Νεκρός εικονολήπτης από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Χαμάς χαρακτήρισε τον θάνατό του «φρικτό έγκλημα» και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «ευθύνεται πλήρως», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες του θανάτου του.

Η Χαμάς κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε στη Λωρίδα της Γάζας έναν εικονολήπτη που εργαζόταν για τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο διαχειρίζεται η ίδια, ενώ αργότερα το Αl Jazeera κατηγόρησε Ισραηλινούς στρατιώτες ότι τραυμάτισαν έναν δημοσιογράφο του στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας.

Ο Μουχάμαντ αλ Τανάνι, εικονολήπτης για το al Aqsa TV, ενταφιάστηκε το απόγευμα χθες παρουσία συναδέλφων του στο νοσοκομείο αλ Άχλι στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Χαμάς χαρακτήρισε τον θάνατό του «φρικτό έγκλημα» και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «ευθύνεται πλήρως», χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες του θανάτου του.

Η οικογένεια του Μουχάμαντ αλ Τανάνι θρηνεί για τον χαμό του

 

Τραυματίας ένας δημοσιογράφος του Al Jazeera

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, μετέδωσε ότι ένας δημοσιογράφος του, ο Φάντι αλ Ουαχάντι, τραυματίστηκε «από ισραηλινά πυρά στο βόρειο τμήμα της Γάζας και έγινε ο δεύτερος δημοσιογράφος του Αl Jazeera που τραυματίζεται σε ισραηλινή επίθεση αυτή την εβδομάδα» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν στο σημείο, ο Ουαχάντι τραυματίστηκε από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, βόρεια της πόλης της Γάζας, την ώρα που κάλυπτε την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Η κατάσταση της υγείας του είναι «κρίσιμη», επεσήμανε το Al Jazeera στον λογαριασμό του στο Χ. Φωτογράφος του AFP είδε τον Ουαχάντι να τραυματίζεται στον λαιμό και στη συνέχεια να διακομίζεται στο νοσοκομείο αλ Άχλι.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε σε αίτημα του AFP να σχολιάσει τα δύο αυτά περιστατικά.

Από την αρχή του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει πολλές φορές ότι «δεν έχει στοχοθετήσει και δεν στοχοθετεί ποτέ σκοπίμως δημοσιογράφους».

Οι ισραηλινές αρχές όμως έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους δημοσιογράφους του Al Jazeera που βρίσκονται στη Γάζα ότι είναι «πράκτορες των τρομοκρατών», κάτι που το τηλεοπτικό δίκτυο διαψεύδει και απαντά ότι το Ισραήλ στοχοθετεί συστηματικά τους ρεπόρτερ του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι αρχές του Ισραήλ επικρίνουν δημοσίως εδώ και χρόνια τον τρόπο με τον οποίο το Αl Jazeera καλύπτει τις ειδήσεις από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι επικρίσεις αυτές έχουν ενταθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τον Μάιο οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο να δραστηριοποιείται και να εκπέμπει στο Ισραήλ.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 τέσσερις δημοσιογράφοι του Αl Jazeera έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), «περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα», εκ των οποίων «τουλάχιστον 32 (…) στοχοθετήθηκαν και σκοτώθηκαν την ώρα που ασκούσαν το λειτούργημά τους».
Ειδήσεις Σήμερα:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα