ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες για τον νέο αρχηγό – Ανδρουλάκης & Δούκας διεκδικούν την προεδρία

Η στιγμή που θα καθορίσει την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ έφτασε και δύο τελικοί μονομάχοι αναμετρώνται σήμερα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, με τον καθένα να πιστεύει ότι αυτός θα εγγυηθεί ηγετική θέση του κόμματος στην αντιπολίτευση

Οι δύο υποψήφιοι, Δούκας και Ανδρουλάκης έπεισαν σχεδόν το μισό κομματικό ακροατήριο, που πήγε στις κάλπες, στόχος τους να πείσουν και το άλλο μισό, που έδωσε μάλιστα ισχυρά ποσοστά τον τρίτο και τον τέταρτο της πρώτης Κυριακής. Στοίχημα όλων είναι το ποσοστό της συμμετοχής να φτάσει ή τουλάχιστον να πλησιάσει τις 300.000 του πρώτου γύρου.

Η υψηλή συμμετοχή μεγάλος στόχος
Αυτό είναι το μεγάλο και μάλιστα κοινό στοίχημα για τους δύο μονομάχους είναι η συμμετοχή. Όποιος και να εκλεγεί δεν θα ήθελε να δει σημαντικά μειωμένη συμμετοχή αυτή τη δεύτερη Κυριακή, κάτι που θα αποδυναμώσει την εκλογή του. Όσο περισσότερος κόσμος, τόσο ισχυρότερη θεωρείται η πολιτική νομιμοποίηση του προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Με δεδομένη τη συμμετοχή 300.000 την πρώτη Κυριακή και τη συνήθη κάμψη στη συμμετοχή στο δεύτερο γύρο, ένα νούμερο κοντά στις 200.000 θα ήταν ικανοποιητικό για όλους.

Οι δηλώσεις στήριξης και οι σιωπές
Σημαντική για τον Χάρη Δούκα θεωρείται η έμμεση, αλλά απολύτως σαφής στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου, που αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού, σύμφωνα με πληροφορίες είχε επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό.

Από την άλλη κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν κατάφερε να πείσει τους τρεις από τους τέσσερις που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο να κάνει άμεση δήλωση στήριξης, κάτι που λίγο- πολύ αναμενόταν. Μόνο η Νάντια Γιαννακοπούλου, μόλις χθες Σάββατο (12/10), δήλωσε ότι στηρίζει τον Χάρη Δούκα. Αυτή η δήλωση μπορεί να μην αλλάζει τα δεδομένα, λόγω του μικρού ποσοστού που κατέγραψε η υποψήφια του πρώτου γύρου, αλλά σε συμβολικό επίπεδο είναι σημαντική.

Οι δηλώσεις όλων των υπολοίπων κινήθηκαν σε μία κοινή κατεύθυνση και προέτρεπαν αφενός μεν να συμμετέχουν τα μέλη στον δεύτερο γύρο, μιλούσαν με αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, αλλά προτίμησαν την σιωπή σε σχέση με το ποιόν από τους δύο θα προτιμούσαν στη θέση του προέδρου τη Δευτέρα.

Οι μόνες ανοιχτές δηλώσεις στήριξης, ήρθαν από δύο ευρωβουλευτές του κόμματος. Η πρώτη δήλωση στήριξης ήρθε από τον Νίκο Παπανδρέου. «Ανάμεσα στη στασιμότητα και την Αλλαγή, προσωπικά, συνήθως επιλέγω το δεύτερο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι προτιμά τον Χάρη Δούκα καθώς «φαίνεται να έχει αντιληφθεί το μήνυμα της πρώτης κάλπης για άμεση πολιτική δράση και για την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ και της σύνδεσής του με τις παραγωγικές τάξεις, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία».

Τον Νίκο Ανδρουλάκη δήλωσε ότι στηρίζει ο έτερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης καθώς όπως αναφέρει σε ανάρτησή του «Τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ επαναθεμελίωσε τη σχέση του με τους πολίτες. Στις περασμένες ευρωεκλογές είδαμε ξανά το πράσινο στον εκλογικό χάρτη».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα