Ταχύρυθμα μαθήματα (πολιτικής) επικοινωνίας

Ιδιαιτέρως φορτωμένη είναι η ατζέντα της Κουμουνδούρου, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –παρά τις συνεχείς ήττες του– επιμένει να ανοίγει νέα μέτωπα. Επόμενος στόχος είναι η Δικαιοσύνη με αφορμή την απόφαση για τη Μανωλάδα, τις επιλεκτικές αποφάσεις για τα μισθολογικά, ακόμα και την περίπτωση του Φαρμακονησίου που μπήκε στο αρχείο…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Νέα μέτωπα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τα παλαιά να μένουν ανοιχτά και την ηγεσία να δείχνει πως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Ο προβληματισμός στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, αλλά και σε εκείνους που κρατούν αποστάσεις από την ηγετική ομάδα, είναι έκδηλος. Η αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε μακρά προεκλογική περίοδο γίνεται ημέρα με την ημέρα βεβαιότητα, αλλά την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε πριν από δύο χρόνια. Με κορυφαίο, την αδυναμία του να πείσει τους πολίτες για τις προτάσεις του.

Η τελευταία εξέλιξη στην Αργεντινή ήρθε να καταφέρει καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία του κόμματος, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς ο μέσος πολίτης αδυνατεί να αντιληφθεί πως η νέα χρεοκοπία του Μπουένος Άιρες είναι αποτέλεσμα εκβιασμών, αλλά και ότι επί της ουσίας δεν φαίνεται να έχει τις τραγικές συνέπειες στη λειτουργία της χώρας όπως έγινε το 2001.

Επικοινωνιακή αποτυχία

Το επικοινωνιακό κομμάτι παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει με τη δημιουργία ΜΜΕ ηλεκτρονικού χαρακτήρα κυρίως. Τόσο η κομματική εφημερίδα «Η Αυγή» όσο και τα υπόλοιπα μέσα απευθύνονται σε αμιγώς κομματικό κοινό και αυτό αποδεικνύεται από τις χαμηλές πτήσεις ακόμα και του κομματικού ραδιοφώνου «Στο κόκκινο».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζεται σχετικά εχθρικά από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, η δυνατότητα του κόμματος να διοχετεύσει τις θέσεις και τις απόψεις του αποδεικνύεται ανύπαρκτη. Σε αυτό όμως έρχονται να προστεθούν οι διφορούμενες και αντικρουόμενες θέσεις στελεχών που δυναμιτίζουν το κλίμα. Η επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος έχει αποτύχει σε κάθε επίπεδο, αλλά αποτελείται από στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να παραμένει σχετικά στο απυρόβλητο. Όχι όμως για πολύ ακόμα…

Η «εξομολόγηση» Σκουρλέτη στο facebook

Με έμμεσο τρόπο σημείωσε την αδυναμία αυτή ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Πάνος Σκουρλέτης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματός του να κατέβει από το ροζ συννεφάκι.

Ο  Π. Σκουρλέτης με δημοσίευση στο προφίλ του στο facebook αναφέρθηκε στα όσα βίωσε στο ταξίδι του για τις ολιγοήμερες διακοπές του. Και κατέληξε θέτοντας σημαντικά ζητήματα στο κόμμα του, που φαίνεται να κινείται σε προστατευμένο περιβάλλον. Κάλεσε δε τους συντρόφους του να βγουν στην πραγματική κοινωνία για να εξηγήσουν αλλά και να καταλάβουν. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Την Τρίτη το βράδυ πήραμε το καράβι για τα Χανιά, πριν πάμε στην καμπίνα καθίσαμε στο ανοιχτό bar του καραβιού στο όγδοο κατάστρωμα για κανά ποτό, ο μικρός δεν μας ακολούθησε και πήγε κατευθείαν να ξαπλώσει. Το καράβι είχε κόσμο αλλά δεν ξεχείλιζε, κυρίως Έλληνες, άσε που είδαμε μόνο ένα Κινέζο.

«Σκηνή 1η: Μετά τις πρώτες αναγνωριστικές ματιές με τους τριγύρω ξεχώρισα έναν νέο άνθρωπο που κοίταζε επίμονα. Δεν πέρασαν μερικά λεπτά και μας πλησιάζει. “Συγνώμη μπορώ να καθίσω;”, “Βέβαια” του λέω. “Δουλεύω στην COSCO, ξέρετε είχαμε κινητοποιήσεις”. “Το ξέρω, ήταν ο Δρίτσας και ο Λαφαζάνης εκεί, οι βουλευτές μας”, του λέω αναθαρρημένος γιατί ήμασταν οι μόνοι που τους συμπαρασταθήκαμε.

“Ναι τους είδα, αλλά να μην πει τίποτα η τηλεόραση για την απεργία; Εσείς τι αντιπολίτευση είσαστε που δεν τους είπατε να το πουν στις ειδήσεις;”. Tου εξήγησα πως και ανακοίνωση βγάλαμε αλλά πάλι δεν το ανέφεραν, προσπάθησα να του δώσω να καταλάβει πως έτσι λειτουργούν τα επίσημα ΜΜΕ. Γι’ αυτόν πραγματικότητα ήταν ό,τι είχε ακούσει από τα κανάλια και όχι ό,τι έζησε ο ίδιος… Η κουβέντα συνεχίστηκε, μου ανέφερε για τους συνομήλικους του που μεταναστεύουν (είναι 34 ετών) αλλά και για τις τελευταίες εκλογές, λέγοντάς μου το φοβερό, πως δεν θα ξαναψηφίσει γιατί μάλλον “τα μαγείρεψαν τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να πήρε τόσο λίγο η ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ”. Συνεχίσαμε για λίγο, χαιρέτισε ευγενικά και έφυγε. Ήταν από το Πέραμα και μάλλον δεν μας είχε ψηφίσει…

«ΣΚΗΝΗ 2η: Λίγο αργότερα ένα άλλο νέο παιδί μας πλησιάζει. “Σας ψήφισα, είμαι μόνιμος στο στρατό και κατεβαίνω στα Χανιά με μετάθεση. Ήταν και άλλοι που το σκεφτόντουσαν αλλά τελικά το έριξαν στο ΠΑΣΟΚ. Φοβήθηκαν γιατί τους είπαν πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το στρατό”. Του είπα να μην φοβάται και πως αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο θα ήταν αυτός από τους πρώτους που θα το ζήταγε.

“Παίρνω 900 ευρώ, είμαι παντρεμένος και η γυναίκα μου δεν δουλεύει, στην πόλη που ζούσαμε είχαμε το σπίτι μας. Εδώ πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Όσο για παιδί θα θέλαμε αλλά δεν βγαίνει”. Η συζήτηση συνεχίστηκε και τελείωσε με τη γνωστή φράση “κάντε κάτι και γρήγορα”.

»Αν αναφέρω αυτά τα περιστατικά είναι για να θέσω ένα ερώτημα. Όταν κουβεντιάζουμε στο κόμμα για εκπροσωπήσεις, συμμαχίες και πρόγραμμα έχουμε στο νου μας για ποιους μιλάμε και σε ποιους αναφερόμαστε; Έχουμε απόλυτη γνώση τι είναι αυτό το 27% που μας ψηφίζει;»

Πιο κοντά με τη ΔΗΜΑΡ

 

Στις θετικές εξελίξεις για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι επαφές με τη ΔΗΜΑΡ. Μπορεί τα ποσοστά του κόμματος του Φώτη Κουβέλη να είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, όμως μια συνεργασία των δύο θα ενισχύσει την Κουμουνδούρου.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συζητήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε κοινός τόπος για τα δύο κόμματα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ μια τυχόν συνεργασία έχει επικοινωνιακή, αλλά και ουσιαστική σημασία.

Γιατί αφενός θα περάσει η εικόνα της διεύρυνσης και αφετέρου ενισχύεται ενόψει της προεδρικής εκλογής! Μένει μόνο να πείσει και την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξεχάσει την κυβερνητική θητεία του Φ. Κουβέλη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα