«Δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις»

Τη δική του άποψη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε το μέλος του Συμβουλίου των «Σοφών» της Γερμανίας για την οικονομία, Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στo naftemporiki.gr.

Επισκεπτόμενος την Αθήνα, ο κ. Μπόφινγκερ μετέδωσε μία νότα αισιοδοξίας για όσους αξιώνουν μία πιο «αναπτυξιακή» στρατηγική στις οικονομίες των αδύναμων κρίκων του ευρωπαϊκού Νότου, βασιζόμενος σε δύο παραμέτρους: πρώτον, στην πίεση την οποία κατά τη γνώμη του ασκούν οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της γερμανικής κυβέρνησης προς αυτήν την κατεύθυνση και δεύτερον, στην πεποίθηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ «έχει δείξει ότι δεν πάσχει από ιδεοληψίες» (φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ίδια «άλλαξε άποψη μέσα σε μία νύχτα» ως προς τη στρατηγική στην πυρηνική ενέργεια), αλλά αντιθέτως είναι «πολύ έξυπνη» πολιτικός.

Όσον αφορά τις πηγές εσόδων για να υλοποιηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, απάντησε ότι -εκτός από τα προγράμματα της Ε.Ε.- τα χαμηλά επιτόκια της περιόδου διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντλήσουν χρήματα, «αρκεί βέβαια αυτά να επενδύονται σωστά».

Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας δεν προσπερνά την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, αντιτάσσει παράλληλα προγράμματα ανάκαμψης έναντι παράλληλων προγραμμάτων διάσωσης.

Ο καθηγητής Μπόφινγκερ, κάτοχος της  έδρας Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών του Πανεπιστήμιου του Würzburg, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, είναι από τις λίγες ακαδημαϊκές «φωνές» με απήχηση στο Βερολίνο που τάσσονται υπέρ μιας καίριας αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα