Δεν το άφησαν να χαρεί ούτε την ορκωμοσία

Τον ρόλο του πολιτικού Ηρακλή αναγκάζεται να υιοθετήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος για τον οποίο τα προβλήματα παίρνουν την μορφή λερναίας ύδρας. Δεν προλαβαίνει να λύσει το ένα, προβάλλουν άλλα για να τον κρατούν σε… ετοιμότητα.

Ηδη από το βράδυ της Κυριακής οπότε έγινε γνωστό ότι η αναλογία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση δεν θα ήταν εν τέλει 2-1 όπως ακουγόταν, στην Ιπποκράτους πήραν φωτιά τα τηλέφωνα. Ο πρόεδρος του κόμματος βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών κατηγορώντας τον ότι μόνος του στόχος ήταν να «ταχτοποιηθεί» ο ίδιος. Βασικό επιχείρημα που ακούγεται από την Κυριακή είναι πως το ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε κανένα σημαντικό υπουργείο με εξαίρεση το Εξωτερικών το οποίο όμως είναι ακίνδυνο και το καταλληλότερο για να φτιάξει το προφίλ του ίδιου του προέδρου του κινήματος.
Σήμερα τα αίματα άναψαν από νωρίς το πρωί με τον Μιχάλη Καρχιμάκη να προαναγγέλλει επί της ουσίας την αποχώρηση της ομάδας του από το ΠΑΣΟΚ. Με σκληρά λόγια σημείωσε ότι «αναρωτιέμαι στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικό και το πολιτικό πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης από την δεξιά ….
Οποίος το βρει ας μου το πει…..
Η μάλλον οι πολλές χιλιάδες που αγωνιστήκαμε και παλέψαμε διαχρονικά για την παράταξη που ίδρυσε και μεγαλούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974 το ξέρουμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε και να αφομοιωθούμε σε αυτό το χωνευτήρι της ενσωμάτωσης και της διολίσθησης».
Από κοντά και ο μόνιμα αντιρρησίας Γ. Παναγιωτακόπουλος. Σε ανακοίνωση του σχολιάζει πως «οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν και οριστικοποιούν την πλήρη υποταγή της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην κεντροδεξιά.
Με δική τους ευθύνη και μόνο αποφάσισαν να μετατραπούν σε συνεταίρο του κ. Σαμαρά, του Πρωθυπουργού της πιο σκληρής δεξιάς που πλέον στηρίζουν χωρίς προφάσεις και για τον οποίο εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.
Είναι μια επιλογή που πολιτικά, στρατηγικά και ηθικά αφήνει έκθετο το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στα μάτια των φίλων, των μελών του και όλου του ελληνικού λαού.
Στρατηγικά γιατί διαλύει το σενάριο της Κεντροαριστεράς και το μετατρέπει σε εφιάλτη μιας Κεντροδεξιάς με σκληρά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Εκτός και αν ο Σαμαράς και η σημερινή ΝΔ, αποτελούν την πολιτική δύναμη που θα ορθώσει και πάλι τη διαλυμένη, προδομένη και απαξιωμένη «Κεντροαριστερά» στη χώρα.
Πολιτικά γιατί η πλήρης ταύτιση με τις επιλογές Σαμαρά, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στη μόνιμη εγκατάστασή του στη νεοφιλελεύθερη όχθη του πολιτικού συστήματος, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αρχές και τις αξίες του και σε πλήρη ευτελισμό της δημοκρατικής και προοδευτικής του ιστορίας και προσφοράς.
Ηθικά γιατί αποδεικνύει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας» και της «αποφυγής των εκλογών», στην ουσία αποτελούν προϊόντα συναλλαγής ανάμεσα σε δύο πολιτικούς, που χρησιμοποιούν συσχετισμούς εκλογικών και όχι κοινωνικών δυνάμεων, σαν το μέσο με το οποίο απλά θα διαχειριστούν για κάποιο ακόμα διάστημα, την εξουσία».
«Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία κοινωνική ούτε και κομματική νομιμοποίηση» καταλήγει αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Τα βάσανα όμως για τον Β. Βενιζέλο δεν τελειώνουν εδώ. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε όταν στενοί του συνεργάτες τον άδειασαν. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος αρνήθηκε να κάνει την γλάστρα όπως άφησε να εννοηθεί αναλαμβάνοντας θέση αναπληρωτή. Και ο Θάνος Μωραΐτης αρνήθηκε με ευγενικό τρόπο στην πρόταση, που του έκανε ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος για θέση υφυπουργού Εργασίας, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης, που βολιδοσκοπήθηκε την Κυριακή από τη διευθύντρια του γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Μανωλοπούλου για θέση αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με αρμοδιότητα τα έσοδα, δεν μπήκε καν στη συζήτηση.
Εξίσου σημαντική και η μη υπουργοποίηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ενός εκ των πιο στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου. Ο νεαρός βουλευτής δηλώνει ικανοποιημένος από τη θέση του εκπροσώπου τύπου, που αναλαμβάνει στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι πιθανόν ο κ. Βενιζέλος να προτίμησε να μην τον προωθήσει στην κυβέρνηση, γιατί εσχάτως ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον κ. Σαμαρά για σειρά θεμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα