Olympiacos και πάσης… Ευρώπης

Όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γνώριζε πολύ καλά πως η ομάδα του Πειραιά δεν μπορούσε να περιοριστεί εντός των ελληνικών συνόρων. Ο στόχος ήταν η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα, η κατάκτησή της.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στο μουσείο τους κύπελλα από όλες τις διοργανώσεις. Τι λείπει; Μία ευρωπαϊκή κούπα στο ποδόσφαιρο! Υψηλός στόχος, εξαιρετικά δύσκολος στην επίτευξή του, αλλά όχι ακατόρθωτος. Πολύ δε περισσότερο για ένα κλαμπ που είναι «καταδικασμένο» να πρωταγωνιστεί και να κοιτάζει όλο και πιο ψηλά.

Ο Ολυμπιακός απέδειξε και την περσινή σεζόν πως είναι ο αδιαμφισβήτητος αυτοκράτορας του ελληνικού πρωταθλήματος. Περίπατο έκανε και, αν δεν παρουσίαζε μία πρόσκαιρη χαλάρωση προς το τέλος, θα είχε σπάσει κάθε ρεκόρ, ολοκληρώνοντας τη διοργάνωση αήττητος. Οι προβλέψεις για τη φετινή περίοδο δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες. Οι Πειραιώτες είναι το ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να μοιάζει ιδανική για τους… απ’ έξω, όμως διαμορφώνει μία ρουτίνα εντός της ομάδας, η οποία πρέπει πάση θυσία να «σπάσει».

Απαιτείται, λοιπόν, ένας υψηλός στόχος. Αυτός είναι η ευρωπαϊκή διάκριση. Και όταν λέμε ευρωπαϊκή διάκριση, δεν εννοούμε μία καλή πορεία, αλλά την κατάκτηση ενός τροπαίου. Στο λιμάνι έχουν δρομολογήσει τις κινήσεις τους για τα επόμενα χρόνια, αλλά και πιο άμεσα. Η φετινή περίοδος θεωρείται κρίσιμη. Είναι η ευκαιρία για κάτι σπουδαίο, το οποίο θα καθιερώσει τον Ολυμπιακό στην ελίτ της Ευρώπης, όχι μόνο ως παρουσία, αλλά και σε επίπεδο ουσίας. Η απλή συμμετοχή στο ChampionsLeagueδεν αρκεί πλέον στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Ήδη, τα σημάδια δείχνουν πως οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ξεχωρίσει ανάμεσα σε εκατοντάδες ομάδες στην Ευρώπη και έχουν καθιερώσει το όνομα τού συλλόγου ανάμεσα στους μεγάλους της «Γηραιάς Αλβιόνας». Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και θέλει να το πιστοποιήσει με μία «κούπα».

 

Ηγέτης σε κάθε γραμμή

Η μεταγραφή του Ιμπραΐμ Αφελάι από την Μπαρτσελόνα αποδεικνύει πως το πλάνο δεν χαρακτηρίζεται από  μεγάλα λόγια, αλλά από σημαντικές πράξεις, με ουσία. Η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή από τη μεγάλη ομάδα της Καταλονίας αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Ολυμπιακού για την Ελλάδα. Κατά το παρελθόν, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αποκτήσει τον σπουδαίο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, ο οποίος έγραψε ιστορία με την ερυθρόλευκη φανέλα. Αργότερα, ενέταξαν στο δυναμικό τους έναν ακόμα «μπλαουγκράνα», έστω και αν εκείνη την περίοδο δεν ανήκε στο δυναμικό των Καταλανών, τον μεγάλο Ριβάλντο. Πέρυσι ήρθε ο Χαβιέρ Σαβιόλα, ο οποίος αναμένεται να έχει προσαρμοστεί απόλυτα και συνεισφέρει ακόμη περισσότερο τη νέα περίοδο. Φέτος το καλοκαίρι, προηγήθηκε η απόκτηση του Αμπιντάλ και ακολούθησε εκείνη του Αφελάι.

Με δέκα μεταγραφές, οι δύο εκ των οποίων αφορούν σούπερ σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος, ο Ολυμπιακός δείχνει ότι έχει στόχο την υπέρβαση στην Ευρώπη. Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή του ενός ηγέτη σε κάθε γραμμή, η ομάδα του Πειραιά εμφανίζεται έτοιμη να προκαλέσει τη μοίρα της και να διεκδικήσει ότι της αντιστοιχεί από την «πίτα» των διακρίσεων. Με τον Αμπιντάλ στην άμυνα, τον Αφελάι στη μεσαία γραμμή και έναν επιθετικό ανάλογου βεληνεκούς, συν τα μεγάλα «αστέρια» που ήδη υπάρχουν στο ρόστερ, ο Ολυμπιακός θα έχει να παρουσιάσει ένα σύνολο αντάξιο των ομάδων που θα ανταγωνιστεί στο ChampionsLeague.

 

Εκκρεμότητες σε άμυνα και επίθεση

Σε ποσοστό 80% έχει συμπληρωθεί το φετινό «ψηφιδωτό» των «ερυθρόλευκων». Ο Μίτσελ Γκονζάλεθ γνωρίζει με ποιους παίκτες θα βαδίσει και τι να περιμένει από αυτούς. Οι δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν θα διευθετηθούν άμεσα. Η πρώτη αφορά στην απόκτηση ενός επιθετικού. Η περίπτωση του Άλαν Πουλίδο φαίνεται να καθυστερεί αρκετά, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στην ακύρωσή της ή στη μεταφορά της για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Το μπλέξιμο με την Τίγκρες έχει καταλήξει στα δικαστήρια, με την μεξικάνικη Ομοσπονδία να βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας, η οποία υποστηρίζει ότι ο Πουλίδο έχει συμβόλαιο. Ο νέος στόχος των Πειραιωτών, φέρεται να είναι ο Ισπανός επιθετικός της Σάλτσμπουργκ, Τζόναθαν Σοριάνο, ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, καθώς στα γραφεία της ΠΑΕ υπάρχουν αρκετές προτάσεις, ορισμένες εκ των οποίων εξετάζονται σοβαρά από τους συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Μία από αυτές αφορά τον Δανό Νίκλας Μπέντνερ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Άρσεναλ και φαίνεται να απασχολεί με αρκετές πιθανότητες τους «ερυθρόλευκους». Παράλληλα, η ομάδα του Πειραιά έχει καταθέσει πρόταση για το δανεισμό του Κώστα Μήτρογλου από τη Φούλαμ και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην περίπτωση του Κώστα Μανωλά. Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, ο διεθνής Έλληνας αμυντικός θα παραχωρηθεί σε ομάδα του εξωτερικού. Σχεδόν όλα τα μεγάλα κλαμπ από Αγγλία και Ιταλία έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον 23άχρονο ποδοσφαιριστή. Ο Ολυμπιακός, που γνωρίζει… κάτι παραπάνω απ’ όλους, φρόντισε ήδη, με την απόκτηση του Ισπανού Αλμπέρτο Μποτία, να καλύψει τη θέση που αναμένεται να αδειάσει στο ρόστερ, ώστε να μην τρέχει την τελευταία στιγμή. Τα πάντα βρίσκονται υπό απόλυτο έλεγχο, για μία σεζόν που στο λιμάνι έχουν μεγάλες βλέψεις.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα