Έρευνα λέει ότι εταιρίες ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν!

Πτυχιούχοι με μάστερ και μεταπτυχιακά αναγκάζονται να εργάζονται σε οποιοδήποτε πόστο, του σερβιτόρου, του κλητήρα, του πωλητή ή να αποδημούν από την πατρίδα τους ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον στην ξενιτιά, ενώ υπάρχουν δέκα επαγγέλματα με κενές θέσεις στην αγορά εργασίας;

Η εταιρία «Manpower» ανέλαβε να διεξάγει και να παρουσιάσει μια έρευνα «έλλειψης ταλέντου» όπως την αποκαλούν που αποκαλύπτει τα δέκα επαγγέλματα στα οποία οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο προσωπικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω έρευνα στην πρώτη θέση βρίσκεται ο «επαγγελματίας πωλητής». Μήπως αναφέρεται σε μη αξιόπιστους εργοδότες όπως αυτούς που συναντούν οι άνεργοι σε αγγελίες και πολύ συχνά έρχεται στο φως ότι πρόκειται για εταιρίες – φαντάσματα που ζητούν – συνήθως – φοιτητές για να καλύψουν θέσεις εργασίας με συνθήκες Αφρικής. Χωρίς ασφάλεια και ένσημα και ό,τι πουλήσεις στο τηλέφωνο. Μάλλον, έτσι δικαιολογείται το παράλογο ποσοστό του 42% των εργοδοτών που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κάλυψη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία της έρευνας

«Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 37.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε σε αυτή για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (81%), στο Περού (67%), στην Ινδία (64%), στην Αργεντινή (63%) και στη Βραζιλία (63%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ιρλανδούς (2%), τους Ισπανούς (3%) και τους Ολλανδούς (5%) εργοδότες. Στις δύο πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν παραμένουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι Εξειδικευμένοι Τεχνίτες και οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί.

Δύο στους τρεις (66%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Μα καλά, αυτοί που διεξάγουν τέτοιους είδους έρευνες ζουν σε άλλο πλανήτη; Εν πάση περιπτώσει τέτοια «ανέκδοτα» δεν χωρούν στην ελληνική πραγματικότητα με τους χιλιάδες άνεργους με πτυχία ελληνικών, αγγλικών, γαλλικών και κινέζικων που παρακαλούν για μια θέση αποθηκάριου σε σούπερ μάρκετ και αν δεν έχουν… «δόντι» δεν βρίσκουν ούτε ντελίβερι στο φαστφουντάδικο της γειτονιάς.

Δείτε τη λίστα με τα επαγγέλματα που – λένε ότι – ψάχνουν προσωπικό και δεν βρίσκουν κατάλληλο στην Ελλάδα:

  1. Επαγγελματίες πωλητές
  2. Υψηλόβαθμα στελέχη
  3. Εξειδικευμένοι τεχνίτες
  4. Τεχνικοί
  5. Πτυχιούχοι μηχανικοί
  6. προσωπικό για Διοίκηση & Γραμματειακή Υποστήριξη
  7. Προσωπικό για Λογιστήρια / Οικονομικά Τμήματα
  8. Εργάτες
  9. Χειριστές Μηχανημάτων
  10. Διευθυντές Πωλήσεων

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα