«Ορατός ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη»

Καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, έκρουσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, επικρίνοντας σε υψηλούς τόνους την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Μιλώντας χωρίς περιστροφές στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βαλς υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη και στη Γαλλία είναι πλέον υπαρκτός, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός κινούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Χρησιμοποιώντας τη «γλώσσα της αλήθειας», όπως ο ίδιος υποστηρίζει, κατέκρινε τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη ως «αναποτελεσματικές» και έκανε λόγο για «βραδύτητα» στις πράξεις, παρότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν συνειδητοποιήσει πλέον την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη.

«Πρέπει να πάμε πιο μακριά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας και υπογράμμισε την αδυναμία δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Την ίδια στιγμή ωστόσο ο Βαλς τόνισε ότι η Γαλλία δεν έχει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσει την προσπάθεια για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, έχοντας τρεις βασικές προτεραιότητες: την απασχόληση, τις επενδύσεις και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων. Σύμφωνα με τον Βαλς, το Σύμφωνο Ευθύνης με τις επιχειρήσεις, το οποίο συνεπάγεται οικονομίες συνολικού ύψους 50 δις ευρώ, παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής του.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι με αυτή τη δέσμευσή του ο Βαλς αντιφάσκει, από τη στιγμή που και ο ίδιος επικρίνει ως αναποτελεσματικές τις πολιτικές που επιβάλλει η ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα