Τρεχάτε… ποδαράκια του

Είτε η διαπραγμάτευση γίνει στο Παρίσι είτε στην Αθήνα, ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός για τον Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί σε τόσες δύσκολες συνθήκες. Και αυτό διότι μπορεί να είναι η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, αλλά ίσως και η σημαντικότερη. Διότι εάν ανάψουν το πράσινο φως οι εκπρόσωποι των δανειστών, τότε λογικά μέχρι το τέλος του φθινοπώρου θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Όμως, όπως φαίνεται, οι πιστωτές μας αν και έχουν δεσμευτεί δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία. Οπότε οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου είναι πολύ σημαντικές. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών αυτές τις ημέρες τρέχουν και δεν φτάνουν. Δεν είναι μόνο το πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, αλλά και το πώς θα καμφθούν οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες για διάφορα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Και φυσικά έλαχε ο κλήρος στον Γκίκα Χαρδούβελη να λύσει εδώ και τώρα όλες τις εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εισπραχθεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Μεταξύ αυτών που πρέπει να «κλείσει» για να ικανοποιηθούν οι δανειστές είναι  το πλαίσιο κόκκινων δανείων, η σύνταξη προϋπολογισμού 2015 ο οποίος έχει προς το παρόν «δημοσιονομικό κενό», οι αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, οι μελέτες για επάρκεια αλλαγών ομαδικών απολύσεων, η αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ, το καθεστώς ΦΠΑ και φυσικά να ολοκληρωθούν επιτυχημένα οι παρεμβάσεις σε  γάλα, φαρμακεία, ψωμί και  άλλες αγορές, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί.

Οι φοροελαφρύνσεις

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο, υπό τον Γκ. Χαρδούβελη, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις φοροελαφρύνσεις που θέλει να αναγγείλει από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς. Και μιλάμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Παρά τις πιέσεις που ασκούν τόσο τα κυβερνητικά στελέχη όσο και το ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν φαίνεται να κάμπτονται. Απεναντίας οι τροϊκανοί αρνούνται να συναινέσουν σε οποιοδήποτε αίτημα για φοροελαφρύνσεις, παρά το γεγονός ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια.
Στη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, για την οποία η κυβέρνηση επιμένει ότι θα διεξαχθεί στο Παρίσι, ενώ η Κομισιόν μιλάει για δύο φάσεις, θα πρέπει να «κλειδώσει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, στο οποίο οι δανειστές βλέπουν δημοσιονομικό κενό. Μόνο που η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει φοροελαφρύνσεις τη στιγμή που θα πρέπει παράλληλα να αιτιολογήσει πώς θα καλυφθεί από τους νέους δημοσιονομικούς κινδύνους των ειδικών μισθολογίων, αλλά και των επιστροφών κονδυλίων της ΚΑΠ. Και εν μέσω αυτών, θα πρέπει να «τρέξει» τη διαπραγμάτευση του χρέους ώστε ο προϋπολογισμός του 2015, έστω και στην τελική του μορφή, να ωφεληθεί  από τη δημοσιονομική ελάφρυνση των παρεμβάσεων στο χρέος.

Ποιοι θα πληρώσουν
Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν το ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ένστολων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος και αν συνδυαστεί με το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016, που η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει, τότε δημιουργείται η βάση για τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να ζητήσουν μέτρα. Όχι κατά ανάγκη καινούργια. Θα ζητήσουν παράταση των υφιστάμενων. Ένα είναι το πολύ σημαντικό μέτρο που εκπνέει στο τέλος του έτους. Είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, η οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φέρνει στο δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό εισπράττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς η εισφορά έχει ενσωματωθεί στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που κάνουν ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών, χαρακτηρίζουν από απίθανη έως αδύνατη τη μη παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2014.
Κατά συνέπεια, τον λογαριασμό των ένστολων θα κληθούν επί της ουσίας να πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή πιάνονται στα δίχτυα της εισφοράς. Για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός αυτός, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν εκπονήσει μια σειρά από σενάρια που περιλαμβάνουν τον συμψηφισμό με το κοινωνικό μέρισμα, την αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο των ένστολων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ένστολων δεν θα περιοριστεί κάτω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο είναι η κορυφή του παγόβουνου, με όσα έχει μπροστά της η κυβέρνηση έναντι των δανειστών. Ο ΥΠΟΙΚ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει «προμηθεύσει» τους ομολόγους του υπουργούς και με αναλυτικά «τεφτέρια» των εκατοντάδων μνημονιακών εκκρεμοτήτων για κάθε τρίμηνο του έτους (είναι 600 μόνο για το β΄ τρίμηνο).
Ο χρόνος τελειώνει, καθώς η τρόικα περιμένει να δει την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και μετά να αρχίσει την 5η αξιολόγηση. Το αίτημα μέρος των εκκρεμοτήτων να «μεταφερθεί» για την αξιολόγηση αυτή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει «περάσει». Παράλληλα επιχειρεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση έως το Eurogroup του Οκτωβρίου, με το βλέμμα προσηλωμένο στη μεγάλη «μάχη» του χρέους, αλλά και στις δόσεις που θα έχει τότε ανάγκη η Ελλάδα: εκκρεμούν τα 2 δισ. ευρώ περίπου των κερδών ομολόγων, 3,5 δισ. ευρώ περίπου από το ΔΝΤ που συνδέονται με τη νέα αξιολόγηση, αλλά και 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν για να ολοκληρωθεί το πακέτο της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν κάνει «κοιλιά» στο έργο, όχι μόνο στους δανειστές αλλά και στις αγορές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα