ΚΩΔΙΚΟΣ «Επιστροφή στην πολιτική»

Να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να επαναφέρει τη συζήτηση σε ορθές πολιτικές βάσεις θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας ταυτόχρονα τις απώλειες που προκάλεσε η ατυχής δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη. Οι πιέσεις που ασκούν οι αγορές αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικεντρωθεί στα κενά της συγκυβέρνησης.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον αντίχτυπο που θα είχε μια κακή, όπως αποδείχθηκε, δήλωση της επίσημης «φωνής» του κόμματος. Η υιοθέτηση ενός πρωτοσέλιδου εφημερίδας, με το οποίο ουδείς είχε ασχοληθεί για περίπου 15 ημέρες, αναστάτωσε την πολιτική ζωή του τόπου όταν με λάθος τρόπο το επικαλέστηκε ο Π. Σκουρλέτης.

Μάταια από την Κουμουνδούρου προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν ισχυρίζονται εκείνοι την εξαγορά βουλευτών, αλλά το παρουσίαζε μια εφημερίδα. Πόσω δε όταν πίσω από την εφημερίδα αυτή βρίσκεται ο άλλοτε εκδότης της «Αυριανής», οπότε η σύνδεση με τη δεκαετία του ’80 (αλλά και αργότερα) ήταν άμεση.

Δεν είναι λίγοι και εκείνοι μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν αψυχολόγητη την επιλογή του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για εγκληματικό λάθος. «Αν ταυτιστούμε με τον κιτρινισμό και τις τακτικές της Αυριανής που ανάλογα με τα συμφέροντα της την μια μέρα αγαπούσε κάποιον για να τον μισήσει την αμέσως επόμενη, τότε χάνουμε το παιχνίδι», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κορυφαίου στελέχους του κόμματος.

Πάντως, στην Κουμουνδούρου εκφράζουν και την απορία γιατί η Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε νωρίτερα με δεδομένο μάλιστα πως στο πρωτοσέλιδο αναφέρονται ονόματα γνωστών επιχειρηματιών, αλλά όλος ο θόρυβος ξέσπασε μετά την αναφορά Σκουρλέτη.

Κανένα όφελος για το κόμμα

Σε κάθε περίπτωση, στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν πως η συζήτηση που έχει ανοίξει είναι αποπροσανατολιστική και ανώφελη για τους ίδιους. Έτσι, έθεσαν άμεσα σε λειτουργία την επιχείρηση «επιστροφή στην πολιτική» εκμεταλλευόμενοι και το άγριο παιχνίδι των αγορών κατά της κυβέρνησης.

Η ιδέα που επικράτησε είναι πως με άνεση τώρα θα μπορούσαν να αποδομήσουν τις εξαγγελίες Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο, ειδικά και μετά τη συνάντηση με το ΔΝΤ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ συστάθηκε στην κυβέρνηση να μη βιάζεται. Να σημειωθεί πως και ο πόλεμος στις αγορές ξεκίνησε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα.

Με αναφορές στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως η μόνο λύση είναι η χώρα να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπονοούν πως την πολιτική αποσταθεροποίηση προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση.

«Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε ότι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συνέχισε να εφαρμόζει την ίδια, καταστροφική για τους πολλούς, μνημονιακή πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, διέδιδε ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την προεδρική εκλογή. Βέβαια η μνημονιακή πολιτική (π.χ. δρομολόγηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και, κυρίως, η αποστολή του ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα) απομόνωσε κοινωνικά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη περισσότερο. Αυτό καταγράφηκε σε πλήθος δημοσκοπήσεων», σχολιάζουν από την Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της (σ.σ. κυβέρνησης) με στόχο τη δημοσκοπική της ανάκαμψη κατέρρευσαν υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των αλλεπάλληλων δικών της φιάσκων:

(α) τα περί φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο οδήγησαν σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που για το 2015 αυξάνει τους φόρους κατά πάνω από 1,7 δισ. ευρώ και μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ.

(β) τα περί τέλους του μνημονίου και αποχώρησης του ΔΝΤ διαψεύστηκαν παταγωδώς έπειτα και από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον».

Και νέα σχέδια νόμου

Στην πλατεία Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στις πολιτικές επιλογές των προηγούμενων μηνών με την ελπίδα να αποκαταστήσουν την ζημιά που οι ίδιοι προκάλεσαν. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές βοήθησε ώστε να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί στους πολίτες, να διατυπωθεί η εναλλακτική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα αυτά και να συγκροτηθεί και διευρυνθεί η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία/συστράτευση που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος. Παράλληλα, θα επιστρέψουν στην κοινοβουλευτική διαδικασία και αναμένεται να κατατεθούν και νέα σχέδια νόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένουμε στη δική μας πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στην δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική μας, και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για την μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο προγραμματισμός μας για το επόμενο διάστημα όπως π.χ. η διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητήσουμε ευρέως τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή εξειδίκευσή της», σχολιάζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου συμπληρώνοντας με νόημα:

«Αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση με την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτου κόμματος σήμερα, χρειάζεται να προσφύγουμε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα