Ψάχνουν να ξεχωρίσουν το… κουκούτσι από την Ελιά

Η ώρα του συνεδρίου φαίνεται ότι φτάνει για την Ελιά. Ένα συνέδριο που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αλλά και θα αποσαφηνίσει τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων που σήμερα μετέχουν σε αυτή.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Δεν ήταν αρκετό εν τέλει το 8% της Ελιάς για να θαφτεί το τσεκούρι του πολέμου στη Χαριλάου Τρικούπη. Αντίθετα, παρά το –κατά τις δηλώσεις μερίδας στελεχών– καλό αποτέλεσμα, η επόμενη ημέρα αναμένεται δύσκολη για όλους.

Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει στο συνέδριο του συμμαχικού σχήματος που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει το φθινόπωρο. Μέχρι τότε στο παρασκήνιο οι μηχανισμοί θα δουλεύουν στο φουλ για να δημιουργηθούν οι συνθήκες επικράτησης των μεν ή των δε. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανισμός της από τη Δευτέρα κιόλας έπιασε δουλειά ξεκινώντας τηλεφωνήματα σε στελέχη του κόμματος σε όλη την Ελλάδα για να κλειστούν ραντεβού, αλλά και να δοθεί γραμμή. Η υπουργός επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες και προσπαθεί ήδη να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική που το επίθετό της έχει.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στο συνέδριο θα τεθεί θέμα ηγεσίας είτε πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ είτε για την Ελιά. Και σε αυτή τη μάχη θέλει να είναι παρούσα. Η Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, έδωσε σαφές στίγμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματός της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να σταλούν ερωτηματολόγια σε όλες τις οργανώσεις, ώστε να απαντήσουν όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της παράταξης – εμμέσως και στο θέμα της ηγεσίας. «Φώφη, αυτό που λες δεν μου αρέσει», της απάντησε ξερά ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος όμως πήρε το ξεκάθαρο μήνυμα.

Τίνος είναι το ποσοστό;

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το ποσοστό αφορά το σύνολο της Ελιάς και όχι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν μετρήθηκε στις κάλπες.

Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να γνωρίζει πολύ καλά πως το ποσοστό αυτό δεν του δίνει το πάνω χέρι στη συγκυβέρνηση. Αφενός γιατί ο σχηματισμός έχει χάσει περίπου το 50% των ποσοστών της κάλπης του 2012 και αφετέρου γιατί, όπως ήδη σημειώσαμε, το ποσοστό δεν αφορά το κόμμα του που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, στη Χαριλάου Τρικούπη πήραν ανάσα ζωής για να δρομολογήσουν διαδικασίες.

Άγνωστες όμως παραμένουν και οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί με δήλωσή του να στήριξε το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάλπες αλλά απέφυγε μεθοδικά να αναφερθεί στον σχηματισμό της Ελιάς! Ο πρώην πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα δεχθεί το κόμμα του να γίνει ουραγός ενός νέου κόμματος. Αντίθετα, δεν δίστασε να προτείνει συνεργασία αριστερού χαρακτήρα με τον ΣΥΡΙΖΑ ως διακριτές δυνάμεις με κοινό στόχο.

Η κεντροαριστερά

Το μόνο δεδομένο είναι πως οι διαδικασίες για την συγκρότηση ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πόλου θα προχωρήσουν κανονικά. Εκείνο όμως που δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν αυτό θα γίνει με πρωτεργάτη το ΠΑΣΟΚ ή την Ελιά. Και εδώ τίθεται ζήτημα… brand name! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως πρωταγωνιστής δεν μπορεί να είναι άλλος από το ιστορικό κόμμα.

Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνεκτικός κρίκος, έχει εκπνεύσει η όποια δυναμική του, και ότι για τις ευρύτερες συνεργασίες που χρειάζεται ο κεντροαριστερός χώρος απαιτείται το σχήμα της Ελιάς, που δοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και μπορεί να προσελκύσει νέες δυνάμεις στη συνέχεια – κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε.

Ήδη με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και υπέρ του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί οι «παπανδρεϊκοί», η πλευρά του Κώστα Σκανδαλίδη, ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θάνος Μωραΐτης, η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, αλλά και στελέχη που έχουν αποχωρήσει, όπως η ομάδα του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, υπό την αίρεση να σταματήσει η δεξιόστροφη κίνηση της ηγεσίας του Κινήματος. Υπέρ είναι επίσης η μεγάλη πλειοψηφία του μεσαίου στελεχιακού δυναμικού, της Κεντρικής Επιτροπής και των νομαρχιακών οργανώσεων. Γεγονός μάλιστα που αμφισβητεί την επιτυχία και της Ελιάς, και δικαιώνει εκείνους που υποστηρίζουν πως αν κατέβαιναν ως ΠΑΣΟΚ στις εκλογές πιθανότατα το ποσοστό να ήταν υψηλότερο.

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται «βενιζελικά» στελέχη, όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Φυσικά και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα (ΣΥΜΦΩ.Ν.ΕΛ.) και η κίνηση των 58 (Παντελής Καψής, Νίκος Μπίστης και άλλοι).

Οι δε ευρωεκλογές δεν έδωσαν ξεκάθαρη εικόνα για την εκλογική βάση. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης ανήκει γενικότερα στους πασοκόφρονες, ενώ ο Μανώλης Καψής στην Ελιά. Η υπεροχή του πρώτου (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) είναι μία τάση που όμως δεν αρκεί για να δώσει ξεκάθαρο στίγμα της επιθυμίας της κομματικής βάσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα