Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά αυτά θα διαμορφωθούν με αναλογικό τρόπο ώστε ΑΔΜΗΕ, Αιγύπτιος διαχειριστής EETC και Elica Group του ομίλου Κοπελούζου να αποκτήσουν 33% έκαστος. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται στο μετοχικό κεφάλαιο να εισέλθουν και άλλοι επενδυτές καθώς το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 4,2 δισ. και θα αναζητηθούν κεφάλαια που θα μπορέσουν να συνδράμουν χρηματοδοτικά στην υλοποίηση του μεγάλου project.

Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση μελετών του έργου και προχωράει τώρα στην  δεύτερη φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Συνολικά στο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχων συμμετείχαν 24 εταιρείες και έχει γίνει ήδη η προεπιλογή 6. Οι μελέτες αφορούν την ακριβή οριστικοποίηση της όδευσης του καλωδίου και τα σημεία προσαιγειάλωσης με την αξιοποίηση καραβιού για το σκανάρισμα του βυθού αλλά και μελέτες κόστους οφέλους.

Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο  κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος  ωστόσο επειδή κάθε διετία ο κατάλογος αυτός πρέπει να ανανεώνεται, το έργο θα πρέπει να υποβάλλει νέο αίτημα για την δεύτερη λίστα PCI/PMI τον επόμενο μήνα. Στόχος του φορέα υλοποίησης του έργου είναι  η διασύνδεση να ολοκληρωθεί το 2030 και μέσα στην επόμενη τριετία να κατασκευαστεί το 50% του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι για την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ, η ELICA έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι, η οποία πλέον αποκτά μία πολύ ισχυρή βάση στην Ελλάδα καθώς έχει εξαγοράσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την πολύπλευρη συνεργασία που επιδιώκει ο όμιλος Κοπελούζου με την Αίγυπτο με την οποία είχε συνάψει και παλιότερα στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς, επιβεβαιώνει και η χθεσινή ανακοίνωση της συμφωνίας για την δημιουργία κοινοπραξίας με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου EGAS, για την μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου και η προώθησή του προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Αιγύπτου για ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, με αιχμή το LNG, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί και τη στρατηγική της ΕΕ αλλά και της χώρας μας για αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.