Τι θα κρίνει τις επόμενες δόσεις

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του τρέχοντος μηνός, Σάββατο 29 Ιουνίου, θα επιστρέψουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στην Αθήνα. Και την επομένη, Κυριακή 30 Ιουνίου, θα έχουν συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, με στόχο να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που θα κρίνουν εν πολλοίς τις επόμενες δόσεις ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μετείχαν χθες και προχθές σε Eurogroup και Ecofin και θα επιστρέψουν στη χώρα μας για να κλείσουν όλες τις ανοιχτές εκκρεμότητες, που δυστυχώς είναι πολλές.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να καταλήξουν έως τις 15 Ιουλίου και τότε θα γνωρίζουμε εάν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, όπως ζήτησε η κυβέρνηση, αλλά αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις των εκπρόσωπων των δανειστών πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό το αίτημά μας.

Το κακό είναι ότι μέχρι την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει προχωρήσει δράσεις που επιβάλλονται από το Μνημόνιο. Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, όλο το βάρος θα πέσει στις διαπραγματεύσεις, όπου η Ελλάδα για πολλοστή φορά την τελευταία τριετία απλά θα υποσχεθεί και θα διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Πάντως αξιωματούχοι του ΥΠ.ΟΙΚ. απορρίπτουν το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά κάνουν σαφές ότι ακόμη όλα τα μέτωπα –δημοσιονομικά και διαρθρωτικά– είναι ανοικτά.

Τα λεφτά του νέου πακέτου δόσεων είναι πολλά, υπολογίζονται στα 8,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές (1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 4,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και τα υπόλοιπα από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα) και γι’ αυτό οι δανειστές ασκούν για μία ακόμη φορά ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση παραμένει ακόμη ανοικτή σε όλα τα πεδία. «Δεν πρόκειται να είναι εύκολος ο δρόμος», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι την εβδομάδα που θα μεσολαβήσει θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί σε όσο το δυνατό περισσότερα πεδία. «Στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση το ταχύτερο δυνατό και χωρίς νέα μέτρα στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού», αναφέρουν.

Τα «αγκάθια»
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κυρίως να ξεπεραστούν οι «σκόπελοι» του νέου δημοσιονομικού κενού για το 2013-2014, που δημιουργείται από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ μπορεί και να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, ειδική επιτροπή της τρόικας έχει «εγκατασταθεί» στο υπουργείο Υγείας, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, να απορρίπτουν τη λήψη νέων μέτρων.

Ενστάσεις φέρεται να εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο σκέλος των εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014, καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του». Φαίνεται, δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασίας είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.

Επιπλέον, πρέπει να εισπραχθούν και 400 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων για το 2013, που θα καταβληθεί το 2014.

Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να καλυφθούν από τις μεγαλύτερες επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων και τα υψηλότερα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΦΑΠ της διετίας 2011- 2012, ενώ, εάν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί και το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την περίοδο 2013-2014.

Τα προαπαιτούμενα
Πολλά διαρθρωτικά μέτωπα παραμένουν επίσης ανοικτά, άλλα γιατί έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, άλλα γιατί η τρόικα δεν φέρεται να δέχεται τη χρονική παράταση για το τέλος Σεπτεμβρίου που ζητάει η Ελλάδα. Τα «λουκέτα» σε ΔΕΚΟ και οι 12.500 υπάλληλοι του θεσμού της κινητικότητας φέρεται να έχουν κορυφαία θέση, ενώ πιέσεις ασκούνται και για τις παρεμβάσεις σε πολλά επαγγέλματα περιλαμβανομένων των νομικών.

Το μεγάλο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και του ενδεχόμενου για νέες «ρήτρες» παραμένει ανοικτό. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και το ζήτημα «τράπεζες», με τα ορόσημα να «τρέχουν» καθώς η παραμονή της τρόικας παρατείνεται χρονικά προς τον Ιούλιο…

Τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για το σχέδιο ενσωμάτωσης των μικρών τραπεζών από τις 4 συστημικές τράπεζες, που θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του προγράμματος, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ. Γι’ αυτό και η τρόικα ζητεί λεπτομέρειες για το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει φέτος να επιτύχει τον στόχο των εσόδων, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Απομακρύνεται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Τα προβλήματα σε έσοδα και δαπάνες φαίνεται ότι απομακρύνουν την, έστω και πιλοτική για ένα εξάμηνο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Αντίθετα, υπάρχει πάντα η επίσημη πρόταση από το ΔΝΤ για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να μην προκαλούνται, κατά το Ταμείο, απώλειες εσόδων.
Μάλιστα, η συχνή αναφορά από το οικονομικό επιτελείο περί δημοσιονομικού κενού ερμηνεύεται από κύκλους της κυβέρνησης ως προσπάθεια λείανσης του εδάφους στο ζήτημα ΦΠΑ. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρουν.

Η τρόικα φέρεται να έχει ενστάσεις όχι μόνο για τη δημοσιονομική δυνατότητα επιβολής του μέτρου αλλά και για την ίδια τη σκοπιμότητά του. «Έχετε 1,3 εκατομμύρια ανέργους και προτιμάτε να μειώσετε τον ΦΠΑ σε έναν κλάδο;» φέρονται να ρωτούν το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι της τρόικας στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα