Ενοχλούν τα «γαλόνια» στον Βορίδη

Ανακατεύτηκε η τράπουλα στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να αναθέσει στον Μάκη Βορίδη, να μιλήσει αντ’ αυτού στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μια απόφαση, που αναμφίβολα δίνει πληθώρα πόντων στην εσωκομματική πυραμίδα στον υπουργό Υγείας, αλλά προκαλεί εκνευρισμό σε περισσότερους.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η αναβάθμιση Βορίδη θα βοηθήσει πάρα πολύ τη στρατηγική του Μαξίμου για τον επαναπατρισμό των δεξιών ψηφοφόρων και παράλληλα τοποθετεί φράγμα στην διαρροή προς την άκρα δεξιά. Όμως από την άλλη προκαλεί ενόχληση στους κεντρογενείς της «γαλάζιας» παράταξης και μάλιστα η Ντόρα Μπακογιάννη τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή λέγοντας πως «είναι λάθος να ξεκινήσει η συζήτηση με απόντα τον Σαμαρά», ενώ ξεκαθάρισε ότι «η στροφή της Ν.Δ. πρέπει να γίνει προς το κέντρο». Και φυσικά άφησε αιχμές για το Μαξίμου.

Ειδικά για τον Μ. Βορίδη, ήδη συζητείται πως του παραχωρείται συνειδητά πολιτικός χώρος για να αυξήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και τη δημοτικότητά του στο σκληρό δεξιό ακροατήριο. Ο υπουργός Υγείας τούς τελευταίους μήνες είναι εκ των προνομιακών συνομιλητών του πρωθυπουργικού επιτελείου και διατηρεί άριστη σχέση με τον στενό σύμβουλο του πρωθυπουργού, τον βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθο Λαζαρίδη. Η στενή σχέση  Βορίδη Λαζαρίδη έχει επιδράσει σημαντικά στην απόφαση του Αντ. Σαμαρά να του δώσει περισσότερες ευκαιρίες, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν έχει και δεινή ρητορική ικανότητα και πολιτικό βάρος, ανεξάρτητα από το ακροδεξιό παρελθόν του, το οποίο ενοχλεί τους κεντρογενείς, τους μεταρρυθμιστές και τους φιλελεύθερους της Ν.Δ.

Μόνο ο ένας

Όπως λένε οι κεντρογενείς, η απόφαση Σαμαρά δημιουργεί αντισυσπείρωση στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς αρκετοί υπουργοί και βουλευτές έχουν στείλει μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η υπερπροβολή των δυο στελεχών, ειδικά του Άδωνι Γεωργιάδη προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, αλλά ακόμα και σε κομμάτι της Ν.Δ. Τα πολλά αρνητικά μηνύματα που έφθασαν και στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε να μην είναι τελικά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Άδ. Γεωργιάδης. Πάντως, πέρα από τις γκρίνιες για τον ρόλο που έχουν αποκτήσει οι Άδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης, την καίρια ευθύνη για το γεγονός ότι τα δυο στελέχη που εντάχθηκαν στη Ν.Δ. από το ΛΑΟΣ από τα μέσα του Φεβρουαρίου του 2012, έχουν –όπως λένε έμπειροι «γαλάζιοι» παράγοντες– οι ίδιοι οι βουλευτές και οι υπουργοί που αντιδρούν σήμερα καθώς τους άφησαν ελεύθερο πεδίο δράσης. Πάντως δεν είναι λίγοι που θυμούνται κάποιες δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη, όταν οι Βορίδης-Γεωργιάδης έφυγαν από τον ΛΑΟΣ για τη Ν.Δ.: «Τώρα αγκαλιάζουν τον Σαμαρά, αλλά ο στόχος τους είναι να του πάρουν το κόμμα».

Φορτωμένος με «γαλόνια» ο Βορίδης, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, δεν είναι απίθανο να αλλάξει περιφέρεια και από την Αττική να μετακομίσει στην Α΄ Αθήνας, καθώς με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ. Η κίνηση αυτή όμως ενδέχεται να αλλάξει και τους όρους του παιχνιδιού σε μια περιφέρεια, στην οποία δεν θα είναι ξανά υποψήφιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω της ανάληψης της θέσης του επιτρόπου στην Ε.Ε. ενώ επανέρχεται όμως η Ντ. Μπακογιάννη.
Άρα, η σύγκρουση θα είναι κυρίως μεταξύ του σκληρού δεξιού Μ. Βορίδη και της φιλελεύθερης Ντ. Μπακογιάννη, με τον πρώτο να επιδιώκει την πρωτιά, κάτι που θα σημάνει και άνοδο των μετοχών του στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Οι μάχες του σταυρού

Βέβαια κι ενώ οι γκρίνιες περισσεύουν στη Συγγρού για την επιλογή Βορίδη, από την άλλη οι περισσότεροι νεοδημοκράτες παράγοντες προσπαθούν να αναλύσουν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά στην ομιλία του το προηγούμενο Σάββατο στα γενέθλια της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. είπε ότι «υπάρχουν βουλευτές ακόμη και υπουργοί που αντί να στηρίζουν την προσπάθεια, παίζουν προσωπικά παιχνίδια». Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού πυροδότησε πολλές συζητήσεις για το τι ακριβώς εννοεί και ποιους φωτογραφίζει.

Πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν ότι εννοούσε υπουργούς, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Αλλά δεν ήταν μόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο που ενοχλεί με τη στάση του, καθώς ήδη έχουν βγει τα μαχαίρια από τα «θηκάρια» σε πολλές εκλογικές περιφέρειες και οι βουλευτές –ορισμένοι και υπουργοί– συγκρούονται μεταξύ τους!

Η επανεμφάνιση του Θοδωρή Ρουσόπουλου στην κεντρική εκδήλωση της Ν.Δ. και το μπαράζ αναρτήσεων σε ιστοσελίδες τροφοδότησε ποικίλα σχόλια για τις μελλοντικές κινήσεις του άλλοτε πανίσχυρου κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο ίδιος θέλει να επανακάμψει και ενδέχεται, όπως λέγεται, να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής, όπου και θα έθετε υποψηφιότητα και επί προεδρίας και πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, αλλά λόγω αντιδράσεων, «κόπηκε».

Η κακή δημοσκοπική εικόνα της Ν.Δ. και ο φόβος της ήττας από το ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει κλίμα έντασης, καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι μετρήσεις στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, η Ν.Δ. θα απολέσει τουλάχιστον 70 «γαλάζιους» βουλευτές. Η πρόσφατη κόντρα του Ντινόπουλου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η πιο χαρακτηριστική και υπάρχουν και άλλες στη Β΄ Αθήνας, όπως του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιμου Γιακουμάτου, εναντίον του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Η Β΄ Αθήνας θεωρείται περιφέρεια-σφαγείο και οι περισσότεροι ήδη έχουν ξεκινήσει τη μάχη της επιβίωσης. Έτσι πολλά είναι τα πυρά που δέχεται και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη λόγω και της δημόσιας παρουσίας της το τελευταίο διάστημα. Επίσης η έλευση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, από την Κέρκυρα στην Β΄ Αθηνών, αλλά και η απόφαση του βουλευτή Επικρατείας και πρώην υπουργού Γιάννη Μιχελάκη να πολιτευθεί στην ίδια εκλογική περιφέρεια αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Για τα…όποια «ιμάτια» της λαϊκής δεξιάς διαγκωνίζονται και οι Πάνος Παναγιωτόπουλος (πρώην υπουργός), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Υγείας), ο Γ. Γιακουμάτος και ο Γ. Μιχελάκης, ενώ μερίδιο διεκδικούν και η Άννα Καραμανλή και η Τάνια Ιακωβίδου. Επίσης, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει τελικά ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δηλαδή εάν θα πολιτευθεί ξανά στη Β΄ Αθήνας, που είναι και το πιο πιθανό, ή θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Ακόμη, εάν επιστρέψει στη Ν.Δ. ο Βύρωνας Πολύδωρας στη Β΄ Αθήνας, θα είναι ένας ακόμα απρόβλεπτος παίκτης στη «γαλάζια» λίστα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα