«Οξυγόνο» μέσω… Europa League!

Οι διοργανώσεις κάθε χώρας αποτελούσαν ανέκαθεν τον βασικό στόχο όλων των ομάδων, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εκάστοτε πρωταθλήματος ή θεσμού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ανάμεσα στις –πολλές– αλλαγές που συμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα στον κόσμο, ο προορισμός των συλλόγων διαφοροποιήθηκε.

 

Οι εγχώριες διοργανώσεις αποτελούν μεν τη βάση μίας αγωνιστικής περιόδου, όμως ο στόχος πλέον είναι η έξοδος στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα έσοδα που συνεπάγεται η συμμετοχή της εκάστοτε ομάδας στο ChampionsLeagueή –σε μικρότερη κλίμακα– στο EuropaLeague.

Οι ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενόψει ενός… καινούργιου σκεπτικού ζωής, ενταγμένο στο ευρύτερο φάσμα της καθημερινότητας.  Η έξοδος στην Ευρώπη και η πρόκριση στους ομίλους αποφέρουν πρεστίζ, χρήμα, ανάπτυξη, εξέλιξη και καθιέρωση σε μία ελίτ –μικρή ή μεγάλη–, η οποία τείνει να γίνεται ολοένα και πιο κλειστή σε όσους δεν… μπορούν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο διεκδικεί το δικό του μερίδιο, αντιμετωπίζοντας όμως μία πληθώρα προβλημάτων, κυρίως λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Καλούνται οι ελληνικές ομάδες να παραμείνουν μέσα σε αυτό το κλειστό κλαμπ των ομάδων που καρπώνονται τα οικονομικά οφέλη, αποδεικνύοντας χρόνο με τον χρόνο, παιχνίδι με το παιχνίδι, ότι είναι άξιες να συμμετέχουν στις λεγόμενες και «γιορτές του ποδοσφαίρου».

 

Στόχος το απόλυτο

Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μεγάλο στοίχημα. Μία πρόκληση, στην οποία καλούνται να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι μέλη της «μικρής» –έστω– ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας την πρόκρισή τους στους ομίλους του EuropaLeague. Ο Παναθηναϊκός γνώρισε ήδη μία αποτυχία, καθώς αποκλείστηκε από τα προκριματικά του ChampionsLeague, κυριολεκτικά με άδοξο τρόπο, αποσπώντας ισοπαλία (0-0) στο Βέλγιο, επί της Σταντάρ Λιέγης, αλλά ηττήθηκε με 2-1 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι «πράσινοι» έχουν μία δεύτερη ευκαιρία, αυτή τη φορά στο EuropaLeagueκαι με αντίπαλο τη Μίντιλαντ από τη Δανία. Υπό κανονικές συνθήκες, η συζήτηση θα περιστρεφόταν στην… κλήρωση για τους ομίλους. Όμως ο σημερινός Παναθηναϊκός αποτελεί προϊόν της οικονομικής κρίσης. Ήδη στο «τριφύλλι» αισθάνονται ότι έχουν κάνει την υπέρβασή τους με την περσινή πορεία στο πρωτάθλημα και, ανεξάρτητα με όσα λένε προς τα έξω, μεταξύ τους αναγνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ακόμη και αυτή η πρόκριση στους ομίλους του Europaθα σηματοδοτήσει μία νέα υπέρβαση, σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει τη Ζίμπρου. Μία ομάδα από τη Μολδαβία, η οποία όμως κρύβει εκπλήξεις. Ο «δικέφαλος του Βορρά» παρουσιάζει μία πολύ καλή εικόνα στα φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει και ιδιαίτερα στην πρόβα-τζενεράλε κόντρα στην ΚΠΡ της αγγλικής PremierLeagueκαι του σπουδαίου Χάρι Ρέντκναπ. Ωστόσο, άλλο… πράγμα τα φιλικά προετοιμασίας και άλλο τα επίσημα παιχνίδια. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει την πρόκρισή της, ωστόσο διανύει επίσης μία φάση αλλαγών, τις οποίες δρομολόγησε ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης, μετά την αποτυχημένη περσινή περίοδο. Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, αλλαγές σε φιλοσοφία και νοοτροπία. Όλα αυτά κανείς δεν γνωρίζει πώς θα βγουν στο γήπεδο, σε καθεστώς έντονης πίεσης.

Ο Αστέρας Τρίπολης αντιμετωπίζει την Ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ και θεωρητικά έχει το πιο δύσκολο έργο. Ωστόσο, τα κατάφερε στον προηγούμενο γύρο κόντρα σε μία ισχυρότερη ομάδα από την Bundesliga, τη Μάιντζ και διαθέτει εξαιρετική ψυχολογία, ενώ θα έχει και το πλεονέκτημα της… έδρας, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή αγώνα στη φυσική έδρα της Μακάμπι. Οι Ισραηλινοί, πάντως, όπου βρίσκουν ελληνική ομάδα τη… μαστιγώνουν αλύπητα, καθώς στο παρελθόν έχουν «τιμωρήσει» τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και τον Παναθηναϊκό, τους οποίους είχαν αποκλείσει.

 

Σούπερ 13!

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ελλάδα παλεύει να διατηρηθεί στη 13η θέση της γενικής κατάταξης της UEFA, ώστε να εξακολουθήσει να βγάζει απευθείας τον πρωταθλητή της στους ομίλους του ChampionsLeague, μία ομάδα στα προκριματικά του ίδιου θεσμού και άλλες τρεις στο EuropaLeague. Από τους πέντε εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν μείνει οι τέσσερις, καθώς ο Ατρόμητος αποκλείστηκε –επίσης– άδοξα από τη Σαράγεβο της Βοσνίας! Η Ελλάδα χρειάζεται οπωσδήποτε βαθμούς, διότι του χρόνου θα αφαιρεθεί από τους υπολογισμούς η σεζόν 2010-2011, κατά την οποία η συγκομιδή βαθμών ήταν η καλύτερη των τελευταίων πέντε χρόνων (7.600)!

Το ευτύχημα είναι ότι ναι μεν η Ελλάδα απειλείται άμεσα από την Τσεχία, από την οποία τη χωρίζουν μόλις 100 πόντοι, αλλά οι ανταγωνιστές μας έχουν μείνει ήδη με μία ομάδα από τις τέσσερις που τους εκπροσωπούσαν. Η Σπάρτα Πράγας, περί ου ο λόγος, δεν έχει και ιδιαίτερα εύκολο έργο, καθώς αντιμετωπίζει στα play-offτου EuropaLeagueτην ολλανδική Τσβόλε, η οποία έκανε την έκπληξη κατακτώντας το Κύπελλο κόντρα στον Άγιαξ.

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα έχει ανάγκη από την πρόκριση και των τριών ομάδων που συμμετέχουν στα play-offτου Europa. Η συγκομιδή βαθμών είναι προς όφελος του Ολυμπιακού, των ομάδων που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο και γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο οφείλει –κάποια στιγμή– να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει δημιουργήσει η εθνική ομάδα, συμμετέχοντας και πετυχαίνοντας διακρίσεις σε όλες –σχεδόν– τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις σε επίπεδο χωρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα