Προς επανεξέταση η υπόθεση των «υπερκοριών» της ΕΥΠ

Σε νέα δίκη οδηγούνται –όπως όλα δείχνουν– οι εκπρόσωποι της ανώνυμης εταιρείας «Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.», η οποία είχε αναλάβει να προμηθεύσει το 2007 Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τους δύο «υπερκοριούς».

Πρόκειται για το σύστημα «νόμιμης επισύνδεσης», που έχει καταγράψει συνομιλίες προσώπων τα οποία τελικώς κατηγορήθηκαν και προφυλακίστηκαν από τις δικαστικές αρχές για σοβαρά κακουργήματα, από τους «στημένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι και την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με την οποία είχαν απαλλαγεί για κάποιες από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι δυο εκπρόσωποι της εταιρείας.

Και οι δυο κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για εξαπάτηση των επιτροπών αξιολόγησης της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (κατά τη προμήθεια των «υπερκοριών»), υπερκοστολογώντας τα συστήματα με τη χρήση εικονικών τιμολογίων. Το δικαστήριο, ωστόσο, με την ίδια απόφασή του καταδίκασε τους κατηγορουμένους για άλλο σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά σε εικονικά τιμολόγια. Η καταδικαστική απόφαση ελήφθη με αναστολή με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να είναι ελεύθεροι.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (1975/2013), «οι κατηγορούμενοι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της “Βαμβούκης Γκρουπ” προέβησαν με δόλο σε παράσταση ψευδών γεγονότων και αθέμιτα απέκρυψαν αληθινά γεγονότα με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το ελληνικό δημόσιο και αντίστοιχα να ωφεληθούν με ποσό τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ».

Κατά τους δικαστές, «οι κατηγορούμενοι έχοντας κοινό δόλο για την αποκόμιση παράνομου και πολύ μεγάλου οφέλους με αντίστοιχη βλάβη του ελληνικού Δημοσίου, κατ’ αρχήν στις 9.1.2007 υπέβαλαν προσφορά της “Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.” για το σύστημα της ΕΥΠ με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία τού ως άνω συστήματος ύψους 3.931.080 ευρώ, την υλοποίηση της οποίας πρότεινε η αρμόδια επιτροπή, πεισθείσα από τις ψευδείς αυτές διαβεβαιώσεις».

Επιπλέον, στο παραπεμπτικό βούλευμα αναφέρεται: «Η απατηλή συμπεριφορά των κατηγορουμένων συνεχίστηκε στις 11.1.2007, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Διοικητή της ΕΥΠ με την οποία εγκρίθηκε η προμήθεια του συστήματος αυτού (σ.σ. νόμιμης επισύνδεσης όπως αποκαλούνται οι “κοριοί”) στο ποσό των 3.931.080 ευρώ, στις 26.2.2007 ημερομηνία υπογραφής της πρώτης σύμβασης (706/2007) στο ίδιο ποσό.

Την απατηλή συμπεριφορά επανέλαβαν και στις 9.9.2008 κατά την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης (17/2008) με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία του δεύτερου συστήματος ύψους 4.104.899,80 ευρώ. Τέλος εξέδωσαν τα με αριθμούς 8/27.7.2007 και 18/11.12.2008 τιμολόγια της “Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.” με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία τού ως άνω συστήματος ποσού 3.931.080 ευρώ για το σύστημα της ΕΥΠ και των 4.104.899,80 για το σύστημα της ΔΑΕΕΒ και έτσι έπεισαν τους αρμόδιους υπαλλήλους καθεμίας εκ των άνω υπηρεσιών του Δημοσίου να εκδώσουν επιταγές σε διαταγή της “Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε.” 8.075.979,80 ευρώ σε ολοσχερή εξόφληση των παραπάνω ψευδών – αναληθών τιμολογίων της εταιρείας τους».

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν «ότι η αληθινή αξία των συστημάτων αυτών ανέρχονταν μόλις στο ποσό των 1.450.000 ευρώ για το σύστημα που προμήθευσαν την ΕΥΠ και μόλις στο ποσό των 1.376.500 ευρώ για το σύστημα το οποίο προμήθευσαν την ΔΑΕΕΒ».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκ των κατηγορουμένων Χρ. Βαμβούκης, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, παρέμεινε προφυλακισμένος επί μήνες αναμένοντας τη δίκη του, μετά την ολοκλήρωση της οποίας οι δικαστές τού επέβαλαν ποινή φυλάκισης με αναστολή.

 

Μπορούν να παρακολουθούν ταυτόχρονα 1.500 τηλεφωνικούς σταθμούς και γραμμές internet

 

Η προμήθεια των υπερκοριών της ΕΥΠ και της ΔΑΕΕΒ είχε γίνει όταν υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν ο Βύρων Πολύδωρας και διοικητής της ΕΥΠ ο μετέπειτα βουλευτής Γιάννης Κοραντής. Οι υπερκοριοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ταυτόχρονα 1.500 τηλεφωνικούς σταθμούς και γραμμές internet, να κάνουν ταυτόχρονες παρακολουθήσεις όχι μόνο σταθερών ή κινητών τηλεφώνων, αλλά και e-mail, SΜS, fax, ακόμη και συνομιλιών σε ανοιχτούς χώρους. Είναι εγκατεστημένοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Κάθε «κοριός» αποτελείται από 55 συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών που συμπληρώνονται με ειδικά προγράμματα λογισμικού, ειδικά φορητά βαλιτσάκια παρακολούθησης κ.ά.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα