«Γαλάζιος» μηχανισμός σε εκλογική ετοιμότητα

Μπορεί όλοι στο «γαλάζιο στρατόπεδο» να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, όμως για κάθε ενδεχόμενο ο κομματικός μηχανισμός τίθεται σε επιφυλακή.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Εξάλλου μετά και το προσκλητήριο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου στην εκδήλωση για τα 40ά γενέθλια της Ν.Δ., όλοι πλέον κατανοούν την ανάγκη να αποφευχθούν λάθη. Μάλιστα, εδώ και μήνες ο Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει την απ’ ευθείας σύνδεση του Μεγάρου Μαξίμου με τη λεωφόρο Συγγρού, ώστε να υπάρχει κοινή «περπατησιά». Για να υπάρχει δε καλύτερη επικοινωνία, έχουν γίνει και δύο συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, ενώ θα ενεργοποιηθούν και στελέχη που κρίνονται πως μπορεί να προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό. Όπως είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η Συγγρού στο επόμενο διάστημα θα έχει ενεργό ρόλο στις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Έτσι, όταν χρειάζεται ενίσχυση και από το κόμμα μία αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε θα ενεργοποιούνται όλοι. Σε κάθε δήλωση που γίνεται κατά στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρχει στο εξής και απάντηση από τη Συγγρού, ενώ το παζλ ολοκληρώνεται με την έκδοση ανακοινώσεων που θα απαντούν σε κάθε δήλωση στελεχών και των υπολοίπων κομμάτων. «Η Ν.Δ. πρέπει να βγει στον δρόμο και να απευθυνθεί στη βάση της», τονίζεται από τη Συγγρού, δείγμα για το πώς ετοιμάζεται η Ν.Δ..

Αυτό σημαίνει αρχικά την ενεργοποίηση όλων των στελεχών, ακόμη και αυτών που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Η ενεργοποίηση σημαίνει ομιλίες και περιοδείες στην περιφέρεια και μεταλαμπάδευση του κυβερνητικού έργου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, φοιτητές. Ήδη στη λεωφόρο Συγγρού καταρτίζονται λίστες με ονόματα στελεχών που θα αναλάβουν δράση τις επόμενες εβδομάδες.

Και ο Μεϊμαράκης

Ενδεικτικό του βάρους που δίνεται από το κόμμα σε αυτόν τον τομέα είναι η ενεργοποίηση του Β. Μεϊμαράκη, που θα οργώσει την περιφέρεια και είναι κεντρικός ομιλητής σε αρκετές κομματικές εκδηλώσεις. Στις συσκέψεις στη Συγγρού συζητήθηκε και το θέμα των τοπικών οργανώσεων που σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται αδρανείς. Η Συγγρού στέλνει μήνυμα εγρήγορσης προς τις οργανώσεις αυτές και ζητά από τους επικεφαλής τους να είναι απολύτως ενημερωμένοι για τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να ενημερώνουν γι αυτά τόσο τη Συγγρού όσο και την κεντρική διοίκηση. Στις τοπικές οργανώσεις πέφτει και το βάρος της ενημέρωσης των πολιτών για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Σημαντικό μέρος στην ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού είναι τα μέσα ενημέρωσης. Από τα στελέχη της Ν.Δ. ζητήθηκε να εντείνουν την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης και να μην αφήνουν αυτό το πεδίο ελεύθερο στα στελέχη της αντιπολίτευσης. Στον προγραμματισμό του κόμματος για τους επόμενους μήνες έχει ενταχθεί και το δυνατό άτι τής Ν.Δ., ο Αντ. Σαμαράς. Ο σχεδιασμός γίνεται ώστε ο πρωθυπουργός να μιλήσει σε κομματικές εκδηλώσεις, κυρίως στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απόφαση να είναι στην πρώτη γραμμή ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να ηγηθεί της προσπάθειας της Ν.Δ. να αντιστρέψει το κλίμα και τις αρνητικές δημοσκοπήσεις. Ο Β. Μεϊμαράκης ήταν την Τετάρτη ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που έγινε στην Πάτρα.

«Θα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως μπορούν να βρουν απροετοίμαστη τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. στα γραφεία του κόμματος. Προς άρση όμως κάθε παρεξήγησης, ο Ανδρ. Παπαμιμίκος διευκρίνισε ότι στρατηγική επιλογή του κόμματος είναι να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας το 2016, καθώς αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. «Πιστεύουμε βαθιά στον θεσμικό ρόλο των πολιτικών οργανισμών και δεν τους αντιλαμβανόμαστε ως εκλογικούς μηχανισμούς. Θεωρούμε πως πρέπει να έχουν καθημερινή και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία και να έχουν διαρκή παρουσία στο πλευρό του πολίτη», είπε.

Όσον αφορά στο μήνυμα της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο γραμματέας του κόμματος εκτίμησε ότι ενισχυμένη βγαίνει η κοινωνία. «Η κοινωνία δεν θέλει εκλογές, δεν θέλει αποσταθεροποίηση», υποστήριξε και πρόσθεσε πως δεν απασχολούν τους πολίτες ούτε οι κοκορομαχίες των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε οι διαξιφισμοί μέσα στη Βουλή, αλλά τους απασχολεί η λύση στα προβλήματά τους. Επιπλέον, ο γραμματέας της Ν.Δ. ανέφερε ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει ότι είναι «αργυρώνητοι» όσοι βουλευτές ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αναρωτιέμαι δηλαδή, όσοι δεν ψηφίσουν πάει να πει ότι τα έχουν πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μην μπούμε σε μια τέτοια λογική, διότι υποβαθμίζει το πολιτικό σύστημα», συμπλήρωσε.

Έντεκα ομάδες

Επίσης στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η συγκρότηση 11 Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής. Αυτές θα αποτελούνται από 11 μη κοινοβουλευτικά στελέχη, κατά κύριο λόγο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αγορά, που θα συμβάλουν ουσιαστικά με τη γνώση και την εμπειρία τους στο έργο αυτό. Οι συγκεκριμένες ομάδες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις Επιτροπές της Βουλής είναι οι εξής:

# Εξωτερικών και Άμυνας

# Οικονομίας

# Ανάπτυξης και Λειτουργίας της Αγοράς

# Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής

# Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας

# Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

# Υγείας και Πολιτικών Αλληλεγγύης

# Εργασίας και Ασφάλισης

# Περιφερειακής Πολιτικής

# Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

# Τουρισμού και Εξωστρέφειας

Πέρα από τις ομάδες αυτές, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι Γραμματείες Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αγροτικής Ανάπτυξης, που προβλέπονται στο οργανόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα