«Η Χρυσή Αυγή θα τελειώσει μαζί με την κρίση»

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχή του… ξηλώματος της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, το εθνικιστικό κόμμα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Κάτι που καταδεικνύει ότι, πλέον, έχει εδραιωθεί για τα καλά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σήμερα οι επικεφαλής της οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης κ.ά.) περιμένουν τη δίκη τους, καθώς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Παρόλα αυτά, ο Λαϊκός Σύνδεσμος παραμένει η τρίτη πολιτική δύναμη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ενώ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ενδεικτικό της δυναμικής της.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, ο οποίος μίλησε στην αμερικανική ιστοσελίδα New Republic, «πριν ακόμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είχαν ηχήσει οι καμπάνες του κινδύνου με την παρέλαση που είχαν κάνει οι χρυσαυγίτες στο Μελιγαλά. Σκεφτήκαμε τότε ”για φαντάσου να το κάνουν αυτό στο Σύνταγμα”. Τι εικόνα θα εμφανίζαμε ως κράτος, αν εμφανιζόταν αυτή η στρατιωτική ομάδα να κάνει παρέλαση μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη;».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Μέσο, η ελληνική κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα δίσταζε να κάνει κάτι με τη Χρυσή Αυγή, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις παλιές εκκαθαρίσεις κατά του κομμουνιστικού κόμματος και των μελών του. Ωστόσο, ο κ. Δένδιας ομολογεί πως εκείνη η στρατηγική επανόδου των ψηφοφόρων στη Νέας Δημοκρατίας, μέσω της προσέγγισης στη Χ.Α., ήταν μια «ψευδαίσθηση».

Για τον Νίκο Δένδια η μόνη λύση για να μειωθεί η επιρροή της ΧΑ είναι αυτή: «Αντιλαμβάνομαι πως κάποια μερίδα ψηφοφόρων, λόγω της κρίσης, θέλησαν να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα και ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Αν το πολιτικό σύστημα καταφέρει να αναστρέψει την οικονομική κατάσταση, τότε η ΧΑ θα είναι ένα… χθεσινό αστείο. Η προοπτική να τελειώσει η κρίση, θα μειώσει δραστικά την επιρροή του συγκεκριμένου κόμματος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα