Ανακούφιση με την επενδυτική καταιγίδα

Από την ημέρα που συστάθηκε η νέα δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για νέα επώδυνα μέτρα το φθινόπωρο, κάτι που αποδέχεται και η ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση. Έτσι το κλίμα στο ξεκίνημα του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν ήταν αυτό που θα ήθελε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βέβαια η καλύτερη απάντηση δόθηκε, τόσο με την ανακοίνωση των Κινέζων της COSCO, όσο και με τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και με την συμφωνία Vodafone και Wind. Αναμφίβολα η Τετάρτη ήταν μία πολύ καλή ημέρα για την κυβέρνηση, η οποία είχε μόνο καλές ειδήσεις και ήταν μία επικοινωνιακή επιτυχία απέναντι στην κατήφεια και τις αρνητικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Φυσικά οι τρεις επενδύσεις είναι το ζητούμενο στην Ελλάδα, καθώς μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η ανεργία, αλλά και να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία. Κάποιοι, πάντως στο Μαξίμου επιχείρησαν να αναθερμάνουν, βγάζοντας από το συρτάρι το περίφημο «success story», για να τονώσουν την αισιοδοξία των πολιτών.
Η απόφαση που έχει ληφθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι να συνεχίσει τις προσωπικές συναντήσεις ο Αντώνης Σαμαράς με μεγάλους επενδυτές, ώστε να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Ελλάδα είναι ο ιδανικός τόπος για επενδύσεις.  Η παρουσία του στα εγκαίνια της προβλήτας ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στον πανίσχυρο πρόεδρο της Cosco Γουέι Τζιαφού, ήταν η καλύτερη δυνατή απάντηση, ότι το ταξίδι στην Κίνα δεν ήταν τουριστικό, όπως έλεγαν από την αντιπολίτευση. Και το σημαντικότερο είναι ότι οι Κινέζοι όχι μόνο ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ, αλλά και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο αγωγός
Η πιο σημαντική είδηση για τον Πρωθυπουργό ήταν ότι την Παρασκευή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν θα προκριθεί ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά στην ευρωπαϊκή αγορά του αζερικού φυσικού αερίου από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ. Ο κ. Σαμαράς νωρίς το πρωί της Τετάρτης συναντήθηκε με στελέχη της κοινοπραξίας (η οποία απαρτίζεται από τη βρετανική ΒΡ, τη νορβηγική Statoil, τη γαλλική Total και την αζερική κρατική εταιρεία Socar) και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.
Παράλληλα το απόγευμα της Τετάρτης υπογράφηκε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» η Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement – HGA). Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο ομόλογος του στο ΥΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Κέτιλ Τούνγκλαντ. Μια άλλη τονωτική ένεση, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί η συνεργασία των επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind, οι οποίοι συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό, ενώ παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης.
Η συμφωνία αυτή για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους (network sharing), κυρίως στην περιφέρεια, προβλήθηκε ιδιαίτερα από το επικοινωνιακό κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της δημιουργίας περισσοτέρων από 650 νέων θέσεων εργασίας, αλλά σε βάθος τριετίας.  Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα καλά νέα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και στόχος τους είναι να υπάρξει μια επικοινωνιακή καταιγίδα ώστε να… πλημμυρίσουν το Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ με θετικές ειδήσεις και να ενισχυθεί η κυβερνητική θεωρία περί «success story».

Επίσκεψη Σόιμπλε
Εν μέσω αυτών των συναντήσεων το Μέγαρο Μαξίμου πληροφορήθηκε και επίσημα από τον ίδιο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η ημερομηνία που θα επισκεφθεί την Αθήνα είναι η 18η Ιουλίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με θέμα τον γερμανικό προϋπολογισμό του 2014.
Ο κ. Σόιμπλε εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τις επιτυχίες της Αθήνας, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένους τομείς, ενώ λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε τη στήριξη του Βερολίνου στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτή θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα