Η ανήλικη Ρούμπι “έκαψε” τον Καβαλιέρε

Ποινή επταετούς φυλάκισης και παράλληλης δια βίου στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων επέβαλε χθες δικαστήριο του Μιλάνο στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κρίνοντάς τον ένοχο για σεξουαλική συνεύρεση επί πληρωμή με την τότε ανήλικη (όπως δήλωνε), Ρούπμι καθώς και για κατάχρηση εξουσίας. 

Ο Καβαλιέρε εξεπλάγη από την έκβαση της δίκης του. Εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα του Μιλάνου τόνισε πως: “Ήμουν πεπεισμένος ότι θα με αθώωναν γιατί πραγματικά δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να με καταδικάσουν, αλλά αντίθετα προέκυψε μια απίστευτη καταδίκη ανήκουστης βιαιότητας σε μια προσπάθεια να με εξαφανίσουν απ’ την πολιτική ζωή αυτής της χώρας… Μολαταύτα προτίθεμαι να αντισταθώ σ’ αυτή την καταδίωξη γιατί είμαι απολύτως αθώος και δεν θέλω επ’ ουδενί να εγκαταλείψω τη μάχη για να γίνει η Ιταλία μια χώρα πραγματικά ελεύθερη και δίκαιη”.

Ωστόσο, η ποινή δεν έχει κανένα άμεσο πρακτικό αντίκρισμα μέχρις ότου εκδικαστεί η έφεση που έχει υποβληθεί. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή έχει πολιτικό αντίκτυπο, καθώς ο Μπερλουσκόνι είναι ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης Λέτα. Πολύ περισσότερο καθώς ο ίδιος χθες ξεκαθάρισε ότι δεν αναγνωρίζει την ετυμηγορία και θα αγωνιστεί εναντίον της.

Η καταδίκη του άλλοτε πανίσχυρου Σίλβιο, εξόργισε μέλη του κόμματός του που τον καλούν να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση συνασπισμού. Ενδεικτικά, ο γενικός γραμματέας του “Λαού της Ελευθερίας” και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για “ποινή που αντιτίθεται στην κοινή λογική της Δικαιοσύνης”.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Λέτα, που υπέστη πλήγμα μετά την παραίτηση της υπουργού Τζοζέφα Ίντεμ συνεπεία σκανδάλου φοροδιαφυγής, λέει ότι η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης πρέπει να γίνει σεβαστή και κάλεσε το κόμμα του Μπερλουσκόνι σε αυτοσυγκράτηση, ενώ από την Αριστερά ζητούν την αποχώρησή του Καβαλιέρε απ’ την πολιτική.

Τέλος, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Λέτα και να ζητήσει -σύμφωνα με την εφημερίδα Republicca- μεταρρύθμιση εδώ και τώρα της Δικαιοσύνης. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι αναμένεται ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα