι οι τιμές παίρνουν την ανιούσα, ενώ ανάλογες ανοδικές τάσεις κατέγραψαν λίγες ημέρες νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ισπανίας και του Βελγίου. Με τα πληθωρισμοφοβικά αντανακλαστικά της Ευρωτράπεζας να ενεργοποιούνται και με το βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο στην ευρωζώνη να βρίσκεται ήδη στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο 0,50%, ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια για νέες κινήσεις τόνωσης της ρευστότητας στην ευρωζώνη απομένουν στον Μάριο Ντράγκι, ασχέτως αν έχει υποσχεθεί να πράξει «ό,τι απαιτείται» για να στηρίξει την οικονομία και το ευρώ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι το παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού σκληραίνει και η Ευρώπη παίζει το μέλλον της, εις βάρος των θεσμών ευημερίας που οικοδομήθηκαν όταν, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, είχε, το «μονοπώλιο του καπιταλισμού». Αυτό τελείωσε, όμως, γιατί και άλλοι μπήκαν στον χορό.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα