Ανακούφιση για την συμμετοχή που δεν έγινε χιονοστιβάδα

ΜΑΞΙΜΟΥ: Τη γνωστή τακτική της απαξίωσης ακολουθεί το Επιτελικό Κράτος και για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

«Κάθε εσωκομματική, ανοικτή δημοκρατική διαδικασία είναι καλή είδηση και εξέλιξη για τη δημοκρατία μας, ακόμη και αν η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες». παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να σχολιάσει κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πίσω όμως από αυτή τη φράση κρύβεται και η ανησυχία που υπάρχει στο Μαξίμου και για την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το ΠΑΣΟΚ από μεθαύριο Δευτέρα, αλλά και για την συμμετοχή του κόσμου και γι’ αυτό το λόγο ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν έγινε μία… έκρηξη που να τρομάξει τη Νέα Δημοκρατία.

Όμως η ανάγνωση που κάνουν στο Μαξίμου έχει πολλές τρύπες. Ναι μεν στις εσωκομματικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου του 2015 στη Ν.Δ. προσήλθαν 404.058 ψηφοφόροι, όμως στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει περισσότερους από1,5 εκατ. ψήφους. Άρα η δεξαμενή ήταν γεμάτη. Τουναντίον το ΠΑΣΟΚ τώρα σήκωσε από τον καναπέ 303.223 πολίτες από μία δεξαμενή 508.000 ψηφοφόρων του Ιουνίου του 2024, όσους δηλαδή έλαβε κατά τις Ευρωεκλογές.

Επίσης η διαδικασία από το ΠΑΣΟΚ ήταν ζηλευτή, με μία εξαιρετική τηλεμαχία, που κέρδισε τις εντυπώσεις κι άνοιξε νέο δρόμο για το πώς πρέπει να γίνουν και στις επόμενες εθνικές εκλογές η τηλεοπτική μονομαχία των αρχηγών των κομμάτων, ενώ και οι εκλογές διεξήχθησαν δίχως ούτε ένα παρατράγουδο και παρά τις ουρές όλα κύλησαν ομαλά.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 2015 οι υποψήφιοι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να διοργανωθεί μία τηλεμαχία. Επίσης υπήρξε και ένα φιάσκο για τη Ν.Δ., με την αναβολή των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου (όπως ήταν προγραμματισμένες) για τεχνικούς λόγους κι ενώ είχαν αρχίσει να προσέρχονται οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα.

Άρα η προσπάθεια του Μαξίμου και συνολικά της κυβέρνησης να απαξιώσει την επιτυχημένη εκλογική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ με την δικαιολογία ότι δεν έφτασαν τις 400.000, ενώ ξεπεράστηκε κατά 12% το ρεκόρ του 2021 δείχνει και ενόχληση και ανησυχία. Το 2021 στελέχη του Μαξίμου ισχυρίζονταν για τους 272.000 ψηφοφορόυς ότι «η αυξημένη προσέλευση οφείλονταν και στη συναισθηματική φόρτιση από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά». Η αείμνηστη Γεννηματά απεβίωσε στον Ευαγγελισμό στις 25 Οκτωβρίου του 2021 κι ενώ είχε ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία στο ΠΑΣΟΚ.

Οι… εύκολοι αντίπαλοι

Όταν μία ποδοσφαιρική ομάδα χάνει ένα αγώνα, τότε οι φίλαθλοι πάνω στις γκρίνια τους θυμούνται τους παίκτες που έμειναν εκτός ενδεκάδας. Κι όπως λένε «αυτοί που δεν παίζουν είναι οι καλύτεροι σε μία ήττα». Αυτή την τακτική ακολουθούν καις το Επιτελικό κράτος που έχουν αναπτύξει από την Κυριακή το βράδυ μία επιχειρηματολογία ότι «αυτούς που δεν ήθελε για αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία ήταν ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου».

Και ο λόγος ήταν πως οι κ.κ. Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου έχουν μεγάλη διείσδυση στους κεντρώους ψηφοφόρους. Άρα τώρα υπάρχει ανοικτός δρόμος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που λησμόνησαν ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 στους κεντρώους ψηφοφόρους, όπως ανέδειξε το exit poll, δηλαδή το μοναδικό εργαλείο μέσω του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι ψηφοφόροι) το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν οι νικητές στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Επίσης ας μην λησμονούμε ότι ανάλογη τακτική είχε χρησιμοποιήσει το Μαξίμου (υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή) και το Νοέμβριο του 2007, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη.

Οι τότε διαρροές ήταν ότι «η κυβέρνηση θα ανησυχούσε εάν εκλέγονταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος». Και δύο χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2009, το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του (ΠΑΣΟΚ 43,92% και 160 βουλευτές-Ν.Δ. 33,47% και 91 βουλευτές).

Το συμπέρασμα, λοιπόν, από όλη ατή την τακτική της απαξίωσης είναι ότι συνήθως ισχύει η παροιμία πως «όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου στο τέλος πέφτει μέσα».

Απλά αυτή η δήλωση του Παύλου Μαρινάκη, αλλά και οι δηλώσεις κάποιων κυβερνητικών στελεχών έμοιαζε σαν μία κραυγή ανακούφισης. Διότι, όπως λένε «όντως υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, αλλά δεν πήρε την μορφή χιονοστιβάδας». Η ανάγνωση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να αναπτύσσει απειλητική» δυναμική.

Το περίμεναν

Στο Μαξίμου είχαν προεξοφλήσει το προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Η κυβέρνηση δημοσίως, πέραν των δηλώσεων ότι η συμμετοχή ήταν μικρότερη των προσδοκιών, αποφεύγει την οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη της και ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης στο ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο, όμως, οι αναλύσεις γίνονται και μάλιστα εκτενώς.

Στα πρώτα συμπεράσματα των στελεχών του Επιτελικού κράτους στέκονται στον πολυκερματισμό της ψήφου ανάμεσα στους τέσσερις τουλάχιστον υποψηφίους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου. «Οι διαφορές μεταξύ τους είναι σχετικά μικρές που σημαίνει ότι αδιαμφισβήτητος, εν δυνάμει, αρχηγός δεν υπάρχει» εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Στα ενδότερα της Ν.Δ. γνωρίζουν ότι το δίδυμο που θα προτιμούσε να δει η κυβέρνηση στον β΄ γύρο είναι το δίδυμο που τελικά επικράτησε, δηλαδή μία μονομαχία ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου (τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες του) και τον Δήμαρχο της Αθήνας παρότι δεν τον γνωρίζουν δεν τον αντιμετωπίζουν σαν μεγάλη απειλή για την κυβερνητική συσπείρωση. Τουλάχιστον όχι τώρα. Κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν ότι αν κερδίσει τελικά ο Χ. Δούκας μπορεί να μεγαλώσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αλλά κυρίως προς τα αριστερά αφήνοντας το «κέντρο» σχεδόν αλώβητο ως προς τις πιθανές μελλοντικές απώλειες της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα