Λεφτά υπάρχουν μόνο για… μεταγραφές

Μνημόνια. Ανεργία. Υψηλή φορολόγηση. Κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ανέχεια. Φτώχεια. Διεύρυνση των ανισοτήτων. Κοινωνική αναταραχή. Ένα ολόκληρο σύστημα υπό κρίση, όντας στα όριά του, να δίνει μάχη επιβίωσης και να αντιπαλεύει με τα συμφέροντα λαών που γονατίζουν μπροστά στη νέα ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία περιδίνηση μεταξύ αξιών, δικαιωμάτων των λαών και της διατήρησης προνομίων της οικονομικής ελίτ, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δείχνει να καταρρέει, με ευθύνη ακριβώς εκείνων που προκάλεσαν τον «Αρμαγεδδώνα» του ευρωπαϊκού ονείρου και σήμερα καλούνται να παίξουν τον ρόλο του… σωτήρα!

Όλα τα παραπάνω ακυρώνονται πανηγυρικά στα… γήπεδα! Το άθλημα, το οποίο απηχεί στο συντριπτικό ποσοστό του πλανήτη, το επονομαζόμενο και «όπιο του λαού», η πιο όμορφη και παράλληλα πιο εκρηκτική διαφυγή από τον αγώνα της καθημερινότητας, έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο «αλισβερίσι» μεταξύ παραγόντων και εταιρικών κολοσσών, εκλαμβάνοντας, πλέον, γιγαντιαίες διαστάσεις. Σε σημείο, που να έρχεται σε απόλυτη αντιδιαστολή με τις συνθήκες διαβίωσης του κοινού, στο οποίο απευθύνεται.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην Ευρώπη των άστεγων, των άνεργων και της τάξης των νεόπτωχων, η οποία πήρε τη θέση της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», έχουν αλλάξει χέρια ή πρόκειται να αλλάξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για μεταγραφές ποδοσφαιριστών στα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα! Μόνο στην Αγγλία έχουν δοθεί 317 εκατομμύρια για την απόκτηση παικτών! Και αναφερόμαστε μόνο στις «χοντρές» κινήσεις και μάλιστα αυτές που έχουν ανακοινωθεί επίσημα. Εάν μετρήσουμε και εκείνες που αφορούν μικρότερα ποσά, δηλαδή μέχρι 10 εκατομμύρια η κάθε μία, αλλά και εκείνες που πρόκειται να γίνουν στον ενάμιση μήνα που απομένει για την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου, αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της βιομηχανίας που έχει στηθεί γύρω από ένα άθλημα, το οποίο, κατά βάση, παρακολουθεί ο εργαζόμενος των 500 ευρώ τον μήνα ή ο άνεργος που ξοδεύει τη ζωή του αναζητώντας μία –οποιαδήποτε– θέση εργασίας, προκειμένου να επιβιώσει.

Όλα αυτά και όσα –με περισσότερες λεπτομέρειες– θα διαβάσετε στις επόμενες αράδες του ρεπορτάζ, έχουν συμβεί ή συμβαίνουν, μόλις το πρώτο 15νθήμερο της επίσημης καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου. Η οποία, για να είμαστε δίκαιοι, περιστοιχίστηκε από ένα καταπληκτικό Μουντιάλ στη Βραζιλία και προσφέρει πραγματικά τροφή για συζήτηση, εντυπωσιασμό, όνειρα και προσδοκίες. Έναν κόσμο «παραμυθένιο», μία διαφυγή στην εικονική πραγματικότητα όπου τα πάντα δείχνουν να βαίνουν καλώς στην ευρωπαϊκή ήπειρο!

Στα… 400 εκατομμύρια η PremierLeague!
Ξεκινάμε με τον πρωταθλητή των… πρωταθλητών σε επενδύσεις, μεταγραφές και ποσά που διακινούνται σχεδόν κάθε καλοκαίρι. Την Αγγλία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει κινήσεις που αγγίζουν τα 317 εκατομμύρια οι μεγάλες, συν τις υπόλοιπες, προσεγγίζουμε τα 400 εκατομμύρια ευρώ, μόλις στο ένα τέταρτο της διαδρομής που έχουμε να διανύσουμε στη «λεωφόρο» της μεταγραφικής περιόδου. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η μεταγραφή του Χιλιανού ΑλέξιςΣάντσες, τον οποίο αγόρασε η Άρσεναλ από την Μπαρτσελόνα, καταβάλλοντας 44 εκατομμύρια ευρώ! Πολύ κοντά, στα 40 εκατομμύρια, βρίσκεται η μεταγραφή του Ντιέγκο Κόστα από την Ατλέτικο Μαδρίτης, στην Τσέλσι. Την 3η θέση στη σχετική λίστα μοιράζονται ο Σεσκ Φάμπρεγκας και ο ΕντένΕρέρα, με 36 εκατομμύρια έκαστος. Ο πρώτος μετακινήθηκε από την Μπαρτσελόνα στην Τσέλσι και ο δεύτερος από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ακολουθεί ο πίνακας με τις «χοντρές» μεταγραφές που έχουν ανακοινωθεί επισήμως στην Αγγλία:

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΠΡΩΗΝ ΟΜΑΔΑ

ΝΥΝ ΟΜΑΔΑ

ΠΟΣΟ

Αλέξις Σάντσες

Μπαρτσελόνα

Άρσεναλ

44 εκατ.

Ντιέγκο Κόστα

Ατλέτικο Μαδ.

Τσέλσι

40 εκατ.

Σεσκ Φάμπρεγκας

Μπαρτσελόνα

Τσέλσι

36 εκατ.

Εντέν Ερέρα

Μπιλμπάο

Μάντσεστερ Γιουν.

36 εκατ.

Λουκ Σο

Σαουθάμπτον

Μάντσεστερ Γιουν.

34 εκατ.

Άνταμ Λαλάνα

Σαουθάμπτον

Λίβερπουλ

25 εκατ.

Φελίπε Λουίς

Ατλέτικο Μαδ.

Τσέλσι

20 εκατ.

Ρεμί Καμπελά

Μονπελιέ

Νιουκάστλ

19 εκατ.

Φερνάντο

Πόρτο

Μάντσεστερ Σίτι

15 εκατ.

Ντούσαν Τάντιτς

Τβέντε

Σαουθάμπτον

14 εκατ.

Εμρέ Τσαν

Λεβερκούζεν

Λίβερπουλ

12 εκατ.

Ο Σουάρεςτίναξε την… μπάνκα στην Ισπανία!
Στην Ισπανία δεν έχουν πάρει… πολύ μπροστά οι ομάδες, με εξαίρεση την Μπαρτσελόνα, η οποία μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τέσσερις μεταγραφές «μαμούθ», η ακριβότερη από τις οποίες πλησίασε το ψυχολογικό όριο των… 100 εκατομμυρίων ευρώ! Αναφερόμαστε στην πολύκροτη υπόθεση του Ουρουγουανού, ΛουίςΣουάρες, η μετακίνηση του οποίου κόστισε το εξωφρενικό ποσό των 95 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έβαλε στο ταμείο της η Λίβερπουλ. Σημειωτέον, ο ΛουίςΣουάρες είναι αποκλεισμένος από κάθε αθλητική διοργάνωση, εκδήλωση, προπόνηση ή οτιδήποτε, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη! Από εκεί και πέρα, οι επίσημες μεταγραφές των ισπανικών συλλόγων, οι οποίες ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια, είναι ακόμη λίγες, αλλά έχουν ήδη φτάσει στα 170 εκατομμύρια. Μετά τον Σουάρες, υπάρχει η μεταγραφή του Μάριο Μάντζουκιτς, για τον οποίο η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέβαλλε το ποσό των 22 εκατομμυρίων στην Μπάγερν Μονάχου, ελπίζοντας να καλύψει το κενό του Ντιέγκο Κόστα! Στα 19 εκατομμύρια έφτασε η μετακίνηση του Ιβάν Ράκιτιτς από τη Σεβίλλη, στην Μπαρτσελόνα. Το ποσό των 12 εκατομμυρίων καταβλήθηκε επίσης από την ομάδα της Καταλονίας, για την απόκτηση του τερματοφύλακα ΜαρκΆντρεΤερ Στέγκεν, από την Γκλάντμπαχ. Επίσης 12 εκατομμύρια πλήρωσε η Μπαρτσελόνα, για να εντάξει στο δυναμικό της τον ΚλαούντιοΛόπες, τον οποίο αγόρασε από την ΡεάλΣοσιεδάδ. Τέλος, στα 10 εκατομμύρια πήγε η μετακίνηση του ΓκιγιέρμοΣικέιρα από τη Γρανάδα, στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Όπως θα διαπιστώσετε, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει… ξεκινήσει ακόμη τις ενέργειές της, με εξαίρεση τη μεταγραφή του Τόνι Κρόος, τον οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη, καταβάλλοντας το ποσό των 25 εκατομμυρίων στην Μπάγερν Μονάχου. Η ομάδα της Μαδρίτης αναμένεται να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές κινήσεις, ανάλογες με εκείνες της ανταγωνίστριας Μπαρτσελόνα.

Στάση… αναμονής σε Ιταλία, Γερμανία
Στην Ιταλία και στη Γερμανία η κίνηση μοιάζει, προς το παρόν, υποτονική. Οι ιταλικές ομάδες φαίνεται όντως να έχουν επηρεαστεί από την ύφεση και την κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ωστόσο, παραδοσιακά οι ιταλικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τις κινήσεις τους μετά το πρώτο 20ήμερο της μεταγραφικής περιόδου. Η μοναδική κίνηση που έχει γίνει μέχρι τώρα, πάντα άνω των 10 εκατομμυρίων, αφορά την απόκτηση του Χουάν ΜανουέλΙτούρμπε από την Βερόνα. Ακόμη και αυτό όμως, εντάσσεται στο πλαίσιο της… επένδυσης, καθώς η ιταλική ομάδα πλήρωσε τη ρήτρα των 15 εκατομμυρίων στην Πόρτο, για τον… μεταπουλήσει σε μεγαλύτερες ιταλικές ομάδες, που ενδιαφέρονται για την περίπτωσή του, όπως λόγου χάρη η Ρόμα, στην οποία φαίνεται να καταλήγει αντί 30 εκατ. ευρώ.

Η Γερμανία είναι… διαφορετική περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τις υπόλοιπες, από την κρίση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η κουλτούρα των Γερμανών εμπεριέχει στοιχεία… ύφεσης σε μόνιμη βάση! Οι Γερμανοί ακολουθούν κατά γράμμα τον κανόνα που επιχειρούν να επιβάλλουν και στους υπόλοιπους λαούς με το… έτσι θέλω! Ποιος είναι αυτός; Πρώτα εισπράττουν από τους παίκτες που πουλάνε και μετά διαχειρίζονται το χρήμα, καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Με άλλα λόγια, οι γερμανικές ομάδες, ακόμη και η Μπάγερν Μονάχου, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της… πώλησης όσων παικτών δεν έχουν ανάγκη ή όσων τους ζητάνε και πληρώνονται αδρά για να τους δώσουν. Περιορισμένη κίνηση μέχρι στιγμής, με την Μπορούσια Ντόρτμουντ να έχει δαπανήσει 19 εκατομμύρια για την απόκτηση του Τσίρο Ιμόμπιλε από την Τορίνο και την Μπάγερ Λεβερκούζεν να έχει πληρώσει 14 εκατομμύρια για να εντάξει στο δυναμικό της τον ΧακάνΚαλχάνογλου από το Αμβούργο. Τέλος, η Μπάγερν Μονάχου έδωσε 10 εκατομμύρια για να πάρει τον Χουάν Μπερνάτ από τη Βαλένθια.

Η Γαλλία πιο… δραστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το γαλλικό είναι εκείνο που παρουσιάζει δράση, κυρίως με τις «ζάμπλουτες» Παρί Σεν Ζερμέν και Μονακό. Η ομάδα του Παρισιού έχει εντυπωσιάσει με την απόκτηση του ΝταβίντΛουίζ, από την Τσέλσι, έναντι 49 εκατομμυρίων ευρώ! Ωστόσο την… πάτησε, διότι κατάφερε να εξαντλήσει όλο το ποσό που της επιτρεπόταν για μεταγραφές, μετά τις κυρώσεις από την παραβίαση του FinancialFairPlay. Η ρωσική Ζενίτ έχει μπει… σφήνα στους μεγάλους, δίνοντας 15 εκατομμύρια για την απόκτηση του ΕζεκιέλΓκαράι από την Μπενφίκα, ενώ η Μονακό πλήρωσε 13 εκατομμύρια στην Τουλούζ, για να αγοράσει τον ΑϊμένΑμπντενούρ. Τέλος, η Πόρτο επένδυσε 11 εκατομμύρια για την απόκτηση του ΑντριάνΛόπες, από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Συζητήσεις… μισού και πλέον δισ.!
Όσα διαβάσατε παραπάνω είναι μόνο ο… πρόλογος όσων ενδέχεται να ακολουθήσουν. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξελίσσονται συζητήσεις για μεταγραφές που υπερβαίνουν το μισό δισ. Περιπτώσεις που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα, ίσως και να έχουν ήδη κλείσει, και οι οποίες αφορούν αρκετές δεκάδες εκατομμύριων η κάθε μία ξεχωριστά! Συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά σενάρια και σας τα προσφέρουμε σε μορφή πίνακα, για να πάρετε μία ιδέα για τον χορό των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί στους ποδοσφαιρικούς αγωνιστικούς χώρους…

ΠΑΙΚΤΗΣ

ΝΥΝ ΟΜΑΔΑ

ΠΙΘΑΝΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΟΣΟ

Πολ Πογκμπά

Γιουβέντους

Ρεάλ Μαδρίτης

80 εκατ.

Χάμες Ροντρίγκεζ

Μονακό

Ρεάλ Μαδρίτης

75 εκατ.

Έντινσον Καβάνι

ΠΣΖ

Μάντσεστερ Γιουν.

70 εκατ.

Ρανταμέλ Φαλκάο

Μονακό

Ρεάλ Μαδρίτης

60 εκατ.

Άνχελ Ντι Μαρία

Ρεάλ Μαδρίτης

ΠΣΖ, Μάντσεστερ Γιουν.

60 εκατ.

Μάριο Μπαλοτέλι

Μίλαν

Λίβερπουλ

60 εκατ.

Σάμι Κεντίρα

Ρεάλ Μαδρίτης

Άρσεναλ

40 εκατ.

Χουάν Κουαδράδο

Φιορεντίνα

Μάντσεστερ Γιουν.

40 εκατ.

Ελιακίμ Μανγκαλά

Πόρτο

Μάντσεστερ Σίτι

30 εκατ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα