Εμπλοκή και στον ΔΕΣΦΑ

Αναρωτιόμασταν στο προηγούμενο φύλλο μας αν, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει όντως βελτιωμένη προσφορά της Αζέρικης εταιρείας SOCAR για τον ΔΕΣΦΑ.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μάς την έδωσε ο κ. Ι. Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ (που ως γνωστόν κατέχει το 35% του ΔΕΣΦΑ) στη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας που έγινε την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, κατ’ ουσία δεν υπήρξε προσφορά στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, αφού η πρόταση που υπέβαλε η SOCAR περιείχε όρους και προϋποθέσεις, κάτι που απαγορευόταν από τη διακήρυξη, η δε βελτιωμένη προσφορά ακόμη δεν έχει υποβληθεί επισήμως στο ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε να μπορέσει να εξεταστεί και από πλευράς ΕΛΠΕ και να εγκριθεί από τους μετόχους τους.

Αυτή λοιπόν η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι, όπως και στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, οι λάθος χειρισμοί των αρμοδίων ουσιαστικά οδήγησαν στο να μην υποβληθεί καμιά δεσμευτική προσφορά σύμφωνα με τους όρους των σχετικών διαγωνισμών, απλά στην περίπτωση της ΔΕΠΑ οι Ρώσοι αποφάσισαν να μη δώσουν καν προσφορά, ενώ στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι αποφάσισαν να δώσουν προσφορά με τους δικούς τους όμως όρους.

Ελπίζουμε ότι, μετά τις εξελίξεις με τον αγωγό ΤΑΡ, θα υπάρξει τελικά και ευτυχής κατάληξη και με τον ΔΕΣΦΑ, χωρίς παρατράγουδα από υποψηφίους που δεν υπέβαλαν προσφορά γιατί νόμιζαν ότι θα τηρούντο απαρέγκλιτα οι όροι της διακήρυξης. Ελπίζουμε επίσης, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό, ότι οι υπεύθυνοι θα βάλουν μυαλό για τους επόμενους διαγωνισμούς, έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά στο μέλλον διαγωνισμούς τού ένα ή του κανένα.
Κατά τα άλλα, εντύπωση προκαλεί η στάση του υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, που δεν φαίνεται να ασχολείται με τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια, αλλά δεν ξεχνά να δηλώνει πόσο ευρωπαϊστής είναι. Σίγουρα με τη στάση του έχει εξασφαλίσει κάθε πρόσκληση για κοινωνικό γκαλά που θα κάνει στο μέλλον η αμερικανική πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα