Ο Κεφαλογιάννης, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ο… Σαίξπηρ

Παρέμβαση του "γαλάζιου" ευρωβουλευτή Μανώλη Κ. Κεφαλογιάννη στην οποία υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να αναλάβει η Κομισιόν περαιτέρω δράση δεδομένου ότι η υπάρχουσα εναέρια δύναμη πυρόσβεσης της Ένωσης δεν επαρκεί

Δεν πάει πολύς καιρός που επισημαίναμε από τις πολιτικές στήλες της «Α» ότι ο… ετήσιος καλοκαιρινός βραχνάς της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας με τις καταστροφικές πυρκαγιές δεν θα λάβει τέλος με την είσοδο του φθινοπώρου κι πως αν δεν βρέξει είναι πιθανόν να δούμε σοβαρά περιστατικά μέχρι και το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου.

Δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μας διέψευσε καθώς μόνο το προηγούμενος Σαββατοκύριακο που είχαμε ήδη μπει στον Οκτώβριο τα… κοντέρ τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «έγραψαν» 19 πύρινα συμβάντα σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα, δίχως σε αυτές να συμπεριλαμβάνεται η πρόσφατη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες καμένα στέμματα δάσους.

Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς ελληνικό αλλά «πληγώνει» και άλλες χώρες, κυρίως της νοτίου Ευρώπης όπως λ.χ. η Πορτογαλία, εξ ου και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο διεξήχθη προ ημερών συζήτηση για τις ακραίες δασικές πυρκαγιές που πλήττουν το νότιο κομμάτι της Γηραιάς Ηπείρου.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης παρενέβη ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να αναλάβει η Κομισιόν περαιτέρω δράση δεδομένου ότι η υπάρχουσα εναέρια δύναμη πυρόσβεσης της Ένωσης δεν επαρκεί.

Θυμίζοντας ότι μόνο το 2023, σε όλη την Ευρώπη καταστράφηκαν από πυρκαγιές 5 εκατομμύρια στρέμματα, ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε ότι ο προγραμματισμένος αριθμός προμήθειας 12 νέων αεροσκαφών δεν δίνει λύση στην παρούσα κρίση και κάλεσε την Κομισιόν να απλοποιήσει τις διαδικασίες, διασφαλίζοντας και την τήρηση της ασφάλειας των πτητικών μέσων αλλά και την διαφάνεια.

Καλά τα λέει ο Ηρακλειώτης, οι… Βρυξελλιώτες θα ακούσουν; Ιδού η απορία, που θα έλεγε κι ο εκτός Ευρωζώνης –Άγγλος, γαρ– Σαίξπηρ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα