ΣτΕ: Παράνομες οι αποφάσεις χωρίς την παρουσία των πρυτάνεων σε ΑΕΙ

Υποχρεωτική είναι η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση οι αποφάσεις που λαμβάνονται καθίσταται μη νόμιμες.

Αυτό αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του οι οποίες όμως δεν είναι οριστικές καθώς για λόγους σπουδαιότητας παρέπεμψε τις δύο υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε για νέα κρίση στην επταμελή σύνθεση και θα συζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει:

  • Ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση του συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και παραλείφθηκε ο ίδιος να επιλεγεί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην σχετική απόφασή τους ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ (νόμος 4009/2011) αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος.

Με άλλα λόγια, η διάταξη αυτή προβλέπει ότι ο πρύτανης πρέπει να καλείται στις συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που «λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής νέου πρύτανη».

Έτσι οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, είναι μη νόμιμη και θα έπρεπε να ακυρωθεί.

  • Ο εν ενεργεία πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Μεσσήνης ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία αποφασίστηκε να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη γιατί ο ίδιος  συνταξιοδοτείται στις 31.8.2014 λόγω ορίου ηλικίας.

Το Γ΄ Τμήμα και πάλι του ΣτΕ με απόφασή του αναφέρει ότι από το  νόμο συνάγεται ότι ο νομοθέτης «δεν θέλησε η κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμο όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται, βεβαίως την απώλεια της καθηγητικής ιδιότητας του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του, αλλά αντίθετα, να συνεχίζει και να  ολοκληρώνει στην περίπτωση αυτή της θητεία του, περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικώς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα