Οίκος Fitch: Ευνοϊκή εκτίμηση για τη δυναμική της οικονομίας της χώρας, αλλά και αναφορές σε κινδύνους

Την πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα ως προς την ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τους δείκτες διακυβέρνησης, στα χρόνια που πέρασαν από τη σφοδρή κρίση χρέους, επισημαίνει ο οίκος Fitch στην ειδική έκθεσή του Western Europe Sovereigns – Peer Review 2024

Οι επισημάνσεις του αμερικανικού οίκου για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές , αναφέροντας ομως και κινδύνους που μπορεί να ανατρέψουν η τουλάχιστον να επιβραδύνουν την ανοδική αναπτυξιακή και δημοσιονομική ποτρεία της χώρας
Η έκθεση, που δεν συνιστά αναθεώρηση του αξιόχρεου (η οποία και είναι προγραμματισμένη για τις 22 Νοεμβρίου), υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα βαθμολογείται με ΒΒΒ – με την αξιολόγησή της να αντανακλά τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος, την αξιοπιστία της πολιτικής της και τη στήριξη που λαμβάνει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

«Τα δυνατά σημεία αντιτίθενται στις κληρονομιές της κρίσης, όπως το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, η υψηλή αν και μειωμένη ανεργία, η χαμηλή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και ορισμένες επίμονες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει ο οίκος.

Δημοσιονομική πειθαρχία και χρέος

Οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και το μομέντουμ της ανάπτυξης οδηγούν σε υπεραπόδοση στο δημοσιονομικό πεδίο. Ο Fitch περιμένει οι συνετές αυτές πολιτικές να έχουν συνέχεια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία. Το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης θέλει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μειώνεται κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 από τα επίπεδα του 206% το 2020, δηλαδή στο 156% του ΑΕΠ.
Προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες της Ευρωζώνης, χάρη στον ισχυρό τουρισμό και τις εισροές επενδύσεων. Οι δημόσιες επενδύσεις, που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, προσφέρουν έξτρα στήριγμα, όπως και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας. Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει σε προ κρίσεως επίπεδα έως το 2026.
Οι κίνδυνοι

Παρόλα αυτά ο οίκος κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για ένα σοβαρό εξωτερικό σοκ που θα μπορούσε να επηρεάσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας και να επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.

Δεν αποκλείει δε νέα ανοδική πίεση στο χρέος, εν μέσω ανάγκης για δημοσιονομική χαλάρωση ή παρατεταμένης αδύναμης ανάπτυξης.
Η εικόνα συνολικά στην Ευρώπη

Οι προοπτικές για την αξιολόγηση της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν σταθερές. Εκ των 22 χωρών, που αξιολογούνται τρεις έχουν θετικό outlook (που σημαίνει περιμένουν αναβάθμιση): Κύπρος, Πορτογαλία και Σαν Μαρίνο. Το outlook για Βέλγιο και Φινλανδία παραμένει αρνητικό, ενώ πρόσφατα υποβαθμίστηκε σε αρνητικό και εκείνο για τη Γαλλία εξαιτίας του αυξανόμενου πολιτικού και δημοσιονομικού ρίσκου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα