«Ίσως και μη πολιτικό πρόσωπο ο υποψήφιος Πρόεδρος»

Πολύ ψηλά στην πολιτική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να πασχίζει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 180 βουλευτικές ψήφους, προκειμένου να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε πως ενδέχεται να προταθεί μη πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου. Το Reuters σε άρθρο του, σημειώνει ακόμα πως οποιαδήποτε αποτυχία εκλογής Προέδρου θα οδηγήσει αναπόδραστα σε εκλογές με αβέβαιο νικητή και κατά συνέπεια η χώρα θα περιέλθει σε βαθιά πολιτική κρίση, λίγα χρόνια μετά την παρολίγον χρεοκοπία της.

Από τη Νέα Υόρκη που βρέθηκε, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «η λίστα με τις προσωπικότητες είναι πολύ περιορισμένη. Εχουμε κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απόλυτα ανοιχτοί». Πάντως, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα τα οποία, δυνητικά, θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κάρολο Παπούλια. Ωστόσο, πρόσωπα από τον πολιτισμό ή τον ακαδημαϊκό χώρο βρίσκονται πάντα στην κορυφή. Αν συμβεί αυτό, τότε θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1985 οπότε και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επιλέξει τον Χρήστο Σαρτζετάκη για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Το πρακτορείο σημειώνει, επίσης, πως η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή είναι εύθραυστη και η εξεύρεση 180 βουλευτών δεν είναι εύκολη. Ο κ. Βενιζέλος λέει επ’ αυτού: «Είσαι αισιόδοξος γιατί η κοινή γνώμη δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Οσο για τι μπορεί να βγάλουν οι επόμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος δείχνει σίγουρος πως: «Δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για συνεργασία. Είναι ζωτικής σημασίας αυτό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα