Δύο αιώνες πριν ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο στη νεώτερη Ελλάδα και ήταν ΙΔΙΩΤΙΚΟ

Επετειακή εκδήλωση από το Mediterranean College και τις Ανώτερες Σχολές ΑΛΦΑ για την διακοσιοστή επέτειο της ίδρυσης της Ιονίου Ακαδημίας αλλά και για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Λίγα 24ωρα έμειναν μέχρι το απόγευμα της 16ης Οκτωβρίου, όπου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής οι άνθρωποι των εκπαιδευτικών φορέων του Ομίλου ΞΥΝΗ –MEDITERRANEAN COLLEGE και ΣΑΕΚ ΑΛΦΑ– έχουν προετοιμάσει τη διεξαγωγή μίας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας όσο και επίκαιρης εκδήλωσης.

Όπως έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στις σελίδες της «Α» αφορμή τη εν λόγω εκδήλωσης είναι η επέτειος των 200 ετών από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, το οποίο δεν ήταν δημόσιο όπως πιθανόν κάποιοι να νομίσουν, αλλά ιδιωτικό. Ωστόσο τους εκλεκτούς καλεσμένους του πολιτικού και ακαδημαϊκού βίου, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, επιμελητηρίων, φορέων και ιδρυμάτων της χώρας που θα βρεθούν την ερχόμενη Τετάρτη στο ιστορικό μέγαρο της οδού Σταδίου περιμένουν και άλλες εκπλήξεις όπως είναι η παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που τιτλοφορείται «ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Ο 50ετής αγώνας (1974-2024) του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΞΥΝΗ».

Τι αναδεικνύει η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας

Με εφαλτήριο την διακοσιοστή επέτειο της ίδρυσης το 1824 του πρώτου πανεπιστήμιου στην Ελλάδα, το οποίο ήταν ιδιωτικό, η πρωτοβουλία του καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχει στον πυρήνα της την ανάδειξη ενός ιστορικού γεγονότος που με τη σειρά του καταδεικνύει την πρωτοπορία και την αξία της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, όπως ισχύει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη. Επιπρόσθετος στόχος είναι να αναδειχθούν:

## Η ιστορική συνέχεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία σηματοδοτήθηκε με την ίδρυση του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

## Το γεγονός ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, ως διαχρονική ανθρώπινη αξία, μεγαλουργεί και στην εκπαίδευση από την αρχαιότητα, με την Ακαδημία Πλάτωνος, την Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, τη Στοά Ζήνωνος, τον Κήπο Επικούρου κλπ, τα οποία ήταν τα πρώτα –ιδιωτικά– πανεπιστήμια στον κόσμο.

Σοφοκλής Ξυνής: «Η ιδιωτική πρωτοβουλία υπέρτατη και διαχρονική ανθρώπινη αξία»

Τονίζοντας το αναντίρρητο γεγονός ότι η ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε συνεργασία με μια ισχυρή δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούν να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτισμική πρόοδο, ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την αναγκαιότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως διαχρονικής ανθρώπινης αξίας και αφετηρίας εξέλιξης των πάντων -και φυσικά και της Εκπαίδευσης! Τόσο οι φιλοσοφικές σχολές στην αρχαιότητα (Κλασική Εποχή), όσο και τρία πρότυπα πανεπιστήμια της Νεότερης Ιστορίας ήταν όλα ιδιωτικά και λειτουργούσαν ως «φάροι» Παιδείας και Πολιτισμού σε αγαστή συνεργασία με το κράτος (ή την πόλη-κράτος στα αρχαία χρόνια):

>> Ακαδημία Πλάτωνος

>> Περιπατητική Σχολή Αριστοτέλους

>> Στοά Ζήνωνος

>> Κήπος Επίκουρου

>> Ιόνιος Ακαδημία (νυν Ιόνιο Πανεπιστήμιο): Το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελληνιστή Δημήτριο-Frederick North το 1824 (πριν 200 χρόνια)

>> Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών (νυν Πάντειον Πανεπιστήμιο): Το πρώτο μονοθεματικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο ιδρύθηκε από την ιδιωτική εταιρεία «Εκπαιδευτική Αναγέννησις» του Γεωργίου Σ. Φραγκούδη με έτος ίδρυσης το 1924.

>> Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών (νυν Πανεπιστήμιο Πειραιώς): Ιδρύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (Σ.Ε.Β.Β.) το 1938

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

INFO DATA:

Για τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στην εκδήλωση σημειώνεται ότι η προσέλευση θα ξεκινήσει στις 17:30 ( Ώρα έναρξης: 18.00) η είσοδος είναι ελεύθερη κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (210- 9640117 ή 210- 8899600), ενώ όσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν μέσω live streaming θα χρειαστεί να συμπληρώσουν μία φόρμα που είναι διαθέσιμη στον  σύνδεσμο https://bit.ly/3zxERrQ προκειμένου να λάβουν το σχετικό link και τον κωδικό εισόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα