Θεωρίες συνωμοσίας για τον τυφώνα Μίλτον: «Ήταν σχεδιασμένος, ελέγχουν τον καιρό»

Σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το TikTok, δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό.

Οργιάζουν τις τελευταίες ώρες στα social media οι θεωρίες συνωμοσίας για τον τυφώνα Μίλτον, που σύμφωνα με ορισμένους χρήστες «ήταν σχεδιασμένος» και «ο καιρός στη Φλόριντα χειραγωγείται».

Το BBC δημοσίευσε κάποιες από τα ακραία fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και επεσήμανε ότι παρά τα όσα γράφονται από ορισμένους, δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν και να ελέγχουν τυφώνες.

Σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το TikTok, δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται -χωρίς στοιχεία- ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό έχουν προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Πολλά δημοσιεύτηκαν από λογαριασμούς γνωστούς για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, καθώς και για παραπληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 και τα εμβόλια.

Την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «πέρα από γελοίους» και πρόσθεσε ότι «είναι τόσο ανόητο και πρέπει να σταματήσει».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε στη Ρεπουμπλικανή βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία τις τελευταίες ημέρες ισχυρίστηκε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπορεί να ελέγξει τον καιρό».

«Σκιώδεις δυνάμεις»

Επιπλέον, κάποιες δημοσιεύσεις ισχυρίζονται ότι ο τυφώνας Μίλτον «δημιουργήθηκε σκόπιμα από σκιώδεις δυνάμεις στην καρδιά της πολιτικής των ΗΠΑ».

Οι λογαριασμοί που υιοθετούν αυτόν τον ισχυρισμό δίνουν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς υποτίθεται ότι έγινε.

Ορισμένοι χρήστες ισχυρίζονται ότι ευθύνονται τεχνικές χειραγώγησης καιρού, όπως η σπορά σύννεφων.

Η σπορά των νεφών περιλαμβάνει τον χειρισμό των υπαρχόντων νεφών για να προσπαθήσει να παράγει περισσότερη βροχή, για παράδειγμα σε χώρες με ξηρό κλίμα.

Αλλά το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ είχε ήδη πληγεί από τεράστιες βροχοπτώσεις από τον τυφώνα Έλεν, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε πολλές πολιτείες μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

«Για τη μείωση των επιπτώσεων»

Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν τη «γεωμηχανική», μια ευρεία γκάμα μεθόδων χειρισμού του περιβάλλοντος με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά σύμφωνα με το BBC, δεν υπάρχουν εργαλεία που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν καταιγίδες όπως αυτή.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης της τρέχουσας γνώσης και τεχνολογίας για τη χρήση της γεωμηχανικής για την τροποποίηση των τυφώνων», λέει η Σουζάνα Καμάργκο από το Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC δεν έλειψαν οι αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι οι τυφώνες σαν αυτόν δημιουργούνται για «περίεργους σκοπούς», όπως η προσπάθεια να επηρεαστούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα