Κατασκηνώνουν στις όχθες του… Ποταμιού

Ο διάλογος για την Κεντροαριστερά ξεκίνησε υποστηρίζουν στα τηλεοπτικά πλατό και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όμως η πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο απλός πολίτης είναι διαφορετική.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Το ΠΑΣΟΚ αγωνιά να διατηρηθεί ζωντανό, καθώς τα εσωκομματικά ζητήματα μάλλον του δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στα όρια της οριστικής διάσπασης, καθώς το γυαλί των προεδρικών με τους μεταρρυθμιστές έχει ραγίσει. Έτσι, στον περιβόητο διάλογο για την Κεντροαριστερά μένει μόνο το ελκυστικό ποσοστό του 6,6% που έλαβε το Ποτάμι, το οποίο μετά τους αφορισμούς που εισέπραξε όταν εμφανίστηκε (βλ. «κόμμα-εκπομπή» ή «κόμμα χωρίς πολιτική ταυτότητα»), ξαφνικά έγινε η πολύφερνη νύφη του πολιτικού συστήματος, ειδικότερα όσων κινούνται στην Κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο διάλογος, λοιπόν, για την Κεντροαριστερά έχει εξελιχθεί σε ένα ατελείωτο φλερτ με το Ποτάμι, ή σε μία προσπάθεια να βρουν σπίτι οι άστεγοι της Κεντροαριστεράς. Ήδη οι Πέτρος Τατσόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου και Βασίλης Οικονόμου περιμένουν το κάλεσμα του φίλου τους, Σταύρου Θεοδωράκη. Ήδη ο Γεράσιμος Γεωργάτος αφού παραιτήθηκε από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε μέσω ραδιοφώνου την πρόθεσή του να προσχωρήσει στο Ποτάμι.

Κι ενώ το Ποτάμι έχει μπει με φόρα στο μεταγραφικό παζάρι, ο Στ. Θεοδωράκης δέχθηκε επίθεση φιλίας στο ιδρυτικό συνέδριο από όλους όσοι νωρίτερα τον κατηγορούσαν. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, απηύθυνε πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ και στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όμως και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που προεκλογικά μίλαγαν για θολωμένα νερά, έριξαν τα δίχτυα τους. Το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε θετικά στη συνεργασία των ευρωβουλευτών του Ποταμιού με την ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του «φωτογράφισε» το Ποτάμι ως έναν εν δυνάμει κυβερνητικό συνομιλητή τής Ν.Δ.

Ο απρόβλεπτος παράγοντας

Η απάντηση Θεοδωράκη στην επιστολή Κουβέλη επί της ουσίας δείχνει ποιος είναι ο στόχος του Ποταμιού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα βέλη που εξαπέλυσε κατά του παλαιού πολιτικού συστήματος αφήνοντας αιχμές και κατά του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. και κατά του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, δείχνει πως το Ποτάμι έχει αποφασίσει τη μοναχική πορεία του. Ήδη στη Σεβαστουπόλεως βλέπουν ότι ένα μεγάλο τμήμα της ΔΗΜΑΡ, μετά τις ευρωεκλογές μετακομίζει στο κόμμα τους, καθώς και αρκετά μεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στο σχέδιο του επικεφαλής του Ποταμιού δεν περιλαμβάνεται ο διάλογος με Κουβέλη και Βενιζέλο, αφού οι επιτελείς του Ποταμιού εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα ακύρωνε τα χαρακτηριστικά της πολιτικής κίνησης του Στ. Θεοδωράκη, που είναι τα νέα πρόσωπα και οι διαχωριστικές γραμμές με το πολιτικό κατεστημένο.

Αυτές τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα δύο μεγάλα κόμματα, οι οποίοι προσβλέπουν ότι το Ποτάμι μπορεί να εξελιχθεί σε κυβερνητικό εταίρο μετά τις εθνικές εκλογές.

Ειδικά εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως το εγχείρημα του Θεοδωράκη μπορεί να πιάσει διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, καθώς καταφέρνει τουλάχιστον προς ώρας να έχει οφέλη τόσο από τα Αριστερά, όσο και από χώρους πλησίον της Ν.Δ., όπως οι φιλελεύθεροι.

Η μεγάλη όμως βοήθεια για το Ποτάμι, όπως λένε οι αναλυτές, είναι η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι βρίσκεται κοντά στις απόψεις του Στ. Θεοδωράκη και του Ποταμιού. Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι εντός του Ποταμιού που ζητούν από τον Στ. Θεοδωράκη να κινηθεί και να πείσει τον Γ. Μπουτάρη, ώστε να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Κάτι που δεν το αποκλείει ο Στ. Θεοδωράκης. Όμως ανάλογη κίνηση είναι πιθανό να γίνει και προς τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Εάν ο Στ. Θεοδωράκης καταφέρει και πείσει τους δύο δημάρχους, τότε όπως εκτιμούν μπαίνει επί της ουσίας ταφόπλακα στον περιβόητο διάλογο για την Κεντροαριστερά. Σε κάθε περίπτωση ο Στ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι επιλέγει την αυτόνομη πορεία ενόψει των εκλογών, αφού μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς εκτιμά ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση την οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει στον δρόμο για τις κάλπες.

Ο Οικονόμου

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς θέλει να παίξει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, όπου κατάφερε να διοργανώσει μία επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σπύρος Λυκούδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Πέτρος Δούκας, που ήταν και οι βασικοί ομιλητές.

Ο Β. Οικονόμου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Σπ. Λυκούδη, αλλά και τον Γρ. Ψαριανό, καθώς και τη Ν. Φούντα, με τους οποίους συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Τόσο ο Β. Οικονόμου όσο και ο Γρ. Ψαριανός έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και με το Ποτάμι. Εξάλλου, ο Σπ. Λυκούδης, που έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, έχει αποσαφηνίσει μέσω ανακοινώσεων της μεταρρυθμιστικής τάσης της ΔΗΜΑΡ της οποίας ηγείται, ότι θα ψηφίσει συγκεκριμένα νομοσχέδια στη Βουλή διαχωρίζοντας και επίσημα τη θέση του από την ηγεσία του κόμματος.

 

Η εξόρμηση στις παραλίες

Στο μεταξύ το Ποτάμι για σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή ετοιμάζει εξόρμηση στις παραλίες της ανατολικής Αττικής με στόχο να ενημερώσει τους λουόμενους για τις θέσεις του κόμματος στο ζήτημα της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για τον αιγιαλό.

Συγκεκριμένα οι ως επί των πλείστων νεαροί και νεαρές εθελοντές και εθελόντριες του κόμματος με μηχανάκια –όπως και ο Στ. Θεοδωράκης ο οποίος με τη μηχανή του θα εποπτεύει το όλο εγχείρημα– και με αμφίεση παραλίας, θα μοιράζουν τα φυλλάδια με τις θέσεις του «Ποταμιού» για το επίμαχο θέμα. Μάλιστα τα φυλλάδια θα είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε μετά την ανάγνωσή τους να γίνονται τασάκια ώστε οι λουόμενοι να μην αφήσουν στις παραλίες τα αποτσίγαρά τους.

Η πρωτοβουλία του Ποταμιού έρχεται και ως απάντηση, όπως επισημαίνουν στελέχη του νεοσύστατου κόμματος, στις διαρροές των προηγούμενων ημερών από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στήσει «παγίδα» στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό για να καταδείξει ότι δεν έχει θέσεις για καίρια ζητήματα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα