Τα «γαλόνια» και το κόστος στον Γκίκα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξαφνιάστηκαν με την επιστολή Χαρδούβελη προς τους υπουργούς που έχουν άμεση εμπλοκή με το μνημόνιο και την τρόικα και είναι υποχρεωμένοι μέσω των συμφωνηθέντων να προωθήσουν άμεσα τα προαπαιτούμενα. Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσανασχέτησαν με τα «γαλόνια» που πήρε σε χρόνο ρεκόρ ο νέος υπουργός Οικονομικών.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Όμως φαίνεται ότι, πίσω από την αναβάθμιση, κρύβεται μία ολόκληρη επικοινωνιακή προσπάθεια του Μαξίμου και συνολικότερα της κυβέρνησης να στείλει μήνυμα στην κοινωνία, ότι τελειώσαμε με την τρόικα και τα μνημόνια και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος θα αποφύγουν επιμελώς οποιαδήποτε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών. Και φορτώνουν τη διαπραγμάτευση στον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος θα επικουρείται από τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Φυσικά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, ο Γκ.Χαρδούβελης δεν θα κινηθεί με βάση δικό του σχέδιο, αλλά πάνω σε πλάνο που θα έχει σχεδιαστεί στο Μαξίμου και το σημαντικότερο έχοντας ψηφισμένα από τη Βουλή όλα τα επίμαχα νομοσχέδια. Μάλιστα, ήδη συζητείται έντονα στα υπουργικά γραφεία ότι εάν μέχρι τις αρχές Αυγούστου υπάρχουν αντιδράσεις, τότε ο Γκ.Χαρδούβελης θα αναλάβει να καταθέσει ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, όπως έκανε και ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να επωμιστεί αυτός το πολιτικό κόστος και η κυβέρνηση να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα –όσο αυτό είναι εφικτό– τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα. ο Γκ. Χαρδούβελης έχει αναλάβει να επιβλέπει την καθυστερημένη υλοποίηση των δράσεων, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της κρίσιμης αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, εκτός της επιστολής ο «τσάρος» της οικονομίας λέει προς τους συνεργάτες του ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς τις επόμενες 55 ημέρες θα πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που άφησαν οι ελεγκτές κατά την αναχώρηση τους από την Αθήνα».

Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι πέρα από την ολοκλήρωση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, να τρέξουν και οι 600 δράσεις που εκκρεμούν από την άνοιξη, ώστε οι δανειστές να μην προκαλέσουν καμία εμπλοκή στη διαπραγμάτευση.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει κατά την έναρξη της αξιολόγησης να έχει ολοκληρώσει τον μακρύ κατάλογο με τις εκκρεμότητες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στη διαπίστωση των δανειστών, όταν ο Γκ. Χαρδούβελης έβαλε στο τραπέζι το θέμα της αξιολόγησης «εξπρές», ότι «όταν δεν είμαστε στην Αθήνα οι υποχρεώσεις υλοποιούνται με μεγάλη καθυστέρηση».

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δράσεις, καταλήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Αν και η επίτευξη του στόχου, με βάση την παράδοση από την προετοιμασία των προηγούμενων αξιολογήσεων, μοιάζει μάλλον δύσκολη, το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι αυτή τη φορά θα εμφανιστεί έτοιμο στη διαπραγμάτευση, ώστε να καταφέρει να μην ξεπεράσει σε πρώτη φάση τις 20 ημέρες.

Επιδίωξη του υπουργού Οικονομικών είναι όλα να έχουν συμφωνηθεί έως και το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ώστε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με μία, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, συμφωνία με την τρόικα.

Σε αυτό το Eurogroup η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πάρει το «πράσινο φως» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

 Σε δύο δόσεις

Με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η αξιολόγηση από την τρόικα να «σπάσει» σε δύο μέρη και η τελική συμφωνία με τους δανειστές να γίνει μετά από μια νέα διαπραγμάτευση περί τα τέλη του 2014.

Ωστόσο, πριν θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του χρέους, ώστε η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της ένα παραπάνω διαπραγματευτικό χαρτί στη συζήτηση που θα γίνει αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για ένα ακόμα δάνειο έχουν μειωθεί, γεγονός που σχετίζουν με τη βεβαιότητα που υπάρχει ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα έχει θετική κατάληξη για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που έχει πάρει η χώρα.

Πάντως, πέρα από το τι θα κάνουν οι υπουργοί και πόσο δεν θα επηρεαστούν από τη θερινή ραστώνη, το σίγουρο είναι ότι ο Γκ. Χαρδούβελης έχει πολλά θέματα για τα οποία και ο ίδιος πρέπει να είναι έτοιμος, ώστε να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει το Μαξίμου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως λέγεται, ο καθρέπτης κάθε υπουργού Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός. Το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτελείται εντός των στόχων και το μεγάλο ζητούμενο είναι η υπερκάλυψη αυτών των στόχων να συνεχιστεί έως και το τέλος του έτους, με σημαντικό σταθμό το 9μηνο, δηλαδή το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αυτό στο οποίο δεν έχει περιθώρια αποτυχίας ο υπουργός είναι το να μαζέψει με επιτυχία τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους με φορολογικά ραβασάκια, όπως είναι ο φόρος ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχίσει με επιτυχία να συγκρατεί τις δαπάνες και να χειρίζεται με μαεστρία ζητήματα που μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα, όπως είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες εργαζομένων όπως οι ένστολοι. Από την επιτυχία στο δημοσιονομικό μέτωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της υλοποίησης των σχεδιασμών του κυβερνητικού επιτελείου για μείωση της φορολογίας.

Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι τα δυο μεγάλα ζητούμενα για την τρόικα και θα καθορίσουν τη στάση της τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Τον βαθμό σημαντικότητας των μεταρρυθμίσεων ανέδειξε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με τις επιστολές που απέστειλε σε όλους τους ομολόγους που εμπλέκονται σε μνημονιακές δεσμεύσεις.

Η ουσιαστική επιτυχία της εφαρμογής του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα πρέπει να πιστοποιηθεί από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Μια έγκριση της συμφωνίας που θα έχει πριν επιτευχθεί με την τρόικα θα αποτελέσει την επιτυχή τελευταία στροφή πριν από την τελική ευθεία για το μεγάλο ζητούμενο. Τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σε αυτήν την πορεία αναμένεται να υπάρξουν και αγκάθια. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών είναι να μην υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις που φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τον παραπάνω σχεδιασμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πολιτική αστάθεια είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο οίκος Black Rock θεωρεί την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη επικινδυνότητα για χρεοκοπία (ακόμη και σε σχέση με την Αργεντινή).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα