Έτσι… σκαρφίστηκε την ψήφο εμπιστοσύνης

Μαζί στη ζωή, μαζί και στον (πολιτικό) θάνατο για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., με τη σφραγίδα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πήρε την κατάσταση στα χέρια του με στόχο να συσπειρώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και το κόμμα του.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Κανένα περιθώριο λάθους δεν επιτρέπουν από τη Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά την πατρότητα για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ούτε τζετ λανγκ είχε, ούτε και κουρασμένος ήταν από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη. Το μόνο του πρόβλημα ήταν η κατάσταση διάλυσης που παρουσίαζε το κόμμα του, αλλά και η επίθεση που δέχθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική.

Η χρήση της φράσης «δημοκρατική παράταξη» από τον πρωθυπουργό σήμανε συναγερμό στο ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να φτιάξει ένα νέο brand name το οποίο θα επιτρέψει στο κόμμα να συνεχίσει τον κοινοβουλευτικό του βίο. Την ίδια ώρα, οι παραφωνίες στελεχών της Ν.Δ. προβλημάτιζαν για την ένταση που δινόταν στην προεκλογική περίοδο που εκ των πραγμάτων έχει ξεκινήσει. Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η επίσημη έναρξή της.

Η εμπειρία του Ευ. Βενιζέλου στη διακυβέρνηση της χώρας ήδη από το 1993 και από διαφορετικές θέσεις, του έδειξε πως η χώρα δεν θα άντεχε με την παρούσα πολιτική ρευστότητα να φτάσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Πόσω δε με δεδομένο πως δεν θα το επέτρεπαν οι δανειστές, οι οποίοι δεν μπορούν να ρισκάρουν. Την ίδια ώρα με τις επενδύσεις όλες να έχουν παγώσει γινόταν σαφές ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα η παρούσα κυβέρνηση να μπορέσει να ανακοινώσει μέτρα υπέρ των πολιτών. Η λύση θα ήταν μία: εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και αφότου πρώτα έκλειναν σημαντικά ζητήματα έναντι της τρόικας.

Ανάσα…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας τον τρόπο να πάρει η κυβέρνηση μια ανάσα και να δρομολογήσει τις εξελίξεις, κατέληξε στην πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένη κυβερνητική τακτική: την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Το σκεπτικό είναι πως εφόσον η κυβέρνηση την εξασφαλίσει, τότε θα έχει ένα μικρό τουλάχιστον χρονικό περιθώριο ώστε τα δύο κόμματα (και κυρίως το ΠΑΣΟΚ) να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους.

Και κυρίως θα δινόταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να κλείσει προσωρινά η συζήτηση για την προεδρική εκλογή. Μόνο τυχαίο δεν είναι πως αυτό επισημάνθηκε και στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Υπήρχε όμως άλλος ένας λόγος που οδήγησε τον Ευ. Βενιζέλο σε αυτή την επιλογή: να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη! Με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει ήδη το πρόγραμμά του ως προτάσεις νόμου στη Βουλή, αναπόφευκτο θα ήταν τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν εν τέλει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη αυτός το στόχος επετεύχθη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι πως ήδη έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις νόμου οι οποίες δεν είχαν προτεραιότητα στα δελτία ειδήσεων.

Επίσημα ανέλαβε να εξηγήσει τους στόχους του προέδρου του ο Δημήτρης Καρύδης. Όπως εξήγησε «ο κ. Βενιζέλος πήγε με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δεν είχαν σκοπό να παρακάμψουν μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά να αλλάξουν την ατζέντα. Να φύγουμε από όλο αυτό το κλίμα εκλογολογίας, προεδρολογίας που έχει κατακλείσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και σύγχυση στους πολίτες και να πάμε στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν επιτέλους. Τα θέματα αυτά είναι το σχέδιο της εξόδου της χώρας από την κρίση, να φύγουμε από τα μνημόνια, να απεμπλακούμε από την τρόικα και το ΔΝΤ, να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και να βγούμε στις αγορές και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο την επιμήκυνση του χρέους, δηλ. τη μείωση των επιτοκίων, και την παράταση του χρόνου εξόφλησής του, έτσι ώστε η χώρα να κοιτάζει με ελπίδα στο μέλλον και να δώσει βάρος στα κοινωνικά θέματα και εν συνεχεία της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας».

Εκτιμήσεις

Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν βέβαιοι πως στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα έχουν καμία διαρροή. Άλλωστε, ακόμα και ο «επικίνδυνος» Θάνος Μωραΐτης, αν και δηλώνει αντίθετος με την ακολουθούμενη πολιτική, δήλωσε πως θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης. Γρίφος παραμένει η στάση του Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος κρατά κλειστά τα χαρτιά του αλλά σε κάθε περίπτωση δεν προσμετράται στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε κάθε περίπτωση, δεν τρέφουν αυταπάτες: η εκτίμηση είναι πως το κυβερνητικό σχήμα δεν θα ενισχυθεί από ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ δεν αποκλείουν να καταγραφούν και μικρές διαρροές.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι 

Στη Χαριλάου Τρικούπη, στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος δήλωναν τις προηγούμενες ημέρες βέβαιοι πως ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμαζόταν να προκηρύξει εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει δρομολογήσει συνέδριο και οι κάλπες θα το έβρισκαν ανέτοιμο να ανταποκριθεί. Οπότε ο Ευ. Βενιζέλος έπρεπε να προλάβει τις εξελίξεις. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι παραιτήσεις των «γαλάζιων» γενικών γραμματέων, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις κάλπες. Όπως έλεγαν κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη, «αυτό είναι ένα σαφέστατο μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ομολογία αποτυχίας». Ακόμη και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων υπουργών έρχονταν να ενισχύσουν αυτή την εικόνα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα